Австралийският и щатският долар равни за 1ви път от 1983 г.

 

Общността в Австралия, която ползва AUD включва остров Рождество, остров Норфолк и Кокосовите острови, както и независимите Кирибати, Науру и Тувалу. Нейният международен валутен код е AUD. Дели се на 100 цента. Австралийският долар е въведен през 1966 година на мястото ан Австралийският паунд. Монетите в обръщение са с номинал от 5, 10, 20 и 50 цента, както и от 1 и 2 долара.

БИЗНЕС

Австралийският и щатският долар изравниха курсовете си за първи път от 1983 година

/Чавдар Герасимов, “София Комерс”, специално за bulgarica.com/

15 октомври 2010г. През последните месеци спадът на щатския долар е една от основните теми на валутния пазар, като „зелените пари” продължават да регистрират нови и нови 15-годишни дъна.

На фона на този силен низходящ тренд обаче, някак си незабелязан остана една друга основна валута – австралийският долар – който днес достигна до паритет спрямо американския си съименник.    

   Австралийският и щатският долар изравниха курсовете си за първи път от 1983 година, гръмнаха медиите в страната на кенгурото. Австралийският долар е поскъпнал с 4% срещу еврото през последните три месеца и с близо 15% спрямо щатския долар. Заедно с южноафриканския ранд, той е най-добре представящата се валута срещу долара през тази година.

Само едно пени е разликата в курса на борсата по обяд в “столицата на световния бизнес” Ню Йорк, и то след изказване на Бернаке. 

На фона на влошаващата се макроикономическа рамка в САЩ през третото тримесечие подобен спад на местната валута далеч не изглежда нелогичен. Разочарованието на трейдърите вследствие от нарастващата възможност за допълнително отпускане на финансови стимули от страна на Федералния резерв съвсем закономерно доведе до разпродажбите на „зелените пари”, след като само до началото на лятото пазарните участници все още залагаха, че още през тази година щатската централна банка ще започне да увеличава основната си лихва.

На коренно противоположния полюс е водената от началото на 2010-та монетарна политика в Австралия, която отведе основния лихвен процент в страната до 4.50 и въпреки, че на последната си среща институцията заяви намерение да не предприема повече увеличения до края на годината, дори текущите нива на лихвите надминават значително доходността по всички останали основни валути. Те показаха, че броят на работните места, които австралийската икономика е създала, е нараснал повече от очакваното през миналия месец. Увеличението освен това е най-голямото за последните осем месеца, което потвърди, че състоянието на местната икономика се подобрява. Това на свой ред засили очакванията, че централната банка ще пристъпи към увеличение на основния си лихвен процент през идните месеци.

Австралия стана единствената развита икономика от групата на Г-7, която успя да избегне рецесията през миналата година. Оживлението на стопанската активност в страната обаче донесе на индекса на цените на ниво производител увеличение от 1% през първото тримесечие спрямо предходното, което е най-силното му темпо на ръст за последните две години.

Основният лихвен процент в Австралия и Нова Зеландия е на ниво от съответно 4,25% и 2,5%, докато в останалите развити икономики като САЩ, Канада, Швейцария, Япония и Великобритания се намира в интервала между 0% и 0,5%. Това прави валутите на двете тихоокеански страни подходящи за т.нар. carry търговия, при която покупката на един високодоходен актив се финансира със заем в нисколихвена валута. Голямата волатилност на валутните пазари през тази година обаче, както и притесненията за големите бюджетни дефицити на много страни, увеличават риска от този вид сделки.

Освен това, ако спекулациите за отпускането на допълнителни средства за стимулиране на американската икономика от страна на Фед и щатското правителство се материализират, това ще доведе до допълнително обезценяване на долара, което от гледна точка на австралийския му съименник би означавало продължаване на възходящия тренд.

 Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че високата безработица и ниската инфлация сочат за необходимостта от по-нататъшно охлабване на монетарната политика в САЩ. Той също така отбеляза, че макроикономистите все още преценяват колко агресивно да е това действие. Но като цяло може да се смята за потвърдено, че нови пари ще има на пазара.

 Засега се предполага, че централната банка възнамерява да повиши инфлационните очаквания в страната и така да накара домакинствата да консумират, а бизнесът да инвестира преди цените да са се покачили. Инфлацията стимулира също така и тегленето на кредити.

Според анкета сред икономистите на Reuters, Федералният резерв може да вкара 500 млрд. долара в икономиката до края на годината. „Малко или много е ясно, че те ще натиснат спусъка. Въпросът е колко“ – коментират пазарни специалисти. Това надали ще бъде разкрито, тъй като ефектът от правителствените стимули е далеч по-малък, ако те са очаквани.

В момента доларът се търгува при 1.4098 спрямо евро, а тройунция злато струва 1377.50 долара.

1 Australian dollars = 0.9890 US dollar /12:00 noon ET, Wall Street/