Външно министерство каза “твърдо ДА” за противоракетен чадър в България

Позицията на българското правителство е непроменена – от голяма важност за България е ПРО да покрива и нашата територия, посочи говорителят на МВнР Весела Чернева  

16 ноември 2010г. Позицията на българското правителство е непроменена и ще остане такава и до срещата в Лисабон – от голяма важност за България е противоракетната отбрана /ПРО/, ако стане част от натовската стратегическа концепция, да покрива и територията на България.
    Това каза в отговор на въпрос говорителят на Министерство на Външните Работи /МВнР/ Весела Чернева на днешния брифинг във ведомството, звуков запис на който е инсталиран на уебсайта на ведомството.
    По думите й покриването на българската територия от щита очевидно би било основен елемент на нашата сигурност предвид разпространението на технологии и оръжия за масово поразяване.
    България ще настоява системата за ПРО да стане част от стратегическата концепция на НАТО и да бъде част от натовската отбранителна система – това, което ние правим в продължение на много месеци, посочи Чернева.     
    В отговор на въпрос по повод на информация, че външното ведомство е разпращало до служителите си зад граница съобщение, че няма да им бъдат изплащани командировъчни до края на годината, Весела Чернева коментира, че няма да се стигне до такава ситуация. На 25-то число, както обикновено, всички наши служители ще получат съответните възнаграждения, онези, които са в чужбина, ще получат своите командировъчни, заяви говорителят.

1 comment for “Външно министерство каза “твърдо ДА” за противоракетен чадър в България