US-посланик: “ДА” на алтернативни политически идеи и на български астронавт

 
 

Втоият по важност от общо пет приоритети на Посланик Уорлик в България е укрепването на енергийната сигурност чрез ефективност, прозрачност и разнообразяване на доставчиците на суровини, което пряко засяга България и косвено САЩ относно руските енергийни проекти. Действияta на управляващите от ГЕРБ не са така ясни в тази посока и Уорлик ще трябва да окаже помощ, на базата на своя опит в Русия и региона. Това бе посочено точно преди една година на препитването на 18 ноември 2009 г. в Сената на САЩ, когато преди да бъде избран Уорлик трябваше да каже приоритетите си за дейността си в София. Уорлик бе одобрен за Щатски дипломат №1 в България с гласуване на връх Бъдни вечер във Вашингтон.

Джеймс Уорлик:

“Всеки трябва да има глас, в България трябва да се представят алтернативни идеи.” (за Президентът официално обяви новата политическа формация АБВ на Първанов)

Подкрепям финансово и морално български астронавт да лети в космоса с американски астронавти

   12 ноември 2010г. Всеки трябва да има глас, всички политически позиции трябва да бъдат чути и на хората в България трябва да се представят алтернативни идеи. Това каза пред журналисти посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, запитан как ще коментира движението АБВ, цитиран от БТА.
    Важно е в България да бъдат чути много гледни точки и да се предложат алтернативни гледни точки – в този смисъл всеки начин, който ни помага да видим тези алтернативи е здравословен – това е демокрацията, каза посланикът.
    Запитан как би коментирал зачестили забележки към него от страна на представители на изпълнителната власт, Уорлик отговори, че не приема това като критика. “Всички въпроси трябва да се обсъждат, срещам се редовно с министри, с премиера и разговаряме честно и открито. От деня, в който пристигнах, казах на българите, че ще говоря честно пред тях – това и правя”, посочи дипломатът.
    На въпрос какво очаква от срещата между премиерите Борисов и Путин, Уорлик каза, че не би искал да прави предположения. Разбирам, че той идва, за да обсъжда енергийни въпроси, трябва да изчакаме, за да видим резултата от тези разговори, посочи посланикът. /още за приоритетите на посланика тук: Новият US-посланик от Евро-произход пристигна в София)
    Запитан дали САЩ ще съдействат България да има нов космонавт, Уорлик отговори “няма ли да е страхотно български астронавт да лети в космоса с американски астронавти – напълно подкрепям това“. На въпрос как подкрепя това – финансово или само морално, Уорлик отговори “По всякакъв начин – ако измислим как, смятам че и САЩ, и България биха го приветствали”.

ПРИПОМНЯМЕ: 

Американският посланик подкрепя 100% безвизовия режим между България и САЩ.

Посланикът на САЩ: „Една лоша ябълка разваля цялата щайга”

5 comments for “US-посланик: “ДА” на алтернативни политически идеи и на български астронавт