България – Организирана престъпност 0:0

11.11.2010 Когато новият широкоплещест премиер на България, Бойко Борисов, взе властта, той обеща да изкорени организираната престъпност. Но човекът, наричан Батман, сега е тестван от слабата съдебна система, която този месец произведе оправдателни присъди за двама мъже, считани за глави на престъпна група, и пусна от ареста друг, смятан за криминален бос. Това пише в статия под заглавие /кликнете за оригинал/  Standoff in Bulgaria With Organized Crime вестник „Ню Йорк Таймс”, където намериха място дупнишките бизнесмени Братя Галеви и Златко Баретата.

Изданието описва Златомир Иванов като „много татуиран мъж към края на своите 30 години”, обвинен в убийство и трафик на дрога. Той е под домашен арест, след като се оплака от стрес и инфекция на пикочните пътища. След това съдът насрочи ново дело, защото един от съдебните заседатели бе арестуван за детска порнография.

„Това е последното от редицата оправдавания и снизходително отношение към хора, обвинени да са част от организирана престъпност, в държава, поела ангажимент да изкорени корупцията, за да спечели членство си в ЕС през 2007 г.”, коментира изданието, което не пропуска да отбележи, че знаковите дела се превърнаха в арена, където се води битката между изпълнителната и съдебната власт. Досега осъдителните присъди за организирана престъпност няма.

Светът на българските мутри също е неспокоен. Вестници писаха, че подземна банда дава 400 000 евро за главата на премиера Борисов, чиято сигурност бе затегната. Заплахата дойде само два дни след като съдът в Кюстендил оправда Пламен Галев и Ангел Христов, Братя Галеви, обвинени в тарторство на банда за измами и рекет. Случаят бе под зоркото око на европейските власти и премиeра, който го обяви за „тест за нацията”. Братя Галеви са бивши полицаи и станаха нарицателно за „галевизацията”- възможността престъпниците да действат безнаказано и да манипулират българската държава, политиците, общинските и съдебните власти.

Двойката стана популярна през 2008 г., когато тогавашният вътрешен министър Румен Петков призна, че се е срещал с тях. По-късно полицията обискира домовете и офисите им, а те бяха арестувани, но по-късно пуснати, за да участват в изборите и да станат депутати. Законът позволява на кандидати за избори да преустановят съдебните процеси срещу тях по време на кампанията. Така направи и Александър Томов, известен с действията си в ЦСКА и „Кремиковци”. Всички те не станаха депутати, но остана въпросът какво щеше да стане, ако бяха станали?
Адвокатът на Галеви Емил Василев определи клиентите си като „двама бизнесмени и жители на Дупница”, който са изправени пред всеобща завист. „Никой не харесва успелите хора”, обяснява защитникът.
Вестникът допълва, че Галеви са наричани „местни феодали”, а журналистите, които ги разследвали, се страхували за живота си.

“I can’t tolerate the injustice,” she said during a telephone interview on Wednesday. “And I’m not the only one. There are many people who have been beaten. But there is no one to help us, because the institutions stand behind them and not us.”

SOURCE: Standoff in Bulgaria With Organized Crime

2 comments for “България – Организирана престъпност 0:0

 1. 2010/11/12 at 6:48 AM

  САС не даде ход на делото срещу братята Красимир и Николай Маринови и още няколко души

  София, 12 ноември 2010 Софийският апелативен съд не даде ход на делото срещу братята Красимир и Николай Маринови и още няколко души.
  Причината за това е, че единият от подсъдимите – Стефан
  Рангелов, който вчера е получил инфаркт и е постъпил в болница,
  не се яви днес. Въпреки, че присъствието на подсъдими не е
  наложително пред Апелативната инстанция, защитата на Рангелов
  настоя да му бъде дадена възможност да участва в процеса.
  Пред съда днес не се явиха и Красимир и Николай Маринови.
  Срещу Николай Маринов, процеса се води задочно, тъй като той е в
  неизвестност от януари тази година. Братята, заедно с Рангелов,
  Бисер Илиев, Веселин Тошев и Иво Карагеоргиев са подсъдими за
  подготовката на убийствата на ген. Любен Гоцев, финансиста
  Никола Дамянов и Иван Тодоров – Доктора.
  Следващото заседание по делото ще се състои на 17 декември.
  За тогава, по искане на прокуратурата са призовани да дадат
  показания няколко души, сред които са вече разпитаният Иво Илчев
  и Димитър Вучев – Демби. Защитниците се противопоставиха на
  техния разпит, а адвокат Лъчезар Таков определи Вучев като
  “щатен свидетел на прокуратурата”. Димитър Вучев даде показания
  по делото срещу Златомир Иванов – Баретата, който също е
  защитаван от Таков.
  Иво Илчев беше защитен свидетел на прокуратурата, но при
  разпита му пред Софийския градски съд заяви, че не познава
  братята Маринови. Сега обвинителите искат той да бъде
  преразпитан заради информация, която е постъпила след края на
  процеса на предходната инстанция. По настояване на прокуратурата
  ще бъде призован и полицейският служител Иван Иванов. Той ще
  отговаря на въпроси за специални разузнавателни средства,
  използвани срещу подсъдимите.

 2. 2010/11/12 at 8:07 AM

  Един от основните противници на Бойко Борисов и партия ГЕРБ даде интервю на сканадален немски журналист

  12 ноември 2010г. Днес немският журналист Юрген Рот посети в дома му Алексей Петров, за да го интервюира. Юрген Рот пристигна в дома на Петров с охрана на НСО към 10.30 ч. и излезе 2 часа по-късно.

  Няма да коментирам. Моля да ме разберете. Трябва да погледна документите и ще говоря после. Това каза немският журналист Юрген Рот след среща с Алексей Петров в дома му.

  Аз просто бях интервюиран и нищо друго не мога да кажа. Излязох да ви кажа това, защото ви уважавам, каза Алексей Петров.