335,000 безработни българи – Германия предлага работа

 

Общо 58 000 са в момента безработните младежи до 29 години, които нямат и един работен ден по специалността си. От тях малко над 6000 са с висше образование. Това са предимно хора с хуманитарни специалности.

БИЗНЕС

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов:  

“За 7-ми пореден месец  9,07%  безработица – по-ниска от тази през януари, когато е била малко над 10%.”

“Германия ще отвори трудовия си пазар за българи за шест месеца в годината – става въпрос най-вече за сезонна работа.”

От социалното министерство започват и нова стажантска програма за младежи – предназначена за частния бизнес – общо 15 000 души до 29 години ще могат да работят в частния сектор като стажанти на заплата от 300 лева

Общо 58 000 са в момента безработните младежи до 29 години, които нямат и един работен ден по специалността си – от тях малко над 6000 са с висше образование – предимно с хуманитарни специалности

 Министърът на труда и социалната политика ще открие националната седмица за борба с бедността и социалното изключване в хотел “Родина” в София

26 септември 2010г. Германия ще отвори трудовия си пазар за българи за шест месеца в годината, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА. Става въпрос най-вече за сезонна работа, за която българи могат да кандидатстват. В момента без работа у нас са 335 000 души.

9,07% е безработицата у нас за изминалия месец, и това е вече седми пореден месец, в който тя е по-ниска от тази през януари, когато е била малко над 10%, допълва Младенов, цитиран от БТА.

От социалното министерство започват и нова стажантска програма за младежи. „В рамките на схемата могат да участват всички работодатели, в изключение осъществяващите дейност в сферата на селското, горското и рибното стопанства. Държавните и административните администрации и структурите на съдебната власт също нямат възможност да участват в тази програма. Тя е предназначена за частния бизнес“, обясни министър Младенов.

Общо 15 000 души до 29 години ще могат да работят в частния сектор у нас като стажанти на заплата от 300 лева. Общо 58 000 са в момента безработните младежи до 29 години, които нямат и един работен ден по специалността си. От тях малко над 6000 са с висше образование. Това са предимно хора с хуманитарни специалности.

Хората със свободни професии да се осигуряват на различни задължителни минимални прагове от догодина. Това обмислят представители на НОИ и НАП. Точните разчети ще станат ясни при обсъждането на бюджета за общественото осигуряване за следващата година, съобщи още социалният министър Тотю Младенов. Сега минималният праг, на който хората със свободни професии могат де се осигуряват е 420 лева, дори да имат много високи доходи. Сега обаче се обмисля вноските, които се внасят всеки месец да бъдат различни, в зависимост от професията.

  Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще открие националната седмица за борба с бедността и социалното изключване утре в хотел “Родина” в София и ще бъде дадена пресконференция.
    Националната седмица – от 27 до 30 септември, е част от инициативата “Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване – 2010”.

1 comment for “335,000 безработни българи – Германия предлага работа