За половин година втори здравен министър си замина

Борисова: “Има една дълбока заблуда, че ако се реформира системата, по-малко ще се харчи …Икономия в здравеопазването не може да се направи… За 1 пациент в България влагаме 20-25 пъти по-малко, отколкото средно в европейските страни”

Борисов:  “Доплащането стои на дневен ред в здравеопазването от 20 години”

“И сега се доплаща – един носи кокошка, друг вино, трети баница.”
 29 септември 2010г. За половин година втори здравен министър си замина в България.  Така и не се осъществи реформата в най-важното за народа – здравето – всичко започва отново. За трети път за изминалите 14 месеца от началото на управлението на ГЕРБ. След като в края на март премиерът Бойко Борисов изпрати “по живо – по-здраво” министъра на здравеопазването Божидар Нанев, вчера с готовност  прие оставката и на наследничката му, проф. Анна-Мария Борисова. И така българите пак си нямат най-важнищт в най-важното – здравето. Общо в здравеопазването от началото на мандата на ГЕРБ си отидоха 11 шефове.

Протестираха ли лекарите в България на празника си?

Лудост в държавата
  Само преди ден в интервю пред “Канал 3” премиерът Борисов отрече Борисова да има пропуски. Днес обаче Бойко Борисов обясни оставката с политически гаф на здравния министър. Вината й била, че е лансирала концепция за здравна реформа, която въвежда доплащане в болниците, преди да я е съгласувала лично с него и с политическото ръководство на ГЕРБ.

Изненадата беше шок, макар и очаквана, след като днес “бомбата падна” само час след заседанието на Министерския съвет и 30 минути след последния брифинг на Борисова пред медиите, на който тя дори каза, че никой не й е искал оставка и че я носела в папка, защото нямала джобове. Оказа се, че някой друг се е погрижил да я донесе.
 
От пресслужбата на правителството съобщили със закъснение пред медиите в България, че причината е несправяне със служебните й задължения и породилото се вследствие на това напрежение при осъществяване на реформите в сектора.

Борисов заяви, че още днес ще обяви новия министър на здравеопазването. По данни на цитирани от българските медии  източници от Министерския съвет най-вероятно той няма да е лекар, търсил се финансист.

Напрежението около Борисова се покачи, след като преди броени месеци Националната здравноосигурителна каса оряза парите за болниците. Българският лекарски съюз реагира с общи протести за октомври. “Маслото преля огъня”, когато в края на миналата седмица се появи “Концепция за по-добро здравеопазване 2010 – 2015 г.” в 9 страници, където е записано, че се работи по въвеждане на официално доплащане за народа в болниците. Документът първо бе огласен не от здравното министерство, а от синдикатите. На заседание във вторник ГЕРБ единодушно решили да върнат документа, а премиерът Борисов отправил сериозни критики към здравния министър, която също присъствала. След партийното заседание Борисов каза, че няма да има 20% доплащане.

Въпреки това в сряда сутринта Борисова отново защити принципите в концепцията пред журналисти. До ден днечен не се знае кой е авторът на тази умнотия. Борисова продължи да натяква наляво и надясно, че доплащане трябва да има, но още не е ясно с колко и прехвърли топката към финансовия министър Симеон Дянков.  За първи път тя открито се противопостави и на политиката на Дянков да не дава пари, преди да започнат реформите.

 “Има една дълбока заблуда, че ако се реформира системата, по-малко ще се харчи и това на всичкото отгоре доби и гражданственост. Икономия в здравеопазването не може да се направи. Ние и без това харчим твърде малко. За един пациент в България влагаме 20-25 пъти по-малко, отколкото средно в европейските страни”,

каза Борисова.
Анна-Мария Борисова заяви още, че подкрепя искането на болниците здравната каса да им разплати цялата свършена от тях дейност и е декларирала позицията си пред финансовия министър.

“Доплащането е тема, която стои на дневен ред в здравеопазването от 20 години. Налагането й трябва да стане с цялата политическа воля на правителството и партията, а Анна-Мария Борисова не я съгласува с партийното ръководство”, каза вчера премиерът.

“И сега се доплаща – един носи кокошка, друг вино, трети баница.”

 “Аз й казах какво мисля и за една минута свършихме работа”, обобщи подаването и приемането на оставката Бойко Борисов. “Тя се бори жената много мъжки, но цялата им система на здравеопазването така се е напаснала, че е трудно”, коментира още той.

Според финансовият министър Симеон Дянков за 20% от заболяванията по клинични пътеки ще се плаща по-малко в бъдеще, но за 80% сумата ще бъде увеличена.

След обявяването на уволнението Българският лекарски съюз /БЛС/ излезе с декларация, в която застана зад здравния министър и обвини финансовият Симеон Дянков, че възпрепятства работата й. От БЛС, които преди месец нарекоха финансовия министър “вреден за здравеопазването”, потвърдиха протестите на лекарите след две седмици. Депутатите от ГЕРБ очаквано подкрепиха, а СДС определиха оставката като “добър знак”. От БСП и ДПС заявиха, че няма да се откажат от вота на недоверие към правителството, защото оставката е “най-красноречивото признание за провала на политиката в здравеопазването и оставката на Анна-Мария Борисова не решава проблемите в здравеопазването, а е само временен отдушник на управляващите”. Според “Синята коалиция” отстраняването на Борисова не е достатъчно – СДС иска оставките на шефа на здравната каса Нели Нешева и на зам.-финансовия министър Владислав Горанов.
 Съпредседателят на Синята коалиция и председател на СДС Мартин Димитров отхвърли възможността от Синята коалиция или СДС да предложат кандидатура за поста на министър на здравеопазването. Той посочи, че такива предложения се правят само при наличието на коалиционно споразумение. В отговор на въпрос дали от Синята коалиция искат такова споразумение, Мартин Димитров заяви, че “вече не искат”. Това предложение беше направено от наша страна след изборите, за нас този въпрос е приключил, заяви той. Според него бъдещият министъртрябва да бъде решителен човек, който “да не бъде подбиран по улици и кръстовища”.  Той трябва да бъде готов да срещне дори обществено
неодобрение в даден момент, но да предприеме необходимите мерки за спиране на кражбите в здравеопазването, за подобряване на здравните услуги,за да тръгне здравеопазването, добави Димитров.

Оставката на Анна-Мария Борисова не се отразява на отношенията между ГЕРБ и “Атака” и не променя позицията на партията да подкрепя кабинета, обяви Волен Сидеров.

Столът на здравния министър е много горещ – така депутатът от “Атака” Цвета Георгиева коментира оставката на Анна-Мария Борисова, цитирана от БТА. Според Георгиева оставката е достойно поведение, защото показва, че човек познава възможностите си. Истина е, че здравната реформа не вървеше, но и не може да върви по друг начин при обстоятелствата в държавата и здравеопазването, каза още Цвета Георгиева и посочи, че става дума и за взаимодействия между други институции и министерства, които оказват влияние върху работата на здравното министерсво и НЗОК.

  От партията на Яне Янев “Ред, Законност, Справедливост” /РЗС/ поискаха премиерът Бойко Борисов да подаде оставка. Това се посочва в съобщение от партията, цитирано от БТА.
      Според РЗС оставката на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова издава “кадровата немощ на премиера Борисов”. “Събирането на случаен принцип по бензиностанциите на управленски екип води до това, което видяхме през краткия мандат на Борисова – хаос, ексцентрични идеи за реформи и защита на
корпоративни интереси”, заявяват от партията. “Експериментите на министър-председателя по отношение на българското здравеопазване, което продължава да бъде без управленска концепция, доведе до окончателния му колапс”, коментират от РЗС.

Първият здравен министър на ГЕРБ беше уволнен с аргумента, че “е твърде диалогичен” и не успява да прокара необходимите тежки реформи в здравеопазването. Местят здрaвеопазването в затвора   

Малко по-рано името на Божидар Нанев беше замесено в скандал заради визита в САЩ на разноски на тъканната банка “Остеотех” заедно с тогавашния зам.-шеф на парламента и шеф на здравната комисия Лъчезар Иванов (ГЕРБ). Срещу Нанев има и прокурорска проверка за сключени неизгодни сделки за внос на антивирусни препарати.