Осем месеца ни делят от Шенген

Шенген придобива известност на 14 юни 1985 г., когато на борда на кораба „Принцеса Мария Астрид“, плаващ по река Мозел, е подписано Шенгенското споразумение за премахване на вътрешните граници между пет от тогавашните десет страни-членки на Европейската общност: Белгия, Холандия, Люксембург, Франция и Западна Германия и за общ граничен контрол по граничните контролно-пропускателни пунктове по външните им граници. Името Шенген (Schengen) идва от винарско село в Люксембург, намиращо се близо до границите с Германия и Франция. Населението му от преброяването през 2005 г. е 1 527 жители. Шенгенският замък е построен през 1390 г. Още четете най-долу в текста.

БИЗНЕС БЕЗ ГРАНИЦИ

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в Брюксел: “Март-април трябва да бъдат приети България и Румъния в шенгенското пространство”

27 септември 2010г. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е на посещение в Брюксел, обяви, че е „обнадежден” за приемането на България в страните от Шенген през март-април догодина.

Цветанов каза това след като се срещна с изпълняващия длъжността генерален директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Никълъс Айлет и с докладчика за Шенген в Европейския парламент Карлос Коелю, цитиран от БТА.

Цветанов добави: “Можем да отчетем, че сме обнадеждени за приемането ни в Шенген в законоустановения срок и в срока, който се повдига вече и като Унгария ще бъде председателстваща в началото на 2011 г., което означава, че март-април трябва да бъдат приети България и Румъния в шенгенското пространство. Естествено, че това е нашето желание, но все пак други са институциите и отговорните фактори, които ще определят и ще вземат това окончателно решение. Това, което беше дискутирано сега и което ще трябва да отговорим, това е обширен формат на въпросник за всичко, усвоявано по линия на ромите от неправителствени организации, от европейските институции, за да може да се види какъв е реалният резултат от тези пари, които са отпускани, защото констатацията днес не е много обнадеждаваща от това, което констатираме като реалност и точно в тази връзка ще трябва да се търсят възможностите за носенето на отговорност на всички тези пари, които се отпускат за бъдеще време и да се знае кой по някакъв начин ще може да реализира тези политики, които ще бъдат съвместими с тази на ЕС и на ЕК и националните политики трябва да кореспондират с тях”.

С влизането в Шенгенското пространство границите със страните-членки ще станат символични и ние ще можем да се придвижваме напълно свободно. Влизането в Шенген обаче

означава и голяма отговорност за България и гласуваното й доверие като външна граница на ЕС. Нашата страна ще трябва да гарантира както своята сигурност, така и сигурността на своите партньори.“ В bulgarica.com многократно споменахме за тази „външна граница“, която е от изключителна важност за Европа и Света, като „последна преграда“ към/от мюсюлманските страни и Русия. И това, че Европа трябва да си плаща за спокойствието, което й подсигуряваме от векове! /виж тук: Правоверни атакуват южната ни граница /

В Шенгенското споразумение се включват други страни, включително и извън ЕС, като днес участващите в споразумението държави са общо 25: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и Швеция. Тези страни са част от т.нар. шенгенска зона или шенгенско пространство.

Други 3 страни-членки на ЕС – (България, Кипър, Румъния, са подписали Шенгенското споразумение, но не са изпълнили процедурите за пълното му прилагане, като датите за прилагане на Шенгенското споразумение са различни за всяка страна. През 2010 г. Европейската комисия приема молбата отправена от България за удължаване на крайния срок за пълното прилагане на споразумението до 31 март 2010 г.

Останалите 2 страни-членки на ЕС – Република Ирландия и Обединеното кралство – водено от Англия, са решили да останат извън шенгенската зона, но осъществяват сътрудничество с тях в областта на сигурността. Другите страни-членки – Исландия, Норвегия и Швейцария, не са членове на ЕС.

Някои части на страните-членки на Шенгенското споразумение са изключени от действието на Ватиканът и Сан Марино, които не са членове на ЕС, имат граница само с Италия и нямат граничен контрол, тоест де факто прилагат Шенгенското споразумение, без да членуват в него. Двете държави се готвят за пълно членство в Шенгенското споразумение.

Между Монако – държава, която също не е член на ЕС, и Франция няма граничен контрол. Поради споразумение между тях Монако няма собствена гранична полиция, като морската му граница се охранява също от френската гранична полиция.

Шенгенската информационна система, известна още като ШИС (SIS) се използва в много европейски държави и предоставя информация за хора и предмети според данните, подадени от страните-участнички. Тази информация се обменя между всички страни по Шенгенското споразумение. Страните, подписали първоначално споразумението, са Франция, Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург. По-късно се присъединяват почти всички страни на Европейския съюз (но я прилагат в различна степен), както и Швейцария, Норвегия и Исландия. Центърът на ШИС се намира в Страсбург, Франция.

В ШИС информацията се съхранява според местното законодателство на страната, която дава сведения. В системата има данни за над 1 млн. души, като те могат да включват:

фамилно име

лично име

особени белези

първа буква от второто лично име

дата на раждане

място на раждане

пол

гражданство

псевдоними

дали лицето е било въоръжено

дали лицето е било буйствало

причина за тревогата

какво действие да бъде предприето

изгубено, откраднато или присвоено огнестрелно оръжие

изгубено, откраднато или присвоени документи за самоличност

изгубено, откраднато или присвоени чисти документи за самоличност

изгубено, откраднато или присвоено моторно превозно средство

изгубено, откраднато или присвоени банкноти