Със самолет от Русия пристигнаха частите за спасяване на АЕЦ Козлодуй

АЕЦ Козлодуй е действаща атомна електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София.

 По график най-късно на 6 ноември блокът на АЕЦ  ще бъде изцяло в енергийната система

23 октомври 2010г. Доставката за ремонта на 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, за които ви информирахме по-рано, че Русия спешно праща самолет с части за Козлодуй, пристигнаха късно снощи от “Росатом”.

Спешната акция от Русия се осъществи след личната намеса на премиерите Владимир Путин и Бойко Борисов, подробности за която ще намерите на посочения линк. Сервоприводите, които бяха доставени, са част от системата за безопасност на реактора.

Те са изработени за строяща се в момента атомна централа в Русия. При други доставчици срокът на получаването им би бил от 6 до 8 месеца. Гаранционният срок на оборудването в “Козлодуй”, което сега се подменя по спешност, е изтекъл още преди три години. Очаква се монтажът на оборудването да продължи около седмица.

Така ремонтът на реактора може да завърши в срок – до края на месеца. Според експерти, ако той се забави, то загубите ще са от 1,4 млн. лева на ден, или общо между 250 и 330 млн. при забавяне от половин година.

Най-късно на 6-ти ноември 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” ще бъде изцяло включен в енергийната система на страната. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. В предаването на ДАРИК РАДИО “Седмицата” той уточни, че след като е пристигнал самолетът с резервните части за реактора на централата, графикът предвижда по-ранното включване на блока от първоначално планираната дата – 15 ноември.

“Чохлите са вече в АЕЦ “Козлодуй”. Тези чохли са сменени по договор от 2004 г., монтирани са 2006 г. Те имат срок 30 години и две години гаранция и на всеки четири години се проверяват. Теоретично се оказа обаче, че според договора е възможно половината от елементите до гаранционния срок въобще да не са проверявани. И това става на практика – ето сега четири година след слагането им се оказа, че половината от тях са  дефектни. Не е имало авария, нито са създали опасност”, обясни министър Трайков.

“Когато имате дефектни чохли, които очаквате да работят 30 години, се обаждате на завода, който ги прави, но хората ви казват, че са им нужни между 6 и 8 месеца да ги произведат и доставя”, допълни министърът.

След като е станало ясно, че нужното ни количество резервни части са налични, тъй като в завода са подготвили такава партида за руска централа, започват и разговорите за срока на доставката за България. „Първоначално беше на 15-ти ноември възможността блокът да заработи отново, след това на 11-ти ноември, но след като снощи дойдоха, по график най-късно на 6 ноември блокът ще бъде изцяло в енергийната система“, заяви Трайчо Трайков.

За строежа на бъдещата атомна централа в Белене министър Трайков коментира, че “когато има едно заварено положение властта трябва да направи възможно най-доброто от него”.

АЕЦ Козлодуй е действаща атомна електроцентрала в България.  Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София. “Козлодуй” се строи от 1970 до 1993г.От 1991 година общата инсталирана мощност на шестте енергоблока е 3760 Мвт. Централата разполага с шест ядрени реактора — четири с мощност по 440 МВт и два с мощност 1000 МВт, които осигуряват около 46% от необходимата електроенергия на България. Централата е оперирала през 2007 година с коефициент за използване на инсталираните мощности от 83.58%.През 2003 г. след натиск от Европейския съюз (ЕС) са затворени четирите реактора с мощност 440 МВт, тъй като не отговарят на европейските стандарти за сигурност. Затворени са 1 и 2 блок на АЕЦ Козлодуй през 2003 г. и в началото на 2007 са затворени 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, 5 и 6 блок все още работят. Мощностите затворени до сега са 1760 МВт, а работещите и в момента са 2000 МВт.Цялата цена на проектът АЕЦ”Козлодуй” е много трудна за изчисляване. Голяма част от помоща на СССР не се е заплащала, а самият проект е финансиран директно от националния бюджет на НРБ.

Актуален днес е въпросът за строежа на АЕЦ “Белене”.Площадка „Белене“ е утвърдена за изграждане на втора АЕЦ у нас с Постановление № 9 от 20 март 1981 г. на Министерския съвет.На 3 септември 2008, в присъствието на правителствени лица, депутати, дипломати и представители на организациите, ангажирани в изпълнението на проекта, се дава официален старт на строителните дейности на площадка Белене. Срокът за построяването на първия блок съгласно графика е 6,5 години, а на втория – 7,5 години при отчитане на специфичните срокове за лицензиране съгласно българското законодателство. Очаква се първи блок на централата да бъде пуснат в експлоатация през 2013, а втори – през 2014 година. На 28 октомври 2009 RWE официално се оттегля от проекта заради неподписването на договор с фирмата изпълнител и липсата на финансова структура на проекта. В момента се търсят инвеститори от чужбина за построяването на АЕЦ “Белене”