Посочиха нов здравен министър – Стефан Константинов

 
 
 
 
 
 
 

44-годишният д-р Стефан Константинов е зам-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и член на Съвета на директорите на МБАЛ „Никола Василиев” АД гр. Кюстендил.Той е роден е на 2 януари 1966 г. Д-р Константинов е завършил Медицинският университет в София през 1989 г., а през 1995 г. придобива специалност акушерство и гинекология. В момента е гинеколог в кюстендилската болница.Той е вторият акушер-гинеколог, който поема министерското кормило в здравеопазването след колегата си доц.Никола Василев от ВМА, който бе министър два пъти през 90-те. По специалността си е работил две години в Тунис. Константинов е зам.-председател на БЛС и стана и.д. шеф, когато предишният министър на здравеопазването от ГЕРБ Божидар Нанев беше избран. Д-р Стефан Константинов владее английски и френски език. Семеен, с едно дете.

/вижте и чуйте какво каза новият министър/
/Валентин Стоянов, София/

Д-р Константинов (44г.) е зам.-шеф на Българския лекарски съюз – от Кюстендил – с опит зад граница – не е поставял условия за поста – но е поискал свобода да направи необходимите промени и да получи политическа подкрепа при предприемането на болезнените действия в реформата

  30 септември 2010г. Министърът на финансите Симеон Дянков представи на брифинг в парламента кандидата за нов министър на здравеопазването, след като вчера Анна-Мария Борисова подаде оставка и така За половин година втори здравен министър си замина. Вицепремиерът посочи, че следващата сряда ще бъде гласувана номинацията на Стефан Константинов в пленарната зала.

По-рано днес сутринта премиерът Борисов съобщи, че ще обяви предложението си за
нов министър на здравеопазването в Министерския съвет, както бе обещал вчера след като прие оставката на Борисова. Сутринта имахме едно ранно съвещание сега ще отида в Министерския съвет и ще го обявя, каза премиерът след откриването на конференцията на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС.
   Бъдещият здравен министър Стефан Константинов (44г.) е зам.-председател на Българския лекарски съюз/БЛС/, работил е в Кюстендил, има опит и зад граница. По думите на Дянков, през последните два дни с Константинов е била обсъдена темата за здравната реформа и Константинов е наясно с проблемите в системата. Най-вероятно Константинов ще напусне ръководството на съсловната организация БЛС, както това стори предшественикът му Нанев.

  Имахме многочасови дискусии как оттук нататък ще продължи здравната реформа, за да може Константинов да я продължи с летящ старт, каза Дянков.
   Пред журналисти Константинов посочи, че не е поставял условия, за да приеме предложението да оглави Министерството на здравеопазването. Той обаче посочи, че е поискал да има свободата да направи необходимите промени и в бъдеще да получи необходимата политическа подкрепа при предприемането на
болезнените действия в реформата. На този пост никой не го хващат от улицата и не го довеждат насила, не се чувствам като жертвен агнец, каза още Константинов. Той заяви, че бил мотивиран да приеме предложението за министерския пост заради желанието за реформа в здравеопазването, така че то да стане по-добро и за пациенти  и за лекари.

 Открихме Д-р Константинов по телефона и го помолихме само за едно изречение относно мнението му за състочнието на здравната система в момента и за плановете му за напред. “Аз мисля, че българите много лесно си набавят здравни услуги, без значение дали са осигурени или никога нищо не са плащали. В България можеш да влезнеш в болница за сериозно лечение или някаква операция, без да си дал и стотинка за осигуровки години наред, след като само внесеш една минимална сума. Сопред мен това не е правилно и трябва да се променят нещата. Хората с ниски доходи да плащат или малки суми, или държавата да ги осигурява – трябва да не се изоставят и да им се помогне – това е здраве! Но, ако пациентът е бил недобросъвестен и не е похарчил и лев, и не се е осигурявал, защо останалите хора, защо всички ние заедно трябва да му плащаме лечението му?” Това сподели бъдещият министър. /Бел.ред. добър пример са латиносите, и особено мексиканците при нас в Калифорния, на които плащаме осигуровките!/ 
   Пред журналистите в парламента министър Дянков съобщи още, че парите за здравеопазване в проектобюджета за следващата година са с 400 млн. лева повече в сравнение с тазгодишния бюджет.
  В здравеопазването ще влязат допълнително нови 65 млн. лева още тази година – през октомври, каза вицепремиерът. Става въпрос за пари от проектобюджета за следващата година, с които е предвидено да се разплатят допълнителните разходи на болниците, натрупани от януари до юли тази година, които не могат да се покрият от НЗОК. В проектобюджета за 2011-та са предвидени общо 125 млн. лева за тези дългове, посочи Дянков. За да може поне частично те да се погасят, вместо в първото тримесечие на следващата година, авансово на болниците ще бъдат изплатени 65 млн. лева още през октомври тази година, уточни министърът.

За втори път министър-председателят заложи на кадър на Българския лекарски съюз /БЛС/, след като постът на здравния министър се заемаше от шефа на съсловната организация Божидар Нанев.  С избора на техен ръководен кадър организацията е поставена в неловкото положение да планира лекарски протести, при положение, че именно нейн човек е избраникът на Борисов за министър, а така ще има повече от топла връзка между него и лекарите. Как лекарите ще трябва да протестират и да скандират срещу своя кадър и съмишленик д-р Константинов?

Д-р Стефан Константинов: “Има ситуации, принуждаващи лекаря да издаде фалшив болничен лист” – чуйте в звуковия файл на долния линк интервюто със Стефан Константинов по БНР:

http://www.bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://www.bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/12plus3/society/Pages/StefanKonstantinov.aspx

4 comments for “Посочиха нов здравен министър – Стефан Константинов