Наш затворник от САЩ милионер в Австралия … пак на съд

/Мира Пиакок, Сидней, Специално за www.bulgarica.com/

19 октомври 2010г. Може би си спомняте преди няколко годин за супер богаташът в Австралия от български произход Даниел Цветков, който беше купил най-скъпата къща в “страната на кенгурото” в района на Голд Коаст.

Още тогава в медиите се изказаха съмнения за това как е възможно една супер неизвестна интернет компания може да те направи толкова богат, че банката да ти отпусне тези луди пари на заем за да си плщаш ипотеката.
Оказа се, че съмненията на медиите не са били напразни и само измами са помогнали на Цветков. Нашенецът е с международен измамнически опит, като е започнал големите удари от САЩ,  където е бил в затвора. От там се измъква, като става “сътрудник на полицията”, за да избегне 75-годишна присъда и плащане по обвинение за 500 милиона щатски долара по схема за интернет игри.

 Сега в Австралия Цветков е подготвил друга “постановка на сцената на измамите” – вместо родата в ролите той е поставил роднините си.

В днешния си брой “Новините на Австралия” разказва подробно за измамната схема на Даниел Цветков.

Родителите на интернет-предприемача Даниел Цветков отиват на съд в Бризбейн през следващата седмица от ликвидатори на дружества, търсещи информация за сделки с имоти. Годеницата на Цветков Никол Крисп също е призована да се яви в един ден за възобновяването на публичната проверка във федералния съд.

Но самата г-жа Крисп е в САЩ и нейният адвокат се опита да я извини по медицински причини. Още трима души се очаква да дадат показания на съдебното заседание, насрочено за следващия вторник.

   27-годишният Цветков се обявил в несъстоятелност, след като неговата фирма в Бризбейн – BT Project завърши миналата година с дългове от 180 милиона щатски долара.

Източник на местното издание твърди, че ликвидаторите на компанията на Цветков – BT, която работи и под името като Intabill, са завършили триседмична публична проверка на ръководителите на предприятията.

Бащата на Цветков – Ким, отказа да коментира вчера за предстоящото си посещение в съда, нито пък какви контакти има със сина си.  

Източниците още твърдят, че ликвидаторите ще изследват няколко сделки с недвижими имоти, в това число най-малко две в западен квартал на Бризбейн Brookfield и отделно закупени на Голд Кост.

Данните на общината сочат, че Ким и Джули Цветков имат платени 770000 $ за 1 хектар собственост на адрес 532 Brookfield Rd в Brookfield през май миналата година. Базата данни показва, че това е сделка, на “свързани страни”, тъй като продавачът е фирмата La Compagnia Pty Ltd – компания с обявена стойност на пазара само един (1) долар, собственост на Даниел Цветков, и на която Крисп е единствен директор.

Тази компания е придобила имота, състоящ се от четири спални и басейн, за $ 965.000 през 2006 г., според регистрите, съобщава австралийската медия.

Съдът в Лас Вегас през април се съгласи да освободи Даниел Цветков срещу 540,000 долара, обезпечени с дома на баща му, но сделката се разпадна, след като той бе задържан в ареста.

Крисп, която роди дете на семйството по-рано тази година, е била призована да присъства на предишното публично разглеждане, но не се появила. Нейният адвокат Петър Кумник не отговаряше на телефона вчера.

Съдът преди това изслуша данни от разследването, които показват как Даниел Цветков и един от партньори Сам Шака са си раздали сами на себе си милиони долари и са изразходали средства за джакузита и нощни клубове, въпреки че дружеството не може да изплаща дълговете си.