Накъде отива доверието в управляващите в България?

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов /ляво/ начело на класациите на най-популярните български политици и за най-одобряваните министри през втората половина на септември с 64% - след него е Външният министър Николай Младенов с 42%/дясно/

НЦИОМ: Не може да се говори за изчерпване на доверието към ГЕРБ

Броят на хората, които изпитват притеснения от управлението на ГЕРБ, нараства със 17 на сто за последната година

/Моника Веселинова, София/

28 септември 2010г. Въпреки известно разочарование от управлението на ГЕРБ, заявено от около една пета от симпатизантите на партията, не може да се говори за изчерпване на общественото доверие, показва проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение /НЦИОМ/. Изследвани са обществено-политическите нагласи на 1000 души в периода от 15 до 23 септември.
    Неблагополучията в управлението на ГЕРБ засега не водят до преливане на доверието на гражданите към другите партии, сочи проучването. Половината от българите продължават да гледат с надежда на управлението на ГЕРБ. През юли процентът на обнадеждените от управлението на ГЕРБ е бил 52,4 на сто, а през май – 58,3 на сто. Проучването за септември сочи, че около 35 на сто от гражданите изпитват по-скоро притеснения за управлението на ГЕРБ, като техният дял през юли е бил 36 на сто, а през май – 30 на сто. Така броят на хората, които изпитват притеснения от управлението на ГЕРБ, нараства със 17 на сто за последната
година.
    От НЦИОМ отчитат, че надежди към управлението на ГЕРБ по-често от останалите имат хората на възраст до 50 години, жителите на големите градове, образованите и заможните българи, както и избирателите, които не принадлежат към левия политическия спектър.
    Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов продължава да е начело и на класацията на най-популярните български политици. Той оглавява и класацията за най-одобряваните министри през втората половина на септември, като се ползва с 64 на сто от одобрението на анкетираните.   След него са –   Външният министър Николай Младенов  (42 на сто), Росен Плевнелиев (41 на сто) и Мирослав Найденов (40 на сто).
    В сравнение с юли, НЦИОМ регистрира ръст в одобрението за работата на министрите Томислав Дончев (с 8 на сто), Росен Плевнелиев (с 6 на сто), Свилен Нейков (с 3 на сто) и Сергей Игнатов (с 2 на сто).
    Министрите, които получават най-слаба обществена подкрепа за работата си през последните месеци, са Анна-Мария Борисова (16 процента одобрение), Тотю Младенов (16 процента одобрение) и Нона Караджова (17 процента одобрение).
    Макар и със значително по-високи дялове на одобрение, министрите, които губят най-много подкрепа за изминалите два месеца, са Симеон Дянков (спад на одобрението с 10 на сто) и Вежди Рашидов (спад на одобрението с 12 на сто). Сред министрите, чието одобрение спада през последните два месеца, са още Аню Ангелов и Божидар Димитров, които губят съответно шест процента и пет процента от рейтинга си.