Познато лице от Ел Ей – зам-министър на външните работи

Димитър Цанчев е новият заместник-министър на външните работи

18 октомври 2010г. Добре познато лице на наш дипломат в Лос Анджелис бе избрано за заместник-министър на външните работи.

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от 15 октомври за №2 Дипломат на Републиката е назначен Димитър Цанчев, който гостува миналата година на българите в “Града на Ангелите” заедно с тогавашния министър Ивайло Калфин /БСП/, Цанчев говорител на министерството по това време. Новината за новото назначение ни съобщи Весела Чернева – говорител на Министерство на външните работи.
    Димитър Цанчев е кариерен дипломат, заемал различни ръководни позиции в МВнР.

Първата си работа започва не като дипломат, а като журналист, през 1992-1993г –  редактор в Българското национално радио/БНР/.

Поста на зам-министър Цанчев пое след като се завърна от краткия си престой на посланик на България в Държавата Израел. Преди това той е бил секретар по външната политика на президента Георги Първанов /2001-2002 г./, постоянен представител на България в ООН-Женева и говорител на министерството.

Димитър Цанчев е роден на 28 септември 1966 г. Завършил е 9-а френска гимназия в столицата и “Арабистика” в СУ. Работил е в управление “Близък изток и Северна Африка” в МВнР.

Димитър Цанчев е син е на българския кинооператор Цанчо Цанчев (1937г.), който има заснети над 30 филма в българското кино с най-известните ни режисьори. Майка му Лидия е потомка на едни от най-старите кореняшки родове в софийските квартали Горна баня и Бояна. Женен е за Станислава Цанчева. Имат син Константин и дъщеря Елена.