Промени в корпоративния закон и данъци внесени в чужбина

БИЗНЕС

Данък 5% за доходи от лихви и авторски възнаграждения при определени условия

НЕ се изискват доказателства за размера на внесените в чужбина данъци, когато доходите и печалбите са от страна, с която има спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и в нея е предвиден метод за избягването му – “освобождаване с прогресия”

    21 октомври 2010г. Промени в корпоративното подоходно облагане предвиждат ставката на данъка върху доходи от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения да бъде 5 на сто.
    Тази ставка ще се прилага, когато едновременно са изпълнени условията в случая да става въпрос за чуждестранно юридическо лице от държава от ЕС или мястото му на стопанска дейност да бъде в държава от Общността. Това предвиждат приети на първо четене от парламента промени в Закона за корпоративното
подоходно облагане.
    Данъчно задължените не прилагат към годишната си данъчна декларация доказателства за размера на внесените в чужбина данъци, когато доходите и печалбите са от страна, с която има спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и в нея е предвиден метод за избягването му – “освобождаване с прогресия”.
    Министерският съвет, вносител на промените, предлага, когато в резултат на увеличена трудова заетост общината отпадне от обхвата на общините, имащи право на данъчно облекчение за извършване на производствена дейност, фирмата да запази правото на преотстъпване на корпоративен данък до 31 декември 2013 г.
    В законопроекта са предвидени разпоредби, с които се посочва подробно дейността на операторите на ваучерите за храна. За да има по-голяма предвидимост и гарантиране на приходите във фиска,
законодателите предлагат общата годишна квота за предоставянето на ваучери за храна да се утвърждава всяка година със Закона за държавния бюджет за съответната година. Значително се завишават
имуществените санкции за онези, които предоставят на работодатели ваучери на стойност над определената индивидуална квота или предлагат ваучери, без да са получили индивидуална квота.
    Наказанието в първия случай е в размер на превишението, но не по-малко от 2000 лева. За операторите, които  предоставятваучери, без да имат индивидуална квота, санкцията е равна на номинала на ваучерите и не по-малка от 2000 лева.

2 comments for “Промени в корпоративния закон и данъци внесени в чужбина