Световните медии за плюсовете и минусите на Путин и Борисов в София

 

След куче лабрадор, подарено му през 2000 г. от министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу, бялата коза от бившият вече кмет на Москва Юрий Лужков и чистокръвните жребци от краля на Йордания, сега Путин взе и овчарка. Не по-малко знаков се оказа приятелският жест на Борисов – той подари на Владимир Путин българската овчарка Йорго, съобщава АНН. Руският премиер явно хареса подаръка. Той прие кученцето с топла усмивка и го притисна към гърдите си, и няколко пъти го целуна по главичката. Йорго е роден в личния развъдник на българския премиер, който изрази надежда, че тази типично българска порода ще носи радост на руския му колега.

14 ноември 2010г. Руското бизнес издание “Взгляд” извежда днес като акцент изявлението в София на ръководителя на Росатом Сергей Кириенко, че Русия се надява в близките месеци да получи от България отговор на технико-икономическата обосновка на проекта за АЕЦ “Белене”. Позовавайки се на ИТАР-ТАСС, вестникът цитира казаното от Кириенко в София, че руската страна смята, че решението трябва да бъде взето “достатъчно бързо”. “Очевидно е, че ако то не бъде взето в течение на няколко месеца, ще възникне риск оборудването, което изготвяме за тази АЕЦ, да отиде за други обекти”, каза Кириенко. Той изрази надежда, че “първият бетон на площадката на АЕЦ “Белене” ще бъде положен през 2011 г., а строителството ще се разгърне през второто полугодие на идната година, пише в. “Взгляд”, цитиран и от българската телеграфна агенция.

Електронният вестник “Утро” обръща внимание на информацията, че “Газпром” ще намали цените на газа за България към края на 2012 г. с 5-7 на сто. Предложението бе формулирано от дъщерното предприятие на газовия гигант “Газпром експорт”, пише Утро, позовавайки се на материали на руското правителство.

Руският газов монополист „Газпром” и Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписаха споразумение за създаването на съвместно предприятие, което ще се занимава с подготовката, финансирането, строителството и експлоатацията на българския участък на газопровода „Южен поток”, съобщава Би Би Си. От британската медия цитират председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, че подписването на споразумението има голямо значение, тъй като България ще е „първата страна, до която ще стига газопроводът след морския си участък”. Както и руският премиер Путин за това, че тръбопроводът ще помогне да се избегнат възможни спирания на доставките на газ за страните от ЕС.

Сръбските електронни издания коментират визитата на руския премиер Владимир Путин и подписаните договори между България и Русия. „България окончателно в „Южен поток”, пише електронното издание на в. „Глас Явности”. Същото е заглавието и на РТВ и на „Курир”, и на електронното издание на „Блиц”.

Руската радиостанция “Ехото на Москва” откроява в информациите за визитата на руския премиер в София изявлението на шефа на “Газпром” Алексей Милер, че газопроводът “Южен поток” може да бъде пуснат в експлоатация четири месеца преди срока, който засега е 31 декември 2015 г. Милер засега отказа да посочи приблизителна стойност на проекта “Южен поток”, като заяви, че тя може да бъде оповестена, след като през първото тримесечие на идната година завърши разработването на технико-икономическата обосновка, съобщава на сайта си “Ехото на Москва”.

Агенция Блумбърг съобщава, че България и Русия са подписали договор за реализирането на газопровода „Южен поток”, който има за цел да снабдява Европа с руски природен газ, заобикаляйки Украйна.

„Тази източноевропейска страна, която дълго време се смяташе за едва ли не наш пръв съюзник, след крушението на СССР, охладня към Русия, сега с усилията на руската външна политика, отново се завръща на централната улица. И една от причините за активизацията на сътрудничеството между двете държави, е проектът на газопровода „Южен поток”, пише „Комсомолска правда”.

“Газета.ру” откроява информацията на агенция Интерфакс, че в София Путин е говорил за плановете на Русия в областта на атомната енергетика. През следващите 15 години в Русия ще бъдат построени 18 нови големи атомни блока, каза руският премиер и припомни, че в Съветския съюз за целия период са били построени само около 30. Агенция РИА “Новости” цитира изявлението на руския премиер, че третият енергопакет, подготвен от Европейската комисия, може да доведе до инфраструктурни ограничения за енергокомпаниите и до увеличаване на цените на енергоносителите.

Радио „Маяк” цитира Путин, че конкурентите на Русия от Япония, САЩ и Европа в атомната енергетика не могат да противопоставят нищо повече като качество, но цената им е далеч по-висока.

Съботното посещение на руския премиер Владимир Путин в България, по време на което България подписа с “Газпром” споразумение за създаване на съвместно предприятие за стратегическия руски газов проект “Южен поток”, тегли чертата под периода на неопределеност, когато участието на България в проекта бе под въпрос, обобщава визитата на Путин руската агенция РИА “Новости”. Но по други важни точки от сътрудничеството остава неяснота – не е ясно каква е перспективата за проекта АЕЦ “Белене”, не са завършени преговорите за цената на руския газ, който се доставя в България, а проектът за изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис според българската страна изисква доработване, констатира руската агенция. Връщайки се към историята на разговорите за “Южен поток”, РИА “Новости” пише, че докато позициите на София са били неопределени, Русия е водила преговори с Румъния, която е заинтересована “Южен поток” да мине по нейна територия. Сега обаче необходимостта от този вариант отпадна – шефът на “Газпром” Алексей Милер каза, че Румъния вече няма да може да заеме мястото на България, но може да се присъедини на общо основание като един от участниците в проекта, отбелязва руската информационна агенция. Под въпрос остават засега и перспективите за изграждане на АЕЦ “Белене”, проект, чиято реализация Русия и България се опитват да започнат вече четири години, се казва в информацията на РИА “Новости” и добавя, че Русия е представила окончателната стойност на централата и сега предстои българските специалисти да направят оценка и да дадат отговор. цитира се мнението на шефа на “Росатом” Сергей Кириенко, че “Белене” е много изгоден проект, който ще се изплати за 20 години.

„България натисна газта”, пише в днешния си брой руското издание „Аргументи и факти”. Изданието отбелязва, че участието на България в проекта дълго време е било под въпрос.
Изданието цитира премиера Бойко Борисов и безпокойството му по въпроса за стойността на строителството на АЕЦ ”Белене”.

Според „Вести” още са тайна съставът на смесената компания, задълженията, отговорностите и условията на сделката. Не е тайна трасето – тръбата ще тръгне от Новоросийск по дъното на Черно море до Варна, където ще има две разклонения. Телевизията отбелязва, че българският премиер Бойко Борисов старателно се е готвил за срещата с руския си колега и е поставил конкретни въпроси за връщането на българските стоки на руския пазар. „Вести” съобщава, че пропуснатите три години са нищо в сравнение с вековната дружба между България и Русия и коментира замразяването на българо-руските проекти през последните три години.

След куче лабрадор, подарено му през 2000 г. от министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу, бялата коза от бившият вече кмет на Москва Юрий Лужков и чистокръвните жребци от краля на Йордания, сега Путин взе и овчарка. Не по-малко знаков се оказа приятелският жест на Борисов – той подари на Владимир Путин българската овчарка Йорго, съобщава АНН. Руският премиер явно хареса подаръка. Той прие кученцето с топла усмивка и го притисна към гърдите си, и няколко пъти го целуна по главичката. Йорго е роден в личния развъдник на българския премиер, който изрази надежда, че тази типично българска порода ще носи радост на руския му колега.

   Ще припомним, че през октомври 2005 г.  Президентът Първанов подари на американския си колега Джордж Буш живо, лаещо двумесечно кутре с име Балкан от каракачанската порода (български горан). Тогава семейство Буш откупиха Балкан от правителството, тъй като не могат да притежават подаръци по-скъпи от 305.00 долара и го подариха на приятелка, чието име не се спомена, която живее със съпруга си от българско-американски произход във ферма в щата Мериленд.

Къде ще пусне българското куче подарък от Борисов руският му колега Путин още не се съобщава.

Руският премиер Владимир Путин получи кученце като подарък по време на посещението си в България за подписване на газово споразумение. Руският премиер изглеждаше доволен от кученцето, тъй като го гушна и целуна по носа. Този образ контрастира с по-ранни фотографии на премиера, на които той лови риба, язди кон гол до кръста или застрелва сибирски тигър, коментира Би Би Си.

Всички руски издания и информационни сайтове съобщават, че българският премиер Бойко Борисов е подарил на Путин каракачанско куче и отбелязват, че това е издръжлива, типично българска порода.

Всички руски и световни издания и информационни сайтове коментират резултатите за Русия и България от срещата на премиерите им и съобщават, че Бойко Борисов е подарил на Путин каракачанско куче и отбелязват, че това е издръжлива, типично българска породаСпоред „Вести” още са тайна съставът на смесената компания, задълженията, отговорностите и условията на сделката. Не е тайна трасето – тръбата ще тръгне от Новоросийск по дъното на Черно море до Варна, където ще има две разклонения

Путин разкри нежната си страна

8 comments for “Световните медии за плюсовете и минусите на Путин и Борисов в София