Българското правителство се пазари със САЩ за неплатени данъци и такси

Царя дава – Пъдаря не дава

Основните задължения за наши имоти в САЩ са за сградата в Ню Йорк – т. нар. блок на постоянното представителство, според говорителя на МВнР

“Все още не можем да съобщим конкретни посолства, които възнамеряваме да редуцираме или да закриваме!”

Проучват дипломатите за връзки с ДС

   2 ноември 2010г. Основните задължения за наши имоти в САЩ са за сградата в Ню Йорк – т. нар. блок на постоянното представителство, каза в отговор на въпрос на днешния редовен брифинг в МВнР говорителят на ведомството Весела Чернева, която си спомняме от посещението на външния министър Николай Младенов в Лос Анджелис.
    Задълженията са свързани с неплатени местни данъци и такси, уточни Чернева. “Там не можем да говорим за конкретна цифра, защото сме в процес на преговори с американската страна, свързани с освобождаване от данъци по Виенската конвенция.
   Държавният департамент се съгласява с аргумента ни, че тъй като сградата се ползва за дипломатически нужди, тя трябва да бъде освободена от съответните данъци.

Царя дава – Пъдаря не дава …

Разликата е между мнението на Държавния департамент и общинските власти на Ню Йорк, продължаваме да водим преговори с американската страна и се надяваме гледната точка на дипломатите да надделее”, посочи говорителят на МВнР.
    Чернева потвърди, че се подготвят промени в закона за дипломатическата служба, намерението е те да бъдат предложени на ресорните парламентарни комисии до няколко седмици. В зависимост от натовареността на законодателя от МВнР се надяват тези промени да влязат в сила от 1 януари. Те ще бъдат в различни посоки, но Чернева не коментира какви, като уточни, че те “вървят по резултатите от Стратегическия преглед”.
    Резултатите от Стратегическия преглед на дипломатическата служба бяха много ясни, но все още не можем да съобщим конкретни посолства, които възнамеряваме да редуцираме или да закриваме, каза още Весела Чернева.
    В отговор на въпрос тя посочи, че по закона за достъп до досиетата на бившата ДС на проверка подлежат три различни групи бивши или настоящи служители на МВнР. Това са ръководителите на задгранични представителства, техни заместници, генерални консули; членове на политически кабинети и хора на ръководни длъжности от “началник-отдел” нагоре. На този етап са получени запитвания за две от групите и от МВнР са изпратени отговори за политическите кабинети, в момента се работи по списък, свързан с първата група.