Две земетресения за два часа в България

    3 ноември 2010г. Рано сутринта днес в 2 часа и 57 минути българско време е било регистрирано земетресение с епицентър на около 250 км северозападно от София, извън България, на територията на Сърбия, съобщи Сеизмологичният център към Геофизическия институт на БАН.
    Земетресението е било с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер. Трусът е бил усетен в западните райони на страната. Няма данни за жертви и нанесени материални щети в България. Двама души обаче са загинали в централна Сърбия, по данни до момента, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на министъра на вътрешните работи Ивица Дачич. “В околностите на Кралево, в местността Гърдица, загинаха двама души – мъж и неговата съпруга. Те са на възраст около 50 години. Наталия и Синиша Сташич са загинали в спалнята си. Техният син, който е бил в дома по време на труса не е пострадал”, каза Дачич. Местните здравни власти съобщават за най-малко 50 пострадали в и около Кралево.
    По данни на Сеизмологичният център към Геофизическия институт на БАН и на Главна дирекция “Гражданска защита” земетресението е било усетено извън епицентралната зона по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник както следва: в София – II-IV степен, Видин и Монтана – III степен, Враца и Кюстендил –
II-II степен.

  Втори трус бе регистриран в България два часа след земетресението с епицентър в Централна Сърбия. В 4 часа и 52 минути българско време е било регистрирано ново земетресение с епицентър на около 360 км в югоизточно от София, извън територията на страната, съобщи Сеизмологичният център към Геофизическия институт на БАН.
    Неговият епицентър е бил на 130 км. югозападно от Текирдаг в Западна Турция, и на 29 км северозападно от Чанаккале. Заметресението в Турция също е било силно. Първият трус е бил с магнитуд от 5,3, а вторичният – 2,7  и е усетено на територията на България.
    Не се съобщава за жертви и нанесени материални щети.
    По данни на Сеизмологичният център към Геофизическия институт на БАН и на Главна дирекция “Гражданска защита” земетресението е било усетено извън епицентралната зона по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник както следва: в Кърджали и Момчилград – II-IV степен, Пловдив – III степен, и Ямбол – II степен.

ПРИПОМНЯМЕ: Земетресения в София … Три земетресения за по-малко 8 часa бяха усетени 10 септември /Стефан Бъчваров, София/ Нови две земетресения бяха усетени днес в София. На сайта на Националния сеизмологичен инситут те са отбелязани в един и същи час – 10.08 ч./б.вр./ Земетресенията са със сила 3,5 и 3,3 по скалата на Рихтер. И двете са на територията…