Наш архитект от Ню Йорк пристигна в София да строи Лувъра

Архитект Янко Апостолов безапелационно спечелил първото място за строеж на Българския Лувър

Министърът на културата Вежди Рашидов, американският посланик Джеймс Уорлик и главния архитект на София Петър Диков откриха изложбата на всичките 31 идейни проекта, участвали в конкурса за “Проектиране на съвременен музеен център”

/Моника Веселинова, София/

   27 септември 2010г. Нашият сънародник от Ню Йорк архитект Янко Апостолов, който безапелационно спечели първото място за строеж на Българския Лувър, пристигна в България в галерия “Средец” на Министерството на културата в столицата.

Днес министърът на културата Вежди Рашидов в присъствието на американския посланик Джеймс Уорлик и главния архитект на София Петър Диков откри изложба на всичките 31 идейни проекта, участвали в конкурса за “Проектиране на съвременен музеен център”.

Министър Рашидов представи класирания на първо място проект на Янко Апостолов, който живее и работи в Ню Йорк. При откриването на изложбата председателят на журито – главният архитект на София Петър Диков, бе категоричен, че конкурсът на Министерството на културата е дал голям шанс на родните архитекти. “Проектът, който избрахме, е такъв, че може да се случи и аз съм убеден, че ще се случи с волята на министъра и на правителството”, обясни арх. Диков. Той каза още, че е щастлив как един българин, излязъл, за да учи и работи в чужбина, се връща да твори и да работи за българската култура.
Министърът на културата обеща, че и занапред ще има пълна прозрачност при изграждането на нашенския вариант на Лувъра.

 “Това е идеен проект и когато започнат консултациите по него, ще имаме цената, на която той ще бъде построен. След като минат законовите срокове, ще дискутираме пак точка по точка при пълна прозрачност. Искаме всички вие да сте наясно”, заяви министър Рашидов.

Сградите ще имат доста добре изразен характер – проектът, който предвиждам, е реновиране и реконструкция на вътрешния двор, заяви архитект Янко Апостолов при откриването на изложбата с проектите в зала „Средец” в Министерството на културата. По думите му – това прави проекта предимно реставрационен и интегриращ вътрешно, а не урбанистичен.
  “Вярвам, че в рамките на тези две години, които имаме, е възможно да построим един музей, от който ще бъдем горди всички като нация и най-важното е, че музеят ще представлява една нова платформа, на която да се изявяват българските скулптори и художници. Дълбоко вярвам и знам, че България има изключително добри скулптори и художници не само от миналото, но и от нашето съвремие и сега е времето да предоставим платформа за тяхната изява”, заяви Апостолов.
  Архитектът благодари на журито, оценило работата му и на министъра на културата Вежди Рашидов “за огромната енергия, която бе демонстрирана досега”.
   Той посочи, че след няколко месеца ще има представа за стойността на проекта. По думите му – трябва да се инвестира в инфраструктурата на сградата. Между 25 и 35 млн. лв. са предвидените средства за проекта.
  „Моят подход беше да се намери една икономична интеграция на съществуващите сгради, така че това да бъде възможно в бюджета, който правителството предлага и същевременно да се запази характерът на сградата и да се намери една целесъобразна интеграция на проекта”, посочи Апостолов.

“Вътрешният двор ще е сърцето на проекта. Той ще бъде повдигнат, с достъп от улицата, подобно на двора “Марли” в оригиналния Лувър или на Скулптурната градина в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Изключени са каси за билети, информационни павилиони или други дейности. А музеите ще могат да работят независими един от друг.”

Най-малко 6 месеца ще са необходими по закона за обществените поръчки за избор на строителна фирма контрактор. До 19 юли са постъпили проектите на 31 колектива. Най-рано след две години българският Лувър ще отвори врати, чието истинско име все още не е измислено.

Американският посланик Джеймс Уорлик каза, че се надява този проект да обогати великолепието на София.
   Янко Апостолов е роден в Казанлък и е на 36 години. Архитектура завършва в Лондон и в момента работи в Ню Йорк като старши архитект в Kohn Pedersen Fox Associates, която е работила по множество големи проекти, включително и по реновацията на Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк.  Сега работи предимно на азиатския пазар, а нашенският Лувър ще е първият му проект на родна земя.

Арх. Янко Апостолов е  женен за българка – Рая, която се занимава с финанси и живеят в Манхатан.