Франция ни тури прът в колелото за Шенген

Определи като проблеми “реалното и ефикасно наблюдаване на външните граници на ЕС” и “борбата срещу корупцията”, както и “наблюдаваното увеличаване на притока на нелегални имигранти през Турция към българската и румънската граница”

10 ноември 2010г. След като през септември напъди български граждани, всички обявени за роми, днес Франция обяви, че ще иска решението на ЕС за влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение да не бъде взето преди лятото на следващата година. Това каза днес френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш.

“Необходимо е да бъдем много внимателни” що се отнася до приемането на България и Румъния, “които се надяват да се присъединят към Шенгенското пространство през март”, отбеляза Льолуш пред комисията по европейските въпроси към долната камара на френския парламент. Той подчерта, че “това разширяване не може да бъде автоматичният резултат от процеса на техническа оценка, който е в ход от две години”, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Льолуш обобщи, че “присъединяването на Румъния и България към Шенген ще бъде политическо решение на Съвета, (което ще бъде взето) с единодушие”.

Подобно на Холандия, “ние се обявяваме за отлагане на това решение поне до доклада на (Европейската) комисия за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка, до лятото на 2011 г.”, даде да се разбере френският държавен секретар по европейските въпроси. Ежегодните доклади на ЕК за България и Румъния оценяват напредъка им в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Льолуш определи като проблеми “реалното и ефикасно наблюдаване на външните граници на ЕС” и “борбата срещу корупцията”. Той припомни “наблюдаваното увеличаване на притока на нелегални имигранти през Турция към българската и румънската граница”.

“Румънско-молдовската граница остава лошо контролирана заради раздаването от (молдовската) страна на границата на румънски паспорти, заради “черната дупка”, каквато представлява сепаратистката (молдовска) територия Приднестровие и заради равнището на корупцията в съседна Украйна”, посочи френският държавен секретар по европейските въпроси.

Редовните доклади на Европейската комисия за България и Румъния са обезпокоителни, подчерта освен това той.

Сега да видим какво ще каже българското правителство, след като им повярва на западноевропейските хиени и ги подкрепи за екстрадацията на родните роми и други наши, които всъщност са подготвяли забавянето ни за Шенген, защото безработните и ниско образованите в техните държави са доста и още ще намалеят, когато влезнат наши евтини специалисти.

През септември премиерът Бойко Борисов заяви, че няма проблеми с Франция и не иска България да бъде замесвана в скандала с ромите, който тогава присъства на извънредната среща на лидерите на Европейския съюз в Брюксел.

Борисов дори адвокатства тогава на френския президент Никола Саркози, като обяви, че разбира и подкрепя неговите действия. “Като кмет също съм имал проблеми с незаконно настанили се роми“, заяви Борисов и даде пример с ромите в “Баталова воденица”, които трябваше да бъдат изселени, но и до днес са си там. “Знам какви са проблемите за гражданите около тях. Така че на никого не съм адвокат, освен на закона”, каза Борисов в отговор на въпрос дали не се ли превръща в адвокат на френския президент.

“От политическа гледна точка се стремим този въпрос да не бъде фактор за присъединяване на България към Шенген, защото нашата работа и критерии са ясни”, заяви Чернева.

Външно министерство вече обяви, че България не е реагирала срещу практиката на Франция, тъй като не приема връщането на българските граждани от ромски произход като “групово депортиране в нарушение на човешките права”. Нито един от тях не е подал жалба.

До този момент Франция ни е върнала 41 български гражданин. Всеки един е направил това доброволно, след като е получил безвъзмездно от френското правителство 300 евро за възрастен и 100 евро за дете. Един от завърналите се потвърди, че е получил парите и с видимо задоволство сподели, че една седмица даже бил настанен в хотел.

3 comments for “Франция ни тури прът в колелото за Шенген