Детска играчка от преди 7000 години откриха на Пеперикон

По думите на проф. Овчаров най-интересната средновековна находка е бронзова тока от 10-и век след Христа, на която има прекрасно изображение на грифон в нападателна поза. Грифонът е фантастично животно с глава на орел и с тяло на лъв. За миналата година светилището Перперикон, за което пише Херодот е посетено от над 187 хил. човека. Разбира се, повечето от тях са българи.

Уникален мини-модел на каменна мелница отпреди 7000 години, хирургически инструмент от римската епоха за вадене на паразити от човешкото тяло и кукер от 13-ти век са сред най-интересните находки от последните проучвания

   18 октомври 2010г.  Уникален, малък модел на каменна мелница, с която се е мелело житото през древността, от края на Четвъртото и началото на Петото хилядолетие преди Христа, е сред най-интересните находки от археологическата кампания “Перперикон 2010”. Това съобщи в националния пресклуб на БТА ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.
    По думите му до този момент не е откриван от предисторията такъв точен модел на каменна мелница, датиран отпреди 7000 години. Археологът предположи, че моделът може да е направен и за детска играчка, но това нямало как да се потвърди.
    Друга интересна находка е фигурка на тракийски конник от 2-ри – 3-и век преди Христа, каза проф. Овчаров. Той показа пред журналистите част от находките, открити през това лято в скалния град Перперикон. Тракийският конник е държал в дясната си ръка копие, което сега липсва. Смята се, че това е изображение на бог Аполон, който в римската епоха “замества стария тракийски конник”, обясни археологът.
    Проф. Николай Овчаров показа и хирургически инструмент от римската епоха. По думите му това е уникален хирургически инструмент, с който са се вадели паразити от човешкото тяло. Тези паразити са се разпространявали чрез водата и във
древността са “били голяма напаст”, защото са влизали под кожата на хората, каза археологът.

Той обясни, че прочутият Асклепий, изобразен на всяка аптека, държи точно този хирургически инструмент, около който се увива змията. 
    Според археолога сред най-интересните находки от Средновековието, открити през това лято в Перперикон, е изображението на кукер от началото на 13-и век след Христа. Танцуващият кукер е изобразен на графитокерамика. Той е наметнат
с меча кожа и е с меча глава, като вече е доказано, че кукерските игри наследяват Дионисиевите игри, отбеляза проф.Овчаров.
    По думите му най-интересната средновековна находка е бронзова тока от 10-и век след Христа, на която има прекрасно изображение на грифон в нападателна поза. Грифонът е фантастично животно с глава на орел и с тяло на лъв, посочи археологът.
    Той представи и венециански сребърни монети от 14-и век, които са орязани и от тях са останали само мънички ядра. “Това показва, че инфлацията е била изключително силна през 14-и век”, коментира коментира археологът.
    Проф. Николай Овчаров показа и ценна монета, също орязана, изобразяваща цар Иван Александър и неговия син Михаил. Тя е била сечена около 1330-1345 година.