Събират документи за имотите на бежанците от Одринска Тракия и Мала Азия

София, бежанци 1910-1920. Албум на професор Владимир Сис, Балкански войни (1912-1913), етнография, Изгубената България

До края на 2011 г. трябва да бъдат събрани документите, които удостоверяват право на собственост върху земите на 800,000 българските бежанци, които Турция трябва да обезщети

България притежава почти целия архив на Османската империя

/Огнян Фотев, Бургас/
  18 октомври 2010г. До края на 2011 година трябва да бъдат събрани документите,
които удостоверяват право на собственост върху земите на българските бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия. Това каза министърът, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров, цитиран от БТА.
    Кампанията все още е на първоначален етап, процесът ще бъде труден, но архивът трябва да бъде попълнен до края на следващата година с всички налични документи или пък застрахователни полици.

   Потомците на бежанците, прогонени от домовете си между 1903-1913 година, които не разполагат с документи, не трябва да губят надежда, защото ние притежаваме почти целия архив на Османската империя.

Едно от местата, където заживяват най-много бежанци е Пловдив 1920-1930г. Изгубената България

Тогава е имало такива, които са бягали, без да вземат документи, посочи Божидар Димитров.
    Цялата информация ще бъде събрана и обобщена в електронната система на държавната агенция “Архиви”. Тези данни ще бъдат предадени на правителството и ще служат като аргумент пред Турция за исканото обезщетение. Турция трябва да обезщети имотите на над 800 000 българи от Източна Тракия и Мала Азия, които са били прогонени тогава от земите си. В момента не може да се определи размерът на обезщетенията, но от страна на Турция има желание за разрешаване на въпроса. Спорове предизвикват много неща, включително и оценките на имотите, тъй като в миналото са били оценявани в различни валути, посочи Димитров.

1 comment for “Събират документи за имотите на бежанците от Одринска Тракия и Мала Азия