Приеха промените в пенсионната система на България

От 1 януари 2021 г. ще нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по 6 месеца до достигане 63 години за жените – през 2026 г., и 65 години за мъжете – през 2024 г.
    Постепенно се увеличава и осигурителният стаж, необходим за учителите
    До 31 декември 2014 г. се удължава възможността за ранно пенсиониране през Националния осигурителен институт (НОИ) на работещите при 1-ва и 2-ра категория труд, като условията за пенсионирането им няма да се променят до тази дата 

11 ноември 2010г. С 12 гласа “за” и пет “против” парламентарната комисия по труда и социалната политика одобри промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Законопроектът бе подкрепен от депутатите на ГЕРБ и “Атака” с мотива, че очертава дългосрочната визия на пенсионната система и е приет със съгласието на синдикати и работодатели.    

Шефовете на синдикатите, президентът на КНСБ Пламен Димитров и финансовият експерт на КТ “Подкрепа” Мика Зайкова призоваха депутатите да пренебрегнат политическите си пристрастия и “да мислят за следващите поколения, а не за следващите избори”.
    С промените се предвижда от 1 януари 2012 г. увеличаване на стажа за работещите при трета категория труд с по четири месеца на всяка година до достигане на 37 години стаж – за жените, и 40 години стаж – за мъжете, през 2020 година.
    От 1 януари 2021 г. ще нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените – през 2026 г., и 65 години за мъжете – през 2024 година.
    Постепенно се увеличава и осигурителният стаж, който е необходим за придобиване на правото на пенсия за учителите.
    До 31 декември 2014 г. се удължава възможността за ранно пенсиониране през Националния осигурителен институт (НОИ) на работещите при първа и втора категория труд, като условията за пенсионирането им няма да се променят до тази дата. Пенсиите за периода 2011 г.-2014 г. ще се изплащат от държавното обществено осигуряване вместо от професионалните пенсионни фондове и вноските от 12 на сто и 7 на сто ще постъпват в НОИ. Във фонд “Пенсии” на НОИ ще се прехвърлят и средствата по индивидуалните им партиди до 31 март 2011 година.
    От 1 януари 2014 г. се предлага отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии и постепенно увеличаване на тавана на старите пенсии.
    От 1 януари 2017 г. се увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,1 на сто на 1,2 на сто за пенсиите, свързани с трудова дейност.
    При представянето на законопроекта министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов посочи, че е доволен, че в крайна сметка с общи усилия на правителството и на социалните партньори е очертана дългосрочната визия на пенсионната система.
   По думите му предвиденото в законопроекта ще позволи след 2017 г. да се мисли за кардинално на пенсиите. Това не означава, че дотогава няма да се използват всички възможности при преизпълняване на приходите чрез добавки да се увеличават пенсиите, особено за нискодоходните групи, отбеляза Младенов.
    По думите му това, което отличава сегашното правителство от предходните, е, че увеличаването на пенсиите ще бъде на базата на преизпълнение и чрез добавки, а не от държавното обществено осигуряване. Той допълни, че тогава, когато ще бъде пикът на демографската криза, – 2030-2035 г., ще се търсят възможности за дофинансиране на системата чрез използване на натрупаните средства в Сребърния фонд, които ще бъдат утроени дотогава.
    Председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев (Коалиция за България) попита къде са приходите от приватизация през 2010 г. за Сребърния фонд. Според него при обсъждането на пенсионните промени правителството изцяло е пренебрегнало мнението на опозицията. Ние имахме предложения, които според нас са по-добри, подкрепени са с изчисления, допълни той. Министър Младенов отговори, че една година правителството е правило кръгли маси, на които опозицията не е представила конкретни предложения.
    Заместник-председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) посочи, че никога досега не е имало толкова важен законопроект, представен в Народното събрание, без каквито и да е разчети, “върху които да се стъпва”.

Министър Младенов каза, че разчетите са били пратени на председателя на комисията, а защо не са били получени от заместник-председателя не е ясно.