Европа още повече намрази емигрантите

 

Проблемът е в това, че именно сега, след кризата, парите в европейските държави са много малко

The Independent

18 октомври 2010г. В Европа расте недоволството по посока на имигрантите, пише днес Independent. До сега подобни настроения се забелязваха главно във Франция, Белгия и Холандия, в по- малко степен във Великобритания. Сега към тях се присъедини и Германия, която се усъмни в правилността на главния курс за създаването на хармонично общество от представители на различни култури, раси и религии. Изказвайки пред младите активисти на младежката организация на Християн-демократичната партия в Потсдам, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че

през последните години е излязъл наяве провалът на концепцията за мултикултуризмът в Германия.

Възможно, допуска изданието, г-жа Меркел сгъстява боите. Та нали потомците на гастарбайтерите, които са пристигнали през 60-те години на миналия век, вече добре и с полза на другите са се интегрирали в немското общество. Според вестникът, много е важно този процес да е двустранен.

 Не е достатъчно да искаш от пристигащите те да станат добри граждани. Повече трябва да направят както правит елството, така и коренното население. А това изисква отделяне на държавни средства за преподаване на държавния език, подобряване на жилищните условия на имигрантите, обучаването на децата им. Проблемът е в това, подчертава Independent, че именно сега, след кризата, парите в европейските държави са много малко.