Звездопад тази седмица

Максимумът на метеорния поток Ориониди е 21 октомври с около 20 метеора на час. Това са бързи, бели метеори със следи. Фото-колаж: Астрономия за всички

19 октомври 2010г. В четвъртък и петък- 21 и 22 октомври се очаква ежегодният максимум на метеоритния поток /метеорен дъжд, звездопад/ Ориониди.

Ориониди е „по-малкият брат” на Персеидите, но също така достатъчно „пълноводен”. Имената си зездопадите получават от имената на съзвездията. Орионидите са се появили от остатъците от кометата Халей, известни още през 19 век, а точката на сближаване на „падащите звезди” се намират на север от най- ярката звезда в съзвездието Орион-червеният гигант Бетелгейзе.

Метеорен дъжд от звезди – според старо поверие те сбъдвали всякакви желания, ако човек ги види, и докато падат – си намисли нещо.

Много хора бъркат метеорния дъжд с метеоритен, но няма нищо общо помежду им. Метеоритът е от камък.  Метеорът е явление, при което каменни или ледени частици се врязват в атмосферата и от високата скорост се нагряват и светят. В зависимост от химичния си състав, метеорите изгарят в атмосферата с различен цвят, но специално Персеидите са синкаво-бели. Идентифицираният метеорен дъжд е годишно явление, всяка година Земята се среща с еднакви метеори по едно и също време, и с една и съща скорост. Метеороиди и комети.

Обичайните съвети: който иска да ги наблюдава/снима – далеч от градски светлини, от място със широк хоризонт, при ясно време, Луната няма да пречи – тя ще залезе около 21 часа и после нощта ще бъде тъмна.

Оптимално време за наблюдение – след изгрева на съзвездие Персей около 23 ч. до разсъмване.

Вероятността да се появи метеор е еднаква за всички части на небето. Не може да се каже броят на  метеори за 1 час – зависи кой от къде гледа, колко е тъмно мястото, колко внимателно се следи, в коя посока / с какъв късмет 🙂  и пр.

За снимане – ползвайте широки обективи, с дълги експозиции – всеки сам си избира чалъмите на работа според възможностите на техниката си.

На мераклиите – чисто небе и успех.