Днес отпаднаха визите за Тайван

Тайван е остров в западната част на Тихия океан, в Източна Азия. От 1945 г. се администрира от Република Китай.

“Децата на Сладкия картоф” – Що е то?

11.11.2010г. От днес отпадат визовите ограничения за българи, пътуващи до Тайван. Мярката на тайванските власти влезе в сила часове преди Европейският парламент да отмени визовите изисквания за тайвански граждани в Европейския съюз, съобщиха от групата на ЕНП в специално разпространен текст до медиите.

Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на Европейската народна пария (ЕНП) и докладчик за Тайван в Комисията по външни работи, заяви, че отпадането на визовия режим между България и Тайван отваря нови възможности за партньорство. Според Андрей Ковачев, демокрацията, образованието и икономиката в Тайван са на нивото на другите развити държави в региона – Япония и Южна Корея.

“Радвам се, че от днес всички европейски граждани ще могат да пътуват до Тайван без визи. Очаквам безвизовият режим да увеличи академичния обмен, туризма и да има положително отношение върху търговските взаимоотношения между ЕС и Тайван”, допълни той.

“Децата на Сладкия картоф”

Taipei 101 Tower, Тайпе (Тайван) е втората по височина сграда в света след Burj Dubai в Дубай. Дизайнът на Taipei 101 е взаимстван от китайската култура. Както интериорът, така и екстериорът изобразяват пагода във формата на бамбукови стръкове. Сградата е разделена на 8 части. Числото не е избрано случайно – то символизира разцвет и успех. Височината му е 509 м и разполага със 101 етажа.

Тайван 

е остров в западната част на Тихия океан, в Източна Азияна на около 120 километра югоизточно от бреговете на Китай, в Тайванския пролив, и е с площ от 35801 кв.км и с население над 23 милиона души. Столицата е Тайпе.

Източно китайско море се намира на север, Филипинско море на изток, Лузон- пролив на юг и Китайско море на югозапад. Тайван се намира на кръстопътя на топло и студено течение, в резултат на което е богат с морски ресурси. Там живеят повече от 500 вида риби. Гаосион, Джилон, Суао, Хуалиан, Синган и Пънху са известни пазари на риба. Освен това, морската сол също е специалитет на Тайван.

Най-високата точка в Тайван е Ю Шан – 3952 метра, а има и пет други върхове над 3500 метра. Това прави Тайван четвъртият най-висок остров. Тайван има 13 изгаснали вулкана и чести земетресения. Формата на основният остров Тайван е подобен на сладък картоф, погледнат от южно-северна посока и тайванците, често наричат себе си “Децата на Сладкия картоф.”

Климатът на Тайван е много умерен през цялата година. Зимата не е студена, а лятото не е горещо. Годишната средна температура е около 22 градуса по Целзий, с изключение на високата планина. В Тайван е трудно да се видят слана и сняг. Линията на вечните снегове е над 3000 м надморско равнище. Тайван е дъждовен и често страда от тайфуни.

Повече от половината от територията на Тайван е покрита от гори, което е повече от Швейцария например, известна като “Държавата на планините и горите” в Европа. Горската покривка осигурява над 300 милиона кубински метра дървесина. В резултат на вертикалната промяна на климата, в Тайван има около 4000 разнообразни вида дървета включително тропичните, субтропичните, умерените и полярните, които образуват известен естествен парк на флората в Азия. Четири пети от горите на Тайван са с икономическо използване. По количество на камфорово дърво, Тайван е на първо място в света. И продукцията на камфора и камфорово масло в Тайван заемат 70% от световното производство.

От 1945 г. Тайван се администрира от Република Китай. След края на китайската гражданска война през 1949 г. остров Тайван остава единствената по-значима територия под контрола на тази държава, поради което тя често (и неточно) е наричана с името Тайван.

Над 93% от населението на Тайван са последователи на комбинация от будизъм,конфуцианство и даоизъм; 4,5%, са последователи на християнството, което включва протестанти, католици, както и други недоминиращи християнски групи, а 2,5% са привърженици на други религии като ислям. Конфуцианството е философия, която се основава на светска етика и служи като основа на китайската и тайванската култура. По-голямата част от тайванците обикновено съчетават светското морално учение на конфуцианството с някоя друга религия, с която са свързани. Особено значима за тайванците е богинята Матцу, която символизира мореплавателския дух на тайвански предци от Фуджан и Гуангдонг.

Тайван се дели на следните административно-териториални единици: 2 подобни на провинции територии – наречени шен, 2 централни градски общини (city),  18 територии, подобни на окръзи, наречени хсиън (county) и 5 провинциални града – наречени ших.

Тайван – Детето на Китай … да се върнем назад във времето

Тайван принадлежи на Китай от древни времена. Китайците са първите хора, които спомагат за развитието на Тайван. Историческият документ “Морски географски справочник”, който е съставен преди 1700 години, дава подробно описание. Това са най-ранните писмени сведения за Тайван. От III до VII век, Царство У през периода Трицарствие и династия Суй са изпращали много експедиции в Тайван, членовете на които общо надхвърлят 10 000 души. От начало на 17 век китайците започват да засилват развитието на Тайван. От династия Юан (1206-1368 г.) нататък китайските правителства в различните периоди създават административните структури, които упражняват ефективен контрол над Тайван.
В средата на ХVII век холандските колонизатори нахлуват и окупират Тайван. Националният герой Джен Чънгун изгонва холандските колонизатори през 1662 г. и възвръща Тайван.
През 1895 г., вследствие на поражението в Китайско-Японската война (1894-1895 г.), правителството на династия Цин е принудено да подпише неравноправния договор на Шимоносеки, с който отстъпва Тайван и островите Пънху на Япония. През юли 1937 г. китайският народ започва тотална война срещу японската агресия. С декларацията за обявяване на война на Япония, китайското правителство обявява анулиране на всички неравноправни договори, сключени с Япония, и си възвръща Тайван и островите Пънху. През 1945 г. Япония обявява капитулация и безусловно приема ” Потсдамската прокламация ” и ” Декларацията от Кайро” и връща Тайван на Китай. Оттогава Тайван отново е включен в територията на Китай и отново е под управлението на суверенната Китайската държава. 
    Има само един Китай в света и Тайван е неделима част от него – това е общоприет от китайците в страната и тези зад граница факт, който е признат с голямо мнозинство от държавите в ООН и от целия свят.

За КИМЕРИКА вижте тук: Краят на Кимерика: китайско-американският геополитически сблъсък