9 милиона деца умират всяка година преди да навършат 5 години

Суеверия, бедност, невежество, липса на информация, изолация, корупция, засилена миграция, проституция, безработица, полигамия - много са причините за смъртността при децата и опустошителните размери на СПИН-епидемията в Африка. Статистиката е ужасяваща: по данни на UNAIDS всеки ден в Африка само от СПИН умират 5500 души, повечето от които деца, родили се с него. Повече от един милиард души по света живеят с по-малко от един долар на ден.

10,5 милиона деца на възраст до 5 години умират от болести, които могат да бъдат излекувани

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова: „Едно от всеки три деца в света страда от умерено или сериозно задържане на растежа”

27 септември 2010г. Около 9 милиона деца умират всяка година в света преди да навършат пет години. При два от три случая, причината за смъртта е недохранване. Tова обяви при откриването днес на Световната конференция на ЮНЕСКО за възпитанието и образованието на малките деца генералният директор на организацията Ирина Бокова, съобщи БТА.

„Едно от всеки три деца в света страда от умерено или сериозно задържане на растежа”, подчерта Бокова.

„Образованието има важно значение за постигането на всяка една от целите в областта на развитието, като се започне с намаляването на мащабите на крайната бедност и борбата с глада и се завърши с подобряването на здравето на майките и децата, профилактика на заболяванията и осигуряването на устойчива околна среда, което е най-добрата гаранция за спасяването от нищетата”, отбеляза Бокова.
Според думите на председателя на Изпълнителния съвет на организацията Елеонора Митрофанова, около 10,5 милиона деца на възраст до пет години умират от болести, които могат да бъдат излекувани.
Световната организация на ЮНЕСКО по въпросите на възпитанието и образованието на малките деца има за цел защитата на правата и интересите на децата по целия свят, развитието на политиката в областта на възпитанието и образованието на децата от предучилищна възраст, създаването на благоприятни възможности в тази област, в това число и за децата  в неблагоприятна среда и от социално слабите слоеве на обществото. Тя започна днес в Москва и ще продължи до 29 септември. Конференцията има статут на официален международен конгрес и се провежда в рамките на договора, подписан между ЮНЕСКО и руското правителство.
ОЩЕ ЧЕТЕТЕ  ТУК – ЛИЦАТА НА БЕДНОСТТА: