Америка удари шамар на Обама

 
 
 

3 ноември 2010г. Днес президентът Барак Обама излезе на специална пресконференция. Пред камерите на телевизиите Обама бе силно смутен и почти през цялото време не погледна право в обектива. Което говори много, поне за моментното състояние на президента, и за това, че му е ясно какво му се е случило, и пожелателно какво ще му се случва. ФОТО: Гласът на Америка www.voanews.com

Президентът Барак Обама: „А вчерашният вот потвърди, това което чух от приятели из цяла Америка. Хората са разочаровани. Те са дълбоко разочаровани от икономическото възстановяване и възможностите, които очакват за своите деца и внуци!”

Републиканците печелят мнозинство в Камарата на представителите, демократите запазват контрола си над Сената

3 ноември 2010г. Америка удари як шамар на президента си Барак Обама, като отне контрола на неговата партия над най-висшия управляващ орган в държавата – Камарата на представителите. Най-малко 5 сенатори от президентската партия с по над 25-годишен стаж бяха елиминирани. Най-голямата загуба на Демократите от 1930г. насам. 37% отричат Обама днес – 24 го поддържат – същата позиция на Буш от 2006г. Страхотно падение за политиката на президента Обама.

Избирателите изпратиха ясно послание на президента Обама, че не одобряват работата му.

Промяна беше думата, с която президентът Барак Обама дойде на власт. Две години по-късно американците отново гласуваха за промяна, този път на неговата политика. Какво ще се случи след още две години – трябва да питаме октоподът от Световното по футбол. Ама и той почина та знай ли се …

Днес президентът Барак Обама излезе на специална пресконференция. Пред камерите на телевизиите Обама бе силно смутен и почти през цялото време не погледна право в обектива. Което говори много, поне за моментното състояние на президента, и за това, че му е ясно какво му се е случило, и пожелателно какво ще му се случва. Не бях виждал така този човек! Няма нужда да коментираме въпросите на журналистите и отговорите на президента.

Ще споменем само, че според думите на американския президент, той не приема, че разгрома от републиканците на изборите представлява обществено отхвърляне на неговата политика, но поема „пълната отговорност” за бавно възраждащата се икономика.
„Смятам, че няма съмнение, че основната грижа на хората е икономиката. И те изразяват дълбокото си разочарование защото не сме постигнали достатъчен напредък на икономиката. Смятам, че трябва да поемем пряката отговорност за факта, че не сме постигнали толкова прогрес, колкото трябваше”, каза Обама. „А вчерашният вот потвърди, това което чух от приятели из цяла Америка. Хората са разочаровани. Те са дълбоко разочаровани от икономическото възстановяване и възможностите, които очакват за своите деца и внуци”, допълни той.

Дойде “Видов ден”, или по-точно лъсна голямата истина за състоянието на обявяваната за най-силната държава в света, която се оказа проядена отвътре от собствените си политически борби и коорпоративни интереси на фона на страхотно лошото икономическо състояние, голямата безработица, прогнилото здравеопазване и образование и незавършени войни без победител.

Америка не е същата! Америка я няма, за някои, за други тя вече не е майка, а мащеха. Американците са объркани от политически и коорпоративни истории.  

Какво се случи вчера? Америка влезе в нова война! Най-лошата – вътрешната! Между президентство и Камара. Какво пък та чак война? Ами промяна и спиране на президентски решения и обратно, налагане ва президентско вето на внесени предложения.

Кой може да сапаси положението? Само те там горе – президент и сенатори! Дале ще се случи – Господ знае! Републиканците имат доста да отмъщават, да променят, да отменят, да намаляват … и още и още …

Днес централната банка на САЩ обяви, че ще инжектира 600 милиарда долара допълнително в икономиката до края на юни 2011 година, за да подкрепи съживяването и цените. Пак днес САЩ сключиха договор за над 500 милиона долара за разширяване на посолството си в Афганистан.

КАКВО СЕ СЛУЧИ

2010 US election results Democrat | Republican
US House 185 seats   239 seats
US Senate 51 seats*   46 seats
CA Governor (99%) 54% Brown     41% Whitman
CA US Senate (99%) 52% Boxer     43% Fiorina

Републиканската партия си осигури мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, като спечели между 43 и 60 места повече в сравнение с изборите преди 4 години. Според предварителните резултати републиканците са отнели 43 места на демократите. В щатите, в които изборите още не са приключили, Републиканската партия има сериозна преднина в поне още 15 секции, посочва АП. Прогнозата е, че Републиканската партия ще има най-малко 241 места в Камарата, при необходими за мнозинство 218. Председателят на камарата е третият по важност пост в САЩ след президентския и вицепрезидентския.
В битката за Сената на Конгреса на САЩ републиканците успяха значително да намалят мнозинството на демократите, но не успяха да поемат контрол. Републиканската партия спечели пет места в сената, които досега бяха на демократическата партия, но не успя да увеличи с поне десет своите представители в горната камара, за да си осигури пълен контрол върху Конгреса.
Републиканците успяха да отнемат на демократите и 7 губернаторски поста.
Президентът на САЩ Барак Обама се е обадил на лидера на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър, за да го поздрави, че партията му спечели контрола върху камарата на вчерашните междинни избори, предаде Ройтерс. 60-годишният Бейнър ще е новият председател на Камарата на представителите, тъй като е водач на републиканците. Както казахме по-горе председателят на камарата е третият по важност пост в САЩ след президентския и вицепрезидентския.

Изборите се сътояха в средата на 4-годишния президентски мандат. Две години след като Барак Обама бе изпратен в Белия дом, американците избраха цялата Камара на представителите (435 места) и една трета от Сената (37 от общо 100 сенатори), губернатори в 37 от 50-те щата, щатски парламенти и гласуваха в 160 местни референдуми в 37 щата. В Калифорния избирателите се произнесоха дали да бъде легализирана марихуаната. В Аризона и Южна Дакота гласуваха за узаконяване на използването й за медицински цели.

Президентът демократ Барак Обама бе избран еуфорично от американците през ноември 2008 г. след като обеща надежда и промяна. Две години по-късно, в условията на продължаваща криза, Демократическата партия получи изборно поражение. Избирателите отнеха на демократите мнозинството в Камарата на представителите и губернаторските постове в редица щати.

ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА НА САЩ

Съгласно Конституцията на САЩ, приета през 1787 г., пълномощията по осъществяване на държавното управление са в прерогативите на Федералното правителство на САЩ. Останалите незасегнати в Конституцията пълномощия се прилагат от щатските власти.

В Конституцията е заложен принципът на разделението на властите, според който федералното правителство се състои от законодателни, изпълнителни и съдебни органи на държавното управление, действащи независимо един от друг.

Висш орган на законодателната власт е двукамарен Конгрес на САЩ:

  • Камара на представителите (United States House of Representatives, или съкратено The House) е долната камара на Конгреса на САЩ, другата е Сенатът. В Камарата на представителите всеки щат е представен пропорционално на населението си и има право на поне един представител (конгресмен). Общият брой на представителите е определен да бъде 435. Мандатът на всеки представител е 2 години, но той има право да бъде преизбиран неограничен брой пъти
  • Сенат (горна камара)(United States Senate) е една от двете камари на Конгреса, другата е Камарата на представителите. Всеки щат е представен от двама сенатори, като общият брой на сенаторите е съответно 100. Всеки сенатор служи по шест години, като на всеки две години има избори за обновяване на 1/3 (една трета) от местата в Сената.

Висш орган на изпълнителнат а власт е Президентът на САЩ.

Висш орган на съдебната власт е Върховният съд на САЩ.

Основни политически партии в САЩ са Републиканската и Демократическата партия, въпреки че съществуват и много малки партии.

САЩ е третата по население страна в света след Китай и Индия. Населението на САЩ е 307 520 000 души към 2008 г. Най-населеният щат е Калифорния с население от 36 893 799 души . В САЩ имало над 350 000 българи, което прави страната една от първите по брой българи в света. Най-много българи има в Калифорния, Илинойс и Ню Йорк. Центърът на населението на САЩ продължава да се измества на юг и запад. Най-бързо растящият регион е Западът, следван от Юга. Според Бюрото за преброяване на населението щатите с най-голям растеж от 1990 г. до 2000 г. са били Невада (66,3%), Аризона (40%) и Колорадо (30,60%).