Българинът обвинен в Орегон в присвояване на самоличност не се призна за виновен

Българинът Дойчин Кръстев в продължение на години се представял за Джейсън Робърт Еверс, който всъщност бил убит на 3-годишна възраст преди 28 години при опит за отвличане. ФОТО: cincinnati.com

През август т.г. американски съдия даде разрешение на  Дойчин Кръстев да се ожени в затвора 

Федералните прокурори обвиняват българина в присвояване на самоличността на  3-годишно момченце от Охайо, отвлечено и убито в Синсинати през 1982 г., когато самият Кръстев бил дете и живеел в България

13 октомври 2010г. Българинът Дойчин Кръстев, обвинен в американския щат Орегон в присвояване на самоличността на убито преди години момченце от Охайо, не се призна за виновен за кражба на самоличност и представяне на фалшива информация пред властите, предаде АП.

Кръстев се появи за кратко в окръжния съд в Портланд, където делото му бе насрочено за 14 декември. Федералните прокурори обвиняват българина в присвояване на самоличността на Джейсън Робърт Евърс – тригодишно момченце от Охайо, отвлечено и убито в Синсинати през 1982 г., когато самият Кръстев бил дете и живеел в България. Според прокурорите, Кръстев пристигнал в САЩ, за да учи, а по-късно си присвоил самоличността на Евърс. Известно време българинът живял в Колорадо, след което се преместил в Орегон, където станал инспектор от щатската комисия за контрол над алкохола. Миналото му било разкрито, след като Кръстев подал молба за издаване на паспорт, припомня АП.

СВАТБА В ЗАТВОРА

През август т.г. американски съдия даде разрешение на  Дойчин Кръстев да се ожени в затвора  в окръг Мълтнома, щата Орегон. Магистратът Джон Акоста даде разрешение за сключването на брака и позволи на свещеник или друг оторизиран от затвора служител да извърши церемонията. Бъдещата младоженка не бе идентифицирана в съдебните документи. Според затворническите власти тя отделно трябва да получи разрешение за брак.

В края на май властите в САЩ разкриха опит от страна на Кръстев да получи документи за самоличност на името на тригодишно дете, загинало при опит за отвличане през 1982 г. Дойчин Кръстев в продължение на години се представял за Джейсън Робърт Еверс, който всъщност бил убит на 3-годишна възраст преди 28 години при опит за отвличане.

Измамата била разкрита, след като Кръстев подал молба за издаване на паспорт. По силата на операция „Сравнение с мъртвите”, която паспортните служби в САЩ прилагат от около пет години, след сравнение с архива на смъртни актове било установено, че Джейсън отдавна не е сред живите. Досега по тази програма са били разкрити над 120 опита за присвояване на чужда самоличност.

Дойчин Красев е учил в колеж в Северна Каролина в средата на 90-те и е живял в Колорадо, преди да се установи в Орегон. Разследващите го проследили на Източното крайбрежие, съобщи през май т.г. Патрик Дъркин, специален агент, отговарящ за бюрото в Сан Франциско на Дипломатическата служба за сигурност на Държавния департамент.

„Вашингтон пост” публикува пак през май т.г. на сайта си, че Красев пристигнал в САЩ от България, след като родителите му се съгласили да му позволят да живее с Майкъл Хороуиц, бивш главен юрисконсулт на Административно-бюджетното бюро на САЩ при президента Рейгън, и съпругата му Девра Маркъс, лекарка. Двойката от Маклийн, Вирджиния, разказала за вестника, че родителите на Красев били интелектуалци, с които Хороуиц се запознал, докато изучавал последиците от комунизма в Европа. Красев живял с тях две години в началото на 90-те, завършил престижното училище Джорджтаун Дей във Вашингтон, и спечелил стипендия за колежа Дейвидсън в Северна Каролина, след което изчезнал.

Красев живеел в мазе на къща в Денвър, Колорадо, собственост на възрастна жена, преди да се премести в Орегон. Бил нает от щатската Комисия за контрол над спиртните напитки през 2002 г. Въпреки, че подал оставка, колегите му твърдят, че бил харесван и уважаван. Бил преминал всички щатски проверки на властите и арестът и разкритията за миналото му шокирали ръководството на комисията.