Кой печели при кризата в България?

БИЗНЕС

В условията на криза на печалба са компаниите от услугите и търговията

/Ваня Николова, София/

24 септември 2010г.  Втора поредна година в условията на криза на печалба са компаниите от услугите и търговията. Това показват изводи от класацията на Българската търговско-промишлена палата “Топ 100”
за водещи фирми в икономиката на страна през 2009 г.
    В класацията на участвали над 4000 фирми, от които една трета са приключили на печалба. Данните са взети от техните счетоводни отчети.
   58 на сто от фирмите от “Топ 100” са от сектора на услугите, в който влиза и търговията, транспорта и съобщенията. Останалите са от материалното производство, в което се включва и промишленост, машиностроене, строителство и селско стопанство, съобщиха от палатата. Подобно е било разпределението на фирмите от “Топ 100” и през 2008 г.
   В класацията фирмите са подредени по три критерия – промяна на приходите от продажби на стоки и услуги, реализирана печалба на сто лева собствен капитал и печалба на сто лева приходи от
продажби.
   Председателят на палатата Цветан Симеонов коментира, че вероятно някои от фирмите са извън класацията “Топ 100”, защото държавата не е изплатила задълженията си към бизнеса.