Американски музикален бос “гони пирати” в България

Изпълнителният вицепрезидент на Американската асоциация на звукозаписната индустрия Нийл Търкевиц е на работно посещение в България
Основна тема на разговорите ще бъдат проблемите, свързани с интернет пиратството в България и трудностите пред въвеждането на легални бизнес модели за достъп до музикално съдържание онлайн

/Боян Лирев, София/

 28 септември 2010г. Изпълнителният вицепрезидент на Американската асоциация на звукозаписната индустрия (RIAA) Нийл Търкевиц е на работно посещение в България между 28 и 30 септември. Той е у нас по покана на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална организация към Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Това съобщиха от БАМП.
    Нийл Търкевиц ще се срещне с представители на българския музикален бизнес и на Министерството на вътрешните работи – важен орган за правоприлагането и опазването на интелектуалната собственост в България, включително в дигитална среда. Основна тема на разговорите ще бъдат проблемите, свързани с интернет пиратството в България и трудностите пред въвеждането на легални бизнес модели за достъп до музикално съдържание онлайн, се посочва в съобщението, цитирано и от БТА. 
    Ще бъдат обсъдени добрите практики на американската музикална индустрия за използване на новите технологии за легитимно разпространение на музика и успешните инициативи с държавните институции, гарантиращи опазването на правата върху интелектуална собственост.   
    С председателя на Народното събрание Цецка Цачева Нийл Търкевиц ще обсъди предстоящите промени в Закона за авторското право и сродните му права у нас и обезпечаването на адекватна правна рамка в сектора на творческите индустрии. Гостът ще разговаря и с американския посланик Джеймс Уорлик.  

RIAARecording Industry Association of America е една от най-влиятелните търговски организации в САЩ. Нейните членове представляват близо 85 на сто от легалната музика, която се създава и разпространява в САЩ. Асоциацията води политика в защита на правата на музикалната индустрия по цял свят. RIAA е член на IFPI, чиито партньори в България са БАМП и ПРОФОН.

1 comment for “Американски музикален бос “гони пирати” в България