Закриват 7 посолства – включително и в Мексико

Посолството на Испания в Мексико може да поеме българите

Закриват се и 101 задгранични работни места – 55  предсрочно прекратени,  на 46 служители мандатът изтича и няма да бъде подновен – от тях 21 са дипломати, а останалите са технически персонал

Външният министър: “От малкото, което видях в САЩ последния път, Чикаго трябва да го осеем с български мисии през всяка трета пряка, а подобно е положението и в Торонто.”

12 ноември 2010г. Седем посолства ще бъдат закрити, обяви на специална пресконференция в София министърът на външните работи Николай Младенов, като текстът на изказването му бе публикуван и на уебсайта на ведомството. Това са тези в Судан, Ангола, Зимбабве, Камбоджа, Тайланд, Мексико и Тунис, като решението ще вземе Министерският съвет.

Закриването ще стане поетапно до пролетта на следващата година, когато ще приключи цивилизовано процесът по закриването на мисиите, по прехвърлянето на акредитациите, по управлението на имуществото, което остава в тези държавик. Ще бъдат акредитирани български дипломати от съседни страни. 

Възможно е други държави от Европейския съюз евентуално да поемат консулското обслужване на българите в 7-те страни. Например посолството на Испания в Мексико може да поеме българите там. Правителството ще трябва да реши и дали да има почетни консули на България в Судан, Ангола, Зимбабве, Камбоджа, Тайланд, Мексико и Тунис.

Решението не трябва да се приема като оценка за двустранните отношения между България и тези страни, подчерта министър Младенов. То било продиктувано от нуждата от оптимизация на системата. От задграничните представителства, които предстои да се закрият, в България ще бъдат върнати около 15 служители, допълни говорителят на министерството Весела Чернева.

Отделно ведомството ще закрие 101 задгранични работни места по целия свят. Една част от тях (55) ще бъдат предсрочно прекратени, а на 46 служители мандатът изтича и няма да бъде подновен. От тях 21 са дипломати, а останалите са технически персонал.

“Това е първата стъпка в оптимизацията на задграничните ни представителства”, заяви Младенов.

На въпроси на журналисти министър Младенов отговори още.

“Закриването на едно посолство не носи веднага, на другия ден, от който, грубо казано, заключиш вратата, веднага спестявания. Тези спестявания идват в перспектива. В перспектива от месеци, в някои случаи и от една година – в зависимост от ситуацията, а тя е различна навсякъде. Това обаче означава, че на някои места посолствата ни ще трябва да бъдат подсилени.”

“Искам да Ви уверя, че тези бройки са гледани мисия по мисия, страна по страна. Това не е просто да се каже – съкращаваме 10% или еди колко си процента и всеки десети отпада. Аз от самото начало, когато дойдох тук, казах, че съм противник на това просто да се реже – без да знаеш защо съкращаваш конкретни бройки или прибираш конкретни бройки в България. А по отношение на мисиите, вероятно, има възможности и за допълнително оптимизиране на мисии, но мисля, че все пак процесът на закриването на една мисия не е лесен. Нека да се справим с тези седем на този етап, след което, ако има нужда, разбира се, ще търсим възможност и за други, ако това е изгодно. Защото целият този процес е много интересен за обществото, вълнува общественото мнение – то се радва да чуе, когато нещо се закрива. Но много искрено искам да Ви уверя, че има места, където е много необходимо и да се открият мисии. Надявам се, да доживеем момента, в който и това ще можем да направим.”
“От малкото, което видях в САЩ последния път, Чикаго трябва да го осеем с български мисии през всяка трета пряка, а подобно е положението и в Торонто.”

“Да, имам информация за диаспората във всички тези седем държави, както и във всички държави въобще. Но пак казвам, имам и бюджет, в който трябва да работя. Много обичам българската диаспора, много обичам всички служители на министерството на външните работи, много обичам и стратегическите интереси на България и много обичам да участвам в международни форуми, в които да взимаме активно отношение по въпроси свързани с глобалната сигурност. В крайна сметка, когато се върна от всеки такъв форум или всяка такава среща, господин Стоев, който в момента седи тук, идва с една сметка и ми казва: имаме толкова пари и нямаме толкова пари.”