Докторите скъсаха споразумението с правителството – излизат на протест

19 октомври 2010г. Лекарите обявиха днес, че възобновяват протестните си действия, след като по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов демонстративно скъса споразумението, подписано между правителството и съсловната организация. Райчинов заяви пред камерите на телевизиите и останалите журналисти, че “искат оставката на финансовия министър” и че той “трябва да си замине зад океана”. /Бел.ред. Той визира това, че Дянков дойде в правителството от тук: Финансовият министър осигурен в САЩ

/Кой кой е в новото правителство? Американка крепи финансите/

   Причината която посочиха лекарите е, че правителството не е изпълнило нито един ангажимент по подписаното споразумение, като стачните комитети на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа” ще се срещнат утре.

Според секретарят на БЛС д-р Димитър Ленков по никакъв начин не се гарантира, че ще се проведе реформа в здравеопазването през следващата година. Д-р Ленков заяви, че

„Дянков е един магьосник, който вади по 60 млн. лв. от всеки ръкав, но не обяснява откъде са тези пари”.
Председателят на съюза Цветан Райчинов обясни, че е направил това, защото нито една точка от това споразумение няма намерение правителството да изпълни, освен запазване на размера на здравната вноска. Целта на споразумението е било единствено да се спрат протестите, а никой не е имал намерение да го изпълнява, още по-малко министър Дянков.  Българският лекарски съюз (БЛС) иска оставката на финансовия министър Симеон Дянков. По думите му, това, че лекарите са искали реформа, вече няма никакво значение, защото тя няма да се състои. Той напомни, че още след миналото заседание е решено протестите на лекарите да продължат, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Според здравният министър д-р Стефан Константинов на МЗ са необходими около 720 млн. лв. за догодина. По думите му, тъй като БЛС се е оттеглило от споразумението, не е необходимо да се прави трансфер, „който тежеше на главите на всички”. Министърът подчерта, че здравеопазването не включва само НЗОК, а и здравното министерство, където има множество дейности – психична, спешна, интензивна, и затова той се нуждае от средства.

Според финансовия министър Симеон Дянков парите за здравеопазване ще останат за здравеопазване. Той каза още, че сега му предстои среща със здравния министър д-р Стефан Константинов и екипа му, за да преработят някои части от закона, така че тези трансфери, които бяха наложени в споразумението, да станат по по-лесен начин. Дянков каза още, че не е имало никакви основания за тази демонстрация от страна на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Според Иван Кокалов от КНСБ през следващата година повече пари за здравеопазване няма да има, независимо, че на хартия размерът е повече. Той допълни, че хората от малцинствените групи, които страдат от туберколоза, няма да получат лекарства за лечение, защото те не са здравно осигурени. Кокалов заяви, че това ще предизвика критика от Световната здравна организация.

Според народният представител от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков по най-бързия начин министърът на здравеопазването трябва да внесе в Народното събрание и да потърси политическа подкрепа за осъществяване на реформите в здравеопазването.

Според Нигяр Джефер от ДПС прехвърлянето на плащания от тази година към бюджета за следващата година ще гарантира задълбочаването на проблема вече и през бюджета за 2011 година. Тя подчерта, че реална е опасността българските граждани да останат без лекарска помощ, защото вече търпението на лекарите се изчерпи. Според нея, има една тенденция за сатанизиране на българските лекари, а това е по-страшно от безпаричието им. „Да се втълпява, че лекарите крадат, че болниците правят всичко да измамят държавата няма да доведе до нищо добро. Българският лекар ще продължава да лекува, а хората ще имат нужда от него”, каза още тя и обясни, че всеки ден по 10 лекари напускат държавата и ще трябва да се мисли откъде да се внесат лекари. Тя припомни, че предишния път, когато са заявили намерения да протестират, лекарите са били сериозни, а подписването на споразумението е довело до обезкуражаване. Според нея лекарите може да са интелигентно съсловие, но не са най-търпеливото съсловие, на гърба на което всеки може да прави каквото си иска, особено едно некадърно управление.