Световните медии за плюсовете и минусите на Путин и Борисов в София

 

След куче лабрадор, подарено му през 2000 г. от министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу, бялата коза от бившият вече кмет на Москва Юрий Лужков и чистокръвните жребци от краля на Йордания, сега Путин взе и овчарка. Не по-малко знаков се оказа приятелският жест на Борисов – той подари на Владимир Путин българската овчарка Йорго, съобщава АНН. Руският премиер явно хареса подаръка. Той прие кученцето с топла усмивка и го притисна към гърдите си, и няколко пъти го целуна по главичката. Йорго е роден в личния развъдник на българския премиер, който изрази надежда, че тази типично българска порода ще носи радост на руския му колега.

14 ноември 2010г. Руското бизнес издание “Взгляд” извежда днес като акцент изявлението в София на ръководителя на Росатом Сергей Кириенко, че Русия се надява в близките месеци да получи от България отговор на технико-икономическата обосновка на проекта за АЕЦ “Белене”. Позовавайки се на ИТАР-ТАСС, вестникът цитира казаното от Кириенко в София, че руската страна смята, че решението трябва да бъде взето “достатъчно бързо”. “Очевидно е, че ако то не бъде взето в течение на няколко месеца, ще възникне риск оборудването, което изготвяме за тази АЕЦ, да отиде за други обекти”, каза Кириенко. Той изрази надежда, че “първият бетон на площадката на АЕЦ “Белене” ще бъде положен през 2011 г., а строителството ще се разгърне през второто полугодие на идната година, пише в. “Взгляд”, цитиран и от българската телеграфна агенция.

Електронният вестник “Утро” обръща внимание на информацията, че “Газпром” ще намали цените на газа за България към края на 2012 г. с 5-7 на сто. Предложението бе формулирано от дъщерното предприятие на газовия гигант “Газпром експорт”, пише Утро, позовавайки се на материали на руското правителство.

Руският газов монополист „Газпром” и Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписаха споразумение за създаването на съвместно предприятие, което ще се занимава с подготовката, финансирането, строителството и експлоатацията на българския участък на газопровода „Южен поток”, съобщава Би Би Си. От британската медия цитират председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, че подписването на споразумението има голямо значение, тъй като България ще е „първата страна, до която ще стига газопроводът след морския си участък”. Както и руският премиер Путин за това, че тръбопроводът ще помогне да се избегнат възможни спирания на доставките на газ за страните от ЕС.

Сръбските електронни издания коментират визитата на руския премиер Владимир Путин и подписаните договори между България и Русия. „България окончателно в „Южен поток”, пише електронното издание на в. „Глас Явности”. Същото е заглавието и на РТВ и на „Курир”, и на електронното издание на „Блиц”.

Руската радиостанция “Ехото на Москва” откроява в информациите за визитата на руския премиер в София изявлението на шефа на “Газпром” Алексей Милер, че газопроводът “Южен поток” може да бъде пуснат в експлоатация четири месеца преди срока, който засега е 31 декември 2015 г. Милер засега отказа да посочи приблизителна стойност на проекта “Южен поток”, като заяви, че тя може да бъде оповестена, след като през първото тримесечие на идната година завърши разработването на технико-икономическата обосновка, съобщава на сайта си “Ехото на Москва”.

Агенция Блумбърг съобщава, че България и Русия са подписали договор за реализирането на газопровода „Южен поток”, който има за цел да снабдява Европа с руски природен газ, заобикаляйки Украйна.

„Тази източноевропейска страна, която дълго време се смяташе за едва ли не наш пръв съюзник, след крушението на СССР, охладня към Русия, сега с усилията на руската външна политика, отново се завръща на централната улица. И една от причините за активизацията на сътрудничеството между двете държави, е проектът на газопровода „Южен поток”, пише „Комсомолска правда”.

“Газета.ру” откроява информацията на агенция Интерфакс, че в София Путин е говорил за плановете на Русия в областта на атомната енергетика. През следващите 15 години в Русия ще бъдат построени 18 нови големи атомни блока, каза руският премиер и припомни, че в Съветския съюз за целия период са били построени само около 30. Агенция РИА “Новости” цитира изявлението на руския премиер, че третият енергопакет, подготвен от Европейската комисия, може да доведе до инфраструктурни ограничения за енергокомпаниите и до увеличаване на цените на енергоносителите.

Радио „Маяк” цитира Путин, че конкурентите на Русия от Япония, САЩ и Европа в атомната енергетика не могат да противопоставят нищо повече като качество, но цената им е далеч по-висока.

Съботното посещение на руския премиер Владимир Путин в България, по време на което България подписа с “Газпром” споразумение за създаване на съвместно предприятие за стратегическия руски газов проект “Южен поток”, тегли чертата под периода на неопределеност, когато участието на България в проекта бе под въпрос, обобщава визитата на Путин руската агенция РИА “Новости”. Но по други важни точки от сътрудничеството остава неяснота – не е ясно каква е перспективата за проекта АЕЦ “Белене”, не са завършени преговорите за цената на руския газ, който се доставя в България, а проектът за изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис според българската страна изисква доработване, констатира руската агенция. Връщайки се към историята на разговорите за “Южен поток”, РИА “Новости” пише, че докато позициите на София са били неопределени, Русия е водила преговори с Румъния, която е заинтересована “Южен поток” да мине по нейна територия. Сега обаче необходимостта от този вариант отпадна – шефът на “Газпром” Алексей Милер каза, че Румъния вече няма да може да заеме мястото на България, но може да се присъедини на общо основание като един от участниците в проекта, отбелязва руската информационна агенция. Под въпрос остават засега и перспективите за изграждане на АЕЦ “Белене”, проект, чиято реализация Русия и България се опитват да започнат вече четири години, се казва в информацията на РИА “Новости” и добавя, че Русия е представила окончателната стойност на централата и сега предстои българските специалисти да направят оценка и да дадат отговор. цитира се мнението на шефа на “Росатом” Сергей Кириенко, че “Белене” е много изгоден проект, който ще се изплати за 20 години.

„България натисна газта”, пише в днешния си брой руското издание „Аргументи и факти”. Изданието отбелязва, че участието на България в проекта дълго време е било под въпрос.
Изданието цитира премиера Бойко Борисов и безпокойството му по въпроса за стойността на строителството на АЕЦ ”Белене”.

Според „Вести” още са тайна съставът на смесената компания, задълженията, отговорностите и условията на сделката. Не е тайна трасето – тръбата ще тръгне от Новоросийск по дъното на Черно море до Варна, където ще има две разклонения. Телевизията отбелязва, че българският премиер Бойко Борисов старателно се е готвил за срещата с руския си колега и е поставил конкретни въпроси за връщането на българските стоки на руския пазар. „Вести” съобщава, че пропуснатите три години са нищо в сравнение с вековната дружба между България и Русия и коментира замразяването на българо-руските проекти през последните три години.

След куче лабрадор, подарено му през 2000 г. от министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу, бялата коза от бившият вече кмет на Москва Юрий Лужков и чистокръвните жребци от краля на Йордания, сега Путин взе и овчарка. Не по-малко знаков се оказа приятелският жест на Борисов – той подари на Владимир Путин българската овчарка Йорго, съобщава АНН. Руският премиер явно хареса подаръка. Той прие кученцето с топла усмивка и го притисна към гърдите си, и няколко пъти го целуна по главичката. Йорго е роден в личния развъдник на българския премиер, който изрази надежда, че тази типично българска порода ще носи радост на руския му колега.

   Ще припомним, че през октомври 2005 г.  Президентът Първанов подари на американския си колега Джордж Буш живо, лаещо двумесечно кутре с име Балкан от каракачанската порода (български горан). Тогава семейство Буш откупиха Балкан от правителството, тъй като не могат да притежават подаръци по-скъпи от 305.00 долара и го подариха на приятелка, чието име не се спомена, която живее със съпруга си от българско-американски произход във ферма в щата Мериленд.

Къде ще пусне българското куче подарък от Борисов руският му колега Путин още не се съобщава.

Руският премиер Владимир Путин получи кученце като подарък по време на посещението си в България за подписване на газово споразумение. Руският премиер изглеждаше доволен от кученцето, тъй като го гушна и целуна по носа. Този образ контрастира с по-ранни фотографии на премиера, на които той лови риба, язди кон гол до кръста или застрелва сибирски тигър, коментира Би Би Си.

Всички руски издания и информационни сайтове съобщават, че българският премиер Бойко Борисов е подарил на Путин каракачанско куче и отбелязват, че това е издръжлива, типично българска порода.

Всички руски и световни издания и информационни сайтове коментират резултатите за Русия и България от срещата на премиерите им и съобщават, че Бойко Борисов е подарил на Путин каракачанско куче и отбелязват, че това е издръжлива, типично българска породаСпоред „Вести” още са тайна съставът на смесената компания, задълженията, отговорностите и условията на сделката. Не е тайна трасето – тръбата ще тръгне от Новоросийск по дъното на Черно море до Варна, където ще има две разклонения

Путин разкри нежната си страна

8 comments for “Световните медии за плюсовете и минусите на Путин и Борисов в София

 1. 11/14/2010 at 08:05

  Цената на руския газ продължава да пада,
  заяви премиерът Бойко Борисов

  14 ноември 2010 /БТА/
  Цената на руския природен газ пада и ще продължи да да
  пада, заяви днес в с. Гигинци премиерът Бойко Борисов.
  Той не се ангажира с конкретни срокове за поевтиняването на
  горивото, защото цената се изчислява по формула и е обвързана с
  цената на петрола.
  Министър-председателят съобщи, че има осем сигнала за
  нередности в областта на спорта и службите работят по тях.
  Бойко Борисов и министрите Симеон Дянков и Божидар Димитров
  посетиха днес Черногорския манастир “Св. безсребърници и
  чудотворци Козма и Дамян Асийски”. Тримата присъстваха на
  тържествената литургия, която бе отслужена в новата църква “Св.
  Силуан Атонски”.
  С финансовата помощ на държавата и на частни дарители
  манастирският комплекс е реставриран. Изграден е и напълно нов
  корпус за монасите с над 30 стаи. Възстановени са трапезарията,
  камбанарията и старата църква “Св. Козма и Дамян”.
  В момента в България се строят 279 църкви и манастири,
  уточни министър Божидар Димитров. По думите му държавата помага
  на всички храмове, като на Черногорския манастир са били
  предоставени около половин милион лева.
  Свещениците в храма благодариха на премиера. Те заявиха, че
  това е първото правителство, доказало загрижеността си за
  духовността и вярата. Отец Никонор Мишков заяви, че в лицето на
  премиера Борисов православието има голям приятел.
  Системно помагаме на манастира, искаме той да стане
  прекрасен кът, отбеляза министър-председателят. Той обеща пътят
  до Светата обител да бъде асфалтиран през пролетта. Борисов дари
  комплект църковна утвар на новия храм. Манастирската църква е
  първата в България, носеща името на Силуан Атонски – светецът,
  който е тачен като най-голям застъпник на монасите. Черквата е
  построена по подобие на храмовете в Атон.
  Ктитор на ще бъде председателят на Надзорния съвет на
  “Корпоративна търговска банка” Цветан Василев, дарил над 500 000
  лева, уточни отец Никанор.
  Свещениците подариха на премиера джобен часовник и портрет
  на Васил Левски.

 2. 11/14/2010 at 11:46

  Путин си постигна своето. За нас нищо, но от сърце

  14 ноември 2010г. Путин си постигна своето. За нас нищо, но от сърце. Това каза бившият директор на „Булгаргаз” Васил Филипов, който присъстваше на протеста срещу монополите, който премина под надслов „Да спрем произвола на монополите! ДНЕС!”, организирана от Инициативния комитет на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” и Гражданско движение ДНЕС.
  Стотици граждани се събраха на протест срещу произвола на монополите пред Народния театър в София. Исканията на протестиращите са за поносими цени и силно ограничаване на „признатите” загуби и разходи на монополистите. Те настояват и за по-прозрачно формиране на цените, подобряване на качеството на предоставяните от тях услуги.

 3. 11/15/2010 at 08:33

  Цецка Цачева: Проектът АЕЦ-Белене е български национален интерес

  Плевен, 15 ноември 2010
  Проектът АЕЦ-Белене е български национален интерес, категорично централата ще я има. Това заяви в Плевен председателят на Народното събрание Цецка Цачева на въпрос на журналисти.
  Не считам, че този проект е заиграване към руски интереси – той е от изключително значение за региона, въпреки съпротивата на
  някои политически сили, допълни Цачева.
  При съкращенията в армията в Плевенско се държи сметка за
  близостта на АЕЦ-Козлодуй и предстоящата реализация на проекта
  “Белене”, заяви председателят на парламента, коментирайки
  днешното представяне в града на Бялата книга за въоръжените
  сили.

 4. 11/15/2010 at 08:47

  България и Русия се сблъскаха

  15 ноември 2010г. България и Русия се сблъскаха в понеделник по повод окончателната цена на планираната АЕЦ „Белене” в Северна България, съобщава АФП.
  Руската държавна компания „Росатом” , чийто инженерен клон „Атомстройекспорт” трябваше да построи 2000-мегаватовата централа, повиши очакваната крайна цена до 6,3 милиарда евро от първоначалната оферта от 3,9 милиарда евро.
  „По нашите изчисления общата цена на централата не трябва да надвишава 5 милиарда евро”, заяви енергийният министър Трайчо Трайков, като допълни, че няма нищо лошо в това да има различия с Русия относно сделката.

 5. 11/16/2010 at 06:14

  Руската страна е била уведомена, че се налагат промени
  в междуправителствено споразумение от 2008 г.
  по проекта “Южен поток”, съобщи МВнР

  София, 16 ноември 2010
  Когато е било сключено междуправителствено споразумение от
  2008 г. между България и Русия по проекта “Южен поток”, ЕК още
  тогава е изразила своите забележки по отношение на неговата
  съобразност с европейското законодателство. Това съобщи
  говорителят на МВнР Весела Чернева в отговор на въпрос на
  редовния ведомствен брифинг.
  Българското правителство е в постоянен контакт с ЕК по
  всички намерения, свързани с енергетиката ни, включително и по
  стъпките по “Южен поток”, посочи Чернева. Представител на ЕК е
  присъствал на заключителната фаза на преговорите в София,
  предложенията на ЕК за промени в споразумението за основаване на
  компания по българското законодателство са били подкрепени от
  българската страна и са били приети от “Газпром”.
  Тъй като става дума обаче за корпоративни споразумения,
  промяната, която се налага в междуправителственото споразумение,
  трябва да бъде направена именно в него – руската страна е била
  уведомена, че такива промени се налагат, преговори по тези
  промени се очаква да започнат съвсем скоро, след което тези
  промени трябва да преминат през ратификация в българския
  парламент, уточни говорителят на МВнР.
  България не е единствената страна, която сключва подобно
  споразумение, в някакъв смисъл България най-категорично е
  заявила своето намерение да промени това споразумение в
  съответствие с европейското законодателство, посочи Весела
  Чернева.
  Тя добави, че двете споразумения, които бяха сключени на 13
  ноември за компанията “Южен поток-България”, предвиждат
  изготвяне на анализ за детайлите по проекта и в зависимост от
  това какви са резултатите от него, българската страна ще съобщи
  своето желание или не да участва в проекта.
  Същевременно проектът “Набуко” продължава да бъде приоритет,
  що се отнася до разнообразяване на източниците на
  енергоносители и правителството с всички сили ще продължи да
  работи за осъществяването му, заяви Чернева.
  По отношение на възможността за санкции към България,
  свързани със споразумението от 2008 г., Весела Чернева посочи,
  че има 100-процентов ангажимент от българска страна промените в
  междуправителственото споразумение да бъдат направени, така че
  да не се стига до евентуални санкции. Хипотезата за санкции
  засега не се разглежда от българската страна, защото смятаме, че
  до момента, в който такива евентуални санкции биха могли да
  настъпят, ние ще сме разрешили този проблем, добави Чернева.

 6. 11/16/2010 at 07:13

  Mинистърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков: ЕК не одобрява договора от 2008 г. между България и Русия за “Южен поток”

  16 ноември 2010
  Европейската комисия /ЕК/ не одобрява договора между
  България и Русия за “Южен поток”. Това каза пред журналисти
  министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков
  преди началото на годишната среща на бизнеса с правителството.
  В договора от 2008 г. се посочва, че сто процента от
  капацитета на “Южен поток” е за неговите акционери. Това няма
  как да бъде така в момента и никой от акционерите, включително и
  “Газпром” не си прави илюзия, че това е така, заяви министърът.
  Затова в междукорпоративното споразумение изрично сме записали,
  че компанията ще кандидатства за дерогация пред ЕК по същия
  модел, както за НАБУКО, допълни Трайков.
  Той съобщи, че България е съгласна с искането на ЕК като
  допълнителна гаранция да бъде променена малко и частта от
  междуправителственото споразумение от 2008 година.
  Министърът отново припомни, че подписаното споразумение за
  “Южен поток” при посещението на руския премиер Владимир Путин в
  България съответства на европейското законодателство.

 7. Бездомното куче
  11/16/2010 at 13:10

  Както всяка к..ва си има милозлив номер с който мисли че омайва клиента си,така и милиционера Борисов е с кучетата, които подарява.Та на Доган ДС престъпника,докато му се подмазваше и беше един заврян уж главен секретар,та за Обама ли не лъскаше нарцистичният си бастун,та на кой ли не.Фактите говорят че Борисов не обича животните,не е защитил нито една кауза до сега,ако тя не е в интерес на пропагандно нарцистичното му мутренско празноглавие.ГЕРБ Борисовските мазни паразити и другите коалиционни лакеи отхвърлиха закона ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ и така сме единствените европейско ориенталски изроди…

  http://www.youtube.com/user/PandoraBOXonline#p/a/u/0/gYEwwyUBwws