Президентът официално обяви новата политическа формация

Вижте КОЙ КОЙ Е в началния състав на АБВ

Първанов: “Управлението “не е бабаитлък, а преди всичко ангажимент.”

“Няма друго такова правителство в тези 21 години на българския преход, което така често, непрекъснато да променя правилата, което поражда тази несигурност”

 

София, 11 ноември 2010 Едно събитие, което коментирахме преди време в статия със заглавие /клинете за цял текст/  Президентът прави нова партия – Премиерът го отписа, днес вече стана факт. Датата 11 ноември, която ви посочихме дойде и президентът Първанов обяви своя политически проект “Алтернатива за Българско Възраждане” /АБВ/. Това стана на дискусия “България – на другия ден”, която събра в НДК в София познати политически фигури, експерти и интелектуалци. В близо 50 минутна реч Георги Първанов определи АБВ като гражданско, надпартийно движение, което ще бъде алтернатива на сегашното управление на ГЕРБ.

ГЕРБ ще потърси консултации с останалите партии дали да предприеме процедура за импийчмънт на президента. Това каза съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев в отговор на репортерски въпрос. Според Велчев ако има нарушения на Конституцията, трябва да се вземат съответните законови мерки. Конституцията ясно посочва, че не е позволено държавният глава да участва в каквито и да било граждански инициативи, поясни Велчев. Според него и самите участници във форума си противоречат – едни казват, че е нормално техният лидер да бъде Първанов, други обясняват, че едва ли не той няма нищо общо и те са го поканили.
     Ако Първанов ме чува, в никакъв случай да не оглавява де факто или де юре едно такова движение, докато е президент, защото има опасност да прекрачи прага на Конституцията, и по-точно чл. 95 от нея. Така  Любен Корнезов от  “Коалиция за България” /БСП/ коментира евентуално движение “АБВ” с участието на настоящия държавен глава.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров призова депутатите от всички парламентарни групи да започнат подписка за  импийчмънт на президента заради нарушение на Конституцията.

Все още е рано да се правят категорични прогнози коя от всичките обаче ще бъде припозната от избирателите като водеща алтернатива на ГЕРБ, заяви зам-председателя на ДПС Лютви Местан. Той уточни, че все още няма ясна индикация дали става въпрос за гражданска инициатива, или за политически проект.

Първанов очерта какво ще представлява проекта, само година преди местните и президентските избори. По думите на участниците АБВ няма да е партия, а гражданско движение. Давайки старт на политическия си проект АБВ, президентът Георги Първанов официално се заяви като алтернатива на управлението.

Съставът на АБВ в началния етап съчетава добре познати фигури от антуража на президента през годините, намерили място в инициативния комитет. Сред тях няма изтъкнати партийци, а по-скоро представители на различни политически, професионални и обществени групи

Костадин Паскалев (1961) /От 2000 година е председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, 2001-02 е зам-министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. 2002-07 работи в Президенството, от 2007г. е кмет на Благоевград/, Борислав Китов (1954)/бивш председател на БЗНС – сега  зам.председател на ЗНС/, Д-р Григор Горчев (1956)/Ректор на МУ в Плевен – 2004г. извършва първата в България лапароскопски асистирана разширена вагинална хистеректомия (безкръвна операция) на жена с рак на маточната шийка –  Избран за личност на 2005 г. от Американския биографичен институт на САЩ и комисията за международни проучвания/, Проф. Васил Проданов (1946) /Директор на института за философски изследвания на БАН/, Емил Кало (1950)/бивш председател на Организацията на евреите в България “Шалом” съветник на министъра на вътрешните работи Румен Петков – БСП/, Генерал Михо Михов (1949)/летец 1ви клас, шеф на главния щаб и ВВС 1992-97 и началник на Генералния щаб на БА 1997-2002, от 2005г.  посланик в Македония/  Красимир Петров (1951)/бивш шеф на гранична полиция, освободен от вътрешния министър Цветан Цветанов ГЕРБ, бивш съзтезател по гребане, районен инспектор в МВР, шеф на баретите, на Бургаското и Софийското МВР/, Йордан Йовчев (1973) /най-успелият български гимнастик – 2 пъти светове шампион и вицешампион, и 4 олимпийски медала/, Валентин Йорданов (1960) /7-кратен световен, европейски и олимпийски шампион по свободна борба, зам-председател на Олимпийския комитет/, Мариана Тодорова. Паскалев е единственият активен политик, при това такъв, който е печелил мажоритарни избори.

Сред присъстващите на сбирката бяха депутатите от БСП Мая Манолова, Кирил Добрев, Евгений Желев, актюорът и бивш министър на културата Стефан Данаилов и Ивелин Николов, евродепутатът и бивш министър на външните работи Ивайло Калфин.

Както се разбра по-рано, между Първанов и лидера на БСП Сергей Станишев е имало договорка на форума да не се появява ръководството на левицата, за да се избегнат спекулации, че президентът прави “БСП-2”.

На срещата присъстваха още лидерът на синдикатите КНСБ Пламен Димитров, ректорът на УНСС Борислав Борисов, бившата шефка на спортната агенция Весела Лечева, археологът Николай Овчаров, лондонският икономически експерт професор Димитър Иванов.

Там бяха бившият финансов министър Стоян Александров, бившите зам.-министри на отбраната и образованието Спас Панчев и Кирчо Атанасов; бившият синдикалист Кръстьо Петков; кметовете на Търговище и Ихтиман Красимир Мирев и Маргарита Петкова; бившият шеф на фонд “Земеделие” Димитър Тадаръков, бившият треньор на националния отбор по футбол Христо Бонев и други.

На форума са и председателят на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса о.р. ген. Стоян Топалов и председателят на Съюза на тракийските дружества Костадин Карамитев.

В писмо “до всички медии, които обичат импровизациите и спекулациите, вместо истината”, художникът Светлин Русев посочва, че нито е канен, нито се е съгласявал да участва в инициативата АБВ.

Президентът Георги Първанов участва в граждански форум на тема “България – на другия ден” по покана на Инициативната група за свикването на форума. На участниците бе предложено да се обсъди създаването на гражданско движение “Алтернатива за българско Възраждане” /АБВ/.

Ето какво каза Президентът Георги Първанов, цитиран от БТА:   

 “Има криза на управлението, работи се на парче, ден за ден, без визия, без нещо по-мащабно. Затова трябва да има граждански структури като Алтернатива за българско възраждане /АБВ/, които да стимулират дебат по политиките, да поставят под светлината на прожекторите професионалистите, тези, които имат  управленската визия, авторитета, в които си струва да се инвестира за бъдещото развитие и управление на отделните сектори.” 

    “Нека го направят всички, нека се получи този сблъсък и когато някога ще се формира нов административен, управленски екип, хората ще бъдат достатъчно познати не само на професионалистите, но и на гражданите, на избирателите, а не да бъдат избирани по кръстовищата и по незнайни тъмни кътчета,
посочи Георги Първанов.
     Като припомни казаното от него преди време, че премиерът Бойко Борисов не се справя с кризата, президентът заяви, че днес кабинетът изглежда все така безпомощен в тежката битка с кризата и посочи, че това не е нападка, а горчива констатация.
Има дефицит на компетентност в настоящото управление, каза Георги Първанов. Никой не се е родил знаещ, можещ, но от незнанието не бива да се прави капитал, посочи той. Има и друг път – незнанието и липсата на воля да се прикриват с измислени скандали – има високомерие, един постоянен гневен патос, който може да стряска някого, но по-скоро буди насмешка, посочи Георги Първанов. По думите му твърдата ръка, без знание и можене, без компетентност, без умно и добро управление, става рискова.
    Силовото управление в сектора за сигурност и на политическото поле, съчетано с несигурност и колебливост в икономическата политика е рисково за стабилността, каза президентът. По думите му силното управление означава възможност за вземането на адекватни, правилни управленски решения, от които печелят всички и които имат ефект за всеки. 
   Все някога трябва да преодолеем разбирането за политиката като една непрекъсната предизборна кампания, трябва да се осъзнае, че да управляваш, не означава да имаш просто повече лостове за разправа с политическия противник, посочи Първанов. Той допълни, че

управлението “не е бабаитлък, а преди всичко ангажимент да се решават проблемите”.

   Необходима ни е здрава и добре уредена държава, силна, не силова, не администрираща и потискаща, а държава, която да е в услуга на гражданите, не средство за бюрократично и политическо потискане от страна на един тесен кръг, и в това е смисълът на алтернативите – да се търси и предлага по-добрата политика в управлението, икономиката, образованието, здравеопазването, каза Георги Първанов. Той посочи, че има голям проблем с отсъствието на предвидимост и предсказуемост. Ежедневните, често
пъти радикални промени в политиката, в управлението не позволяват на никого в държавата – от големия бизнес до семейството, да планира живота си до края на годината или до няколко седмици, отбеляза Георги Първанов. Няма друго такова правителство в тези 21 години на българския преход, което така често, непрекъснато да променя правилата, което поражда тази несигурност, допълни президентът.

    Президентът изтъкна, че днес абсолютизацията на лявото и дясното е неработеща и изходът от кризата не може да бъде разположен еднозначно в такава координатна система. Няма ляв или десен изход от кризата, необходими са мерки, които да стимулират производството, но и които да запазят поносимата социална цена на една антикризисна политика, посочи държавният глава.
    Георги Първанов каза, че няма нужда от нов ляв или десен партиен проект, а от граждански проект, който да събере най-силното – от ляво, дясно, център. Той посочи, че страната има нужда от надпартийна, неидеологизирана алтернатива и стратегия за решаването на ключовите национални въпроси. Георги
Първанов заяви, че АБВ е непартиен, но не антипартиен проект, той е за консолидация за гражданското около национални цели и платформи, но не е антипартийна платформа. Затова е участниците в АБВ не представляват партиите си, те са там като граждани и експерти. Първанов посочи, че АБВ не е отрицание на партиите, а е възможност, шанс на партиите за ново начало чрез взаимно отваряне и консолидация около подобни работещи проекти.
    Президентът смята за неоснователно противопоставянето на партии и личности, но трябва да нараства ролята на личностите, политиката ще спечели, ако се дава шанс на професионализма, на силните експерти, а не само на тези, които мислят за честта на партийния пагон, каза Георги Първанов.
        Президентът отбеляза, че участниците в АБВ се обединяват около идеята, че едно ново начало, възраждане на българската нация минава през помирението и през отказа да се водят изтощителните битки по миналото. Затова по думите му АБВ е “една територия на историческия компромис”.
    По повод на тезите, че Георги Първанов и АБВ се създават, за да разцепват партии, президентът посочи, че винаги се е стремял да обединява, не да разделя.
    По думите му никой не бива да си представя АБВ като изправено върху отломки от партия или от неправителствени организации. АБВ трябва да се развива като една своебразна “коалиция на духа”, като лаборатория на нови алтернативни идеи и инициативи.
        Никой не иска провала на сегашното правителство и парламентарно мнозинство, всички сме заинтересовани от това то да изведе успешно България от кризата, каза президентът Първанов.

  По думите му стабилността може и се ерозира от политиката на високомерие, на инат, на липса на чуваемост и това намира потвърждение във всички управляващи през годините на прехода. Затова според Георги Първанов посланието на АБВ трябва да бъде – не за фалшиво спокойствие и замазване на проблемите, не за изкуствен сблъсък на личностна основа, а за принципен дебат и диалог, които са изключително важни за институциите и обществото.

Управлението на ГЕРБ не заслужава състояние на безалтернативност и инициативата, наречена АБВ, още веднъж потвърждава това, е мнението на заместник-председателя на ДПС Лютви Местан.
Той уточни, че все още няма ясна индикация дали става въпрос за гражданска инициатива, или за политически проект, и затова не може да се ангажира с категорични оценки за мястото на проекта.
Тази инициатива обаче е още едно потвърждение на прогнозата на ДПС, че усещането за безалтернативност на ГЕРБ, което се създаваше, трябва много бързо да се преодолее и има нужда от представянето на ясни алтернативи на това управление, смята Местан.
    Все още е рано да се правят категорични прогнози коя от тях обаче ще бъде припозната от избирателите като водеща алтернатива на ГЕРБ, уточни той.