Съдът извади “Октопода” от ареста и го изпрати у дома

Съдиите заключиха, че голяма група „Октопод” не е имало и ще се позволи на Алексей Петров да се лекува пълноценно, тъй като се нуждае от спешни операции

МВР – министър Цветанов: “За МВР и прокуратурата това е обществено опасен човек!  Правим всичко възможно да защитим свидетелите!”

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик след среща с председателя на БСП изразил изненада, но уважава решението на съда и независимостта и суверенитета на държавата за случая с Петров

13 октомври 2010г. След близо осеммесечен престой в ареста бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров, сочен от разследващите за организатор на престъпната група „Октопод” получи своята частична свобода, под формата на домашен арест от Софийския апелативен съд, съобщи БТА.  Известен още като “Трактора” Петров е обвинен и за системно упражняване на рекет и изнудване с цел прехвърляне на имущество. Съдиите от Апелативния съд обаче посочиха в мотивите си, че подобна група не съществува, а обоснованото предположение за авторство на престъпленията е разколебано. Занижена е и опасността Петров да извърши ново престъпление в случай, че излезе извън ареста, допълват от БТА.

На 3 октомври Софийският градски съд заключи, че голяма група „Октопод” не е имало. Въпреки това  магистратите уточниха, че Петров би могъл да въздейства на свидетели, ако бъде пуснат и за пореден път го остави в ареста. Апелативните съдии потвърдиха, че доказателствата срещу първоначалния „Октопод”, наброяващ осем души са недостатъчни, а Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера и Марчело Джотолов са се занимавали единствено с рекет и изнудване от 2004-та година насам. Според съдия Камен Иванов има разколебаване на подозрението, че по-малката организирана група е вършила престъпления. Освен това новата мярка за неотклонение на Петров ще му позволи да се лекува пълноценно, тъй като по заключението на експерти Трактора се нуждае от спешни операции. Решението на съда провокира радостни реакции и одобрение от присъстващите на откритото заседание. 

Сред тях беше и братът на Алексей Петров Огнян, който коментира обвиненията срещу бившата барета:

„Всичко е малко пресилено. Някои свидетели са накарани насила да говорят някои неща и вече излезе наяве всичко. Двамата свидетели доста са „нагазили” закона и може би им е обещано нещо, за да бъдат свидетели. Защо не намериха един читав свидетел, който не е уязвим от закона – да каже „да, Алексей е виновен”? 

Един от адвокатите на Алексей Петров Васил Василев коментира: „Аз лично очаквам абсолютно всичко като знам какво се случи през тези осем месеца по историята с Алексей Петров, че може сега да му повдигнат обвинение и да решат да го задържат”.

Коментари

Вицремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира пред журналисти от Велико Търново . о думите на министъра защитниците на задържания умело са се възползвали от нереформираната съдебна система, която с подобни решения не може да упражни ефективна наказателна политика на държавата. В резултат обществото продължава повече от 20 годинида живее в обстановка на несигурност, а мнозина анализатори на организираната престъпност не смеят да назоват нещата с истинските им имена. Затова правителството има политическата воля и смелост да говори и действа открито за реалните проблеми както пред избирателите, така и с престъпния свят, добави вицепремиерът.Домашният арест не е нормалната превантивна дейност и нормалната наказателна политика, която трябва да бъде прилагана от държавата към лица, свързани с рекет и изнудване.

Цветанов добави, че “за МВР и прокуратурата към настоящия момент това е обществено опасен човек, който се намира в момента под домашен арест”.

По отношение на свидетелите по делото министърът посочи, че правят всичко възможно да защитят “тези хора, които проявиха истинско мъжество, за да преодолеят този панически страх, който са преживели през тези години”. Той отхвърли като неоснователни твърденията за политическо вмешателство по делото, свързано със срещи, които е имал със свидетели в началото на разследването.

Посланикът на Съединените американски щати у нас Джеймс Уорлик сочи, че е изразил изненада, но уважава решението на съда и независимостта и суверенитета на държавата. Понастоящем не е взето никакво решение по отношение на това дали Алексей Петров е виновен или не, когато такова бъде взето, разбира се, ще го уважим, посочи той, цитиран от БТА. Нашата надежда е, че ще възтържествува справедливостта, заяви Уорлик. Той отговори на журналистически въпроси след среща с председателя на БСП Сергей Станишев и с представители на Младежкото обединение в партията.
   Посланик Уорлик определи като впечатляващ факта, че БСП съществува вече от 120 години и посочи, че няма съмнения, че ще съществува поне още толкова.

Ако някой е имал някакви притеснения за бъдещето на България, не трябва да има такива, каза Уорлик след разговора сис младежите от БСП. Според него хората, с които се е запознал днес, са мислители, с много интересни виждания. Американският посланик у нас Джеймс Уорлик изрази надежда, че Алексей Петров ще бъде наблюдаван отблизо по време на неговия домашен арест. 
       Посланикът коментира делото срещу Алексей Петров пред журналисти днес и след церемония по връчване на дарение на Специализираната болница за активно лечение по детски болести в
София. Той определи решението на съда за освобождаването на Петров от ареста като “доста изненадващо” както за правителството, така и за гражданите. Уорлик посочи, че това не е финалното решение на съда и предстои да се реши дали Алексей Петров е виновен по отношение на повдигнатите срещу него обвинения или не. Всички уважават решението на съда и очакват да възтържествува справедливото правосъдие, допълни посланикът.
        Определението на съда, че няма организирана престъпна група “Октопод” посланик Уорлик коментира с думите “Трябва да уважаваме решението на съда, както правят преобладаващата част от българите”. Нека да изчакаме да видим всички доказателства, които ще се появят в процеса срещу Алексей Петров, да видим дали е виновен или не, и какви са неговите връзки с други елементи от това дело, допълни посланикът.

Освободеният Алексей Петров

 “След хаоса винаги идва най-добрият ред – това е закон на физиката. Новият ред ще се създаде с нова Конституция, която ще смени 20-годишния министърпредседателски тип управление, с нов тип държавно устройство” – това са думите, които Алексей Петров е помолил лидера на РЗС Яне Янев да предаде на медиите. Това стана ясно от самия Янев, който днес посети Петров в къщата му, където от вчера бившият агент на ДАНС е под домашен арест и говори пред БНТ след като напусна къщата на Петров.

Шокирани сме от част от информацията, с която разполага Петров и се убедихме, че той не е бил случаен фактор в държавата през последните 20 години, сподели на излизане Яне Янев. По думите му първата информация, която Петров е обосновал, е, „че истинските престъпници не са в затвора”. Бившият агент на ДАНС се е убедил в това от прекия си достъп до тях.

Лидерът на РЗС заяви още, че се е убедил, че самият Петров ще прояви нужната гражданска активност в близките седмици, но засега от негово име нямало да се пуска изпреварваща информация, предаде БГНЕС. Алексей Петров е изразил намерение да заеме по-активна позиция за стабилизиране на правовия ред в държавата, разказа Янев, тъй като се убедил, че българските граждани не бива да са безучастни към случващото се по отношение на репресивния режим, който управлява страната.

ПРИПОМНЯМЕ:

Резнаха 13 пипала на “Октопода”

Кой е „октоподът“ на прехода в България?

DW: Октоподът ФСБ и неговият дресьор Путин   ИМА ЛИ ПРИЛИКИ В РАБОТАТА НА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ ПО СВЕТА?