Големият бизнес с нов шеф – опасения и прогнози

БИЗНЕС

Огнян Донев е новият председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България

Ако има дори и минимално задържане или забавяне на ръста, отново ще бъдем в позицията на 2009 г. с доста голям дефицит, което ще ни вкара в позиция на държава – губеща, а не печелеща доверието на международните финансови пазари

4 ноември 2010г.  Огнян Донев е новият председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ – CEIBG.BG/. Негови заместници са Левон Хампарцумян и Петко Димитров.
    Това решиха тази вечер членовете на Управителния съвет /УС/ на КРИБ.
    От 25-членния състав на УС 15 души са новоизбраните.
    Днес делегатите на годишното Общо събрание на КРИБ определиха новите членове на ръководството на организацията с таен избор, съобщи БТА.
    В доклад на тема “Икономиката на България 2010: разходка по дъното или оттласкване” досегашният председател на КРИБ Иво Прокопиев препоръча от името на работодателската организация правителството да се възползва от новата предпазна кредитна линия, която предлага МВФ. По думите на Прокопиев тази линия би била гаранция за макроикономическа стабилност и ще възстанови по негова оценка “поразклатено доверие на икономическата общност по отношение на посоката, към която страната върви”.
    Кредитната линия на МВФ, която е създадена от няколко седмици, предоставя застраховане при криза за страни, които водят здравословни политики, но все още не отговарят на изискванията за ползване на гъвкавата кредитна линия, нито се нуждаят от традиционното за МВФ stand-by споразумение.
    Прокопиев заяви, че Световната банка е необходим и дори задължителен партньор за реформите в публичния сектор, не толкова заради финансирането, а за да даде ноу-хау и да бъде източник на здрав разум и подкрепа за правителството в тежките дебати във връзка с реформите, които предстоят на България.
    Правителствената прогноза от 3,6 на сто ръст през следващата година е в горната граница на различните прогнози за растеж през 2011 година, които се движат между 1,5 и 3,5 процента, каза Прокопиев. Това за съжаление означава, че всички разходи са базирани на тази прогноза за приходи и ако има дори и минимално задържане или забавяне на ръста, отново ще бъдем в позицията на 2009 г. с доста голям дефицит, което ще ни вкара в позиция на държава – губеща, а не печелеща доверието на международните финансови пазари, посочи той.
   Прокопиев отбеляза, че забавянето на реформи в публичния сектор генерира риск за бюджета. За успешните реформи не винаги се плаща политическа цена, докато за липсата на реформи рано или късно – винаги, заяви Прокопиев и като пример даде ситуацията в Латвия. 
    Според проучване на “Алфа рисърч” сред бизнеса основните притеснения на деловите среди заради кризата са свързани с очакванията за замразяване на чуждестранните инвестиции, за увеличаване на безработицата и за освобождаване на квалифицирани работна ръка, за изчерпване на ресурси и запаси, за свит пазар и потребление, за междуфирмената задлъжнялост, за нарастване на лошите кредити, заради намаляване на фирмените финансови постъпления. Данните оповести гост-лекторът на Общото събрание Боряна Димитрова – управляващ съдружник в “Алфа рисърч”.
    Сред другите притеснения на бизнеса са “непоследователността на правителствената политика и увеличаванeто на държавните разходи и на бюджетния дефицит”. Проучването е направено предимно сред малки и средни фирми.