10 ноември 1989 – да си спомним … вижте видео …

Пленумът на ЦК на БКП от 10 ноември 1989 г. На заседание на Политбюро на 9 ноември 1989 г. Т. Живков е принуден да подаде оставка, която е потвърдена на 10 ноември и на пленум на ЦК на БКП. БКП започва да се променя в духа на съветската “перестройка” – възстановява репресираните от Живков дейци, обявява нови политически и икономически реформи, отказва се от “ръководната роля”, осъжда “възродителния процес”, подготвя извънреден конгрес, на който се отказва от съветския модел, приема концепцията за “демократичен социализъм” и се обявява за демократични избори. На 3 април 1990 г. се преименува в социалистическа – БСП.

На тази дата през 1989г. на пленум на централния комитет на БКП Другаря Тдор Живков бе освободен от длъжността генерален секретар, след вътрешно-партиен преврат, а НЕ от “народа”. Въпреки, че вече се бе разчуло, че Берлинската стена бе паднала предишният ден. “Бай Тошо” бе видимо изненадан, не можеше да повярва, че това се случва. На негово място бе избран Петър Младенов. На 17 ноември Народното събрание освободи Живков и от длъжността председател на Държавния съвет. Същия ден бе отменен и чл. 271 от НК, забраняващ всякаква критика против режима. Много неща се промениха тогава и оттогава до днес в България и българите. За 20 години Демокрация близо 2 милиона сънародници напуснаха стараната, като голяма част от тях са тук в САЩ. На 18 ноември т. нар. неформални организации, начело с КТ “Подкрепа” и “Екогласност” организираха първия свободен митинг пред “Св. Александър Невски”.

Първите българи, които предпочетоха американската демокрация, тръгнаха с полети за Куба, за която нямаше визи, с кацане и престой в Канада, където слизаха … и не се връщаха.
Самите лозунги на 10-ти през 1989г. са достатъчно красноречиви за настроенията на българите тогава.
Ето само някои от тях:

- Гласност! Свобода, демокрация, плурализъм;
- 10 ноември - ден на правата. Върнете ни имената /става дума за връщане на турските имена на турското население в България - връщат ги през декември и се създава партия ДПС, която бе в управлението поне 8 години през Демокрацията -.бел. авт./;
- Помогнете, настинах от Априлския вятър /визира се Априлският пленум на БКП от 1956 г. - бел.авт./;
- Съд и присъда за Живков и живковци;/ нито един осъден за 20 години!/
- Никога вече сталинизъм и живковизъм. Под съд узурпатора;
- Отмяна на член 1, точка 2 от Конституцията:Ръководна роля в обществото и в държавата има БКП;
- Долу чл. 1, свобода на печата.

1 comment for “10 ноември 1989 – да си спомним … вижте видео …