България изнася организирана престъпност

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов: България се очертава като износител на организирана престъпност поради липсата на справедливост

Да се провери информацията дали има съпричастност на бившия главен прокурор Никола Филчев към убийството на прокурора Николай Колев и на адвоката от Ямбол Надежда Георгиева

    16 ноември 2010г. България се очертава като износител на организирана престъпност поради липсата на справедливост, която да извади извършителите на престъпления от обществената среда. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на кръгла маса на тема “Корупция без граници: връзката между корупцията и организираната престъпност в Европейския съюз” в  парламента, цитиран от БТА.
    Той посочи, че този извод е свързан с липсата на необходимото правораздаване и членството ни в ЕС, което
позволява по-лесен достъп на хората до всички страни от съюза.
  Липсата на справедливост, която да извади хората от криминалния контингент от обществената среда, позволява те със своята интелигентност да се впишат в трансграничните организирани групи, посочи Цветанов.
    Министърът заяви, че през годините критиките в доклада на Европейската комисия са показали трайна и твърда тенденция на липса на политическа воля за справяне с проблема, липса на борба с организираната престъпност и корупцията, както и липса на реформа в съдебната система.
    Опасната корупция в полицията е, когато организираната престъпност, чрез “поставени къртици”, участва активно в боравенето с информация по отношение на икономическата престъпност, наркотиците, контрабандата, добави Цветанов. По думите му за тази година досъдебните производства срещу служители на МВР са 107, като в 42 от случаите има наложени различни мерки за неотклонение.
    Когато имаме достатъчно информация за престъпно поведение на служител, но е трудно да се докаже, веднага го извеждаме от средата, в която работи, добави министърът.
    Той посочи, че когато говори за проблеми в другите институции, всъщност не търси конфронтация. Когато говорим за хващане на корумпирани магистрати, трябва да получим подкрепата и на съответните административни съдилища, добави вицепремиерът.
    Цветан Цветанов посочи пред журналисти след срещата, че трябва да се провери информацията на близките на прокурора Николай Колев дали има съпричастност на бившия главен прокурор Никола Филчев към убийството на Колев и на адвоката от Ямбол Надежда Георгиева. По думите му не е имало възможност да се работи активно, в пълния обем, преди.
    От срещите, които съм имал с колегите, които са работили по тези случаи през годините, съм видял, че в тях има усещане, че Никола Филчев е пречил, за да си свършат работата до край, заяви Цветанов в отговор на репортерски въпрос. По същия начин е усещането и в колеги, които работиха по случая с пребиването на
вашия колега журналиста Огнян Стефанов, добави Цветанов. Той посочи, че това усещане е предизвикано от симбиозата между организираната престъпност и корупция, и срастването на “октопода” с апарата на държавата.