Външният министър Николай Младенов днес пред ООН

 

“Най-голямото предизвикателство на нашето време е да опровергаем прогнозите за сблъсък на цивилизациите!”

„Аз идвам от страна, който е в бурната част на света, но все пак е успяла да докаже, че хората от различни религии – християни, мюсюлмани и евреи, от различни етноси – българи, турци и арменци могат да живеят заедно”

28 септември 2010г. Най-голямото предизвикателство на нашето време е да опровергаем прогнозите за сблъсък на цивилизациите: чрез уважение към различното мнение, диалог между религиите и прилагане на ценностите, залегнали в Хартата на ООН, това каза днес българският външен министър Николай Младенов в речта си пред 65-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщиха от прес-службата на Министерство на Външните работи /МВнР/. 

По време на изказването си той се спря на всички най-важни предизвикателства пред международната общност.

Според българския министър, България е била засегната от глобалната икономическа криза, но въпреки това ние разбираме значението на солидарността и помагаме според възможностите си на по-слабите, засегнатите от природни бедствия като Хаити и Пакистан. 

Младенов заяви, че има скептици, които казват, че светът не може да живее заедно, че за да има мир, трябва да се градят стени между хората. „Аз идвам от страна, който е в бурната част на света, но все пак е успяла да докаже, че хората от различни религии – християни, мюсюлмани и евреи, от различни етноси – българи, турци и арменци могат да живеят заедно”, каза българският външен министър.  

Според него в бурната си история България има звездни моменти като спасяването на българските евреи, но и мрачни мигове. Историята ни е научила да различаваме добро от зло. Точно за това, каза Николай Младенов, България не може да не се интересува от случващото се в Близкия изток. Той призова за пълна подкрепа на президента Аббас и премиера Нетаняху, за да извървят трудния път към мира.

„Ние трябва да препотвърдим нашия ангажимент за спиране на разпространението на ядрено оръжие, това е мисия отвъд политиката, дипломацията, националните амбиции и личното его”, каза министър Младенов.

Време е да разберем, че ние можем да отговорим на глобалните предизвикателства на утрешния ден само чрез колективни действия днес, завърши речта си пред Общото събрание на ООН българският външен министър Николай Младенов.

***

Цялата реч на министър Николай Младенов можете да прочетете тук.

ПРИПОМНЯМЕ: Външният министър Николай Младенов в Лос Анжелис /кога, къде/

Серия от двустранни срещи проведе българският външен министър Николай Младенов в ООН, информираха от пресслужбата на МВнР, цитирани от БНР.
Със своя иракски колега Хошиар Зебари той разговаря за бъдещето на газопровода “Набуко”, който може да бъде захранван с иракски газ, както и за възможностите за износ на електричество от България за Ирак. С външния министър на Египет Ахмед Абул Гейт министър Младенов обсъди ситуацията в Близкия Изток и перспективите пред преките преговори между Израел и Палестина. Потвърдено беше, че министър Абул Гейт ще дойде София за по-обстойни разговори на 11 ноември, а в началото на следващата година министър-председателят Бойко Борисов ще посети Египет. Близкият Изток беше тема и на разговорите с генералния секретар на Арабската Лига Амр Муса и с външните министри на Израел, Сирия, Кувейт, Катар и Турция. С турския си колега Ахмед Давутоглу Младенов обсъди и предстоящото съвместно заседание на министерските съвети на двете страни, което може да се състои преди края на годината. Те се спряха и на възможностите за съвместни действия на Западните Балкани и особено по отношение на Плана за действие за членство в НАТО, даден на Босна и Херцеговина през април. В продължение на политиката на създаване на нови партньорства и икономически възможности за България, Николай Младенов се срещна също и колегите си от Индонезия, Етиопия, Гана, Нигерия, Уганда, Габон, Грузия и др.