US-посланик: “България е заела отговорна позиция в Ню Йорк!”

Новината за номинирането на Уорлик за посланик в София от президента Барак Обама дойде на 2 октомври 2009г. На препитването на 18 ноември в Сената на САЩ, преди да бъде избран Уорлик трябваше да каже приоритетите си за дейността си в София. Приоритет №1 е сътрудничеството в международната сигурност, едно от най-важните условия за САЩ за определяне на партньор в даден район. В случая с България това е районът на Балканите, Черно море и Кавказ, който e ключов в глобалната стратегия на САЩ. Пред Сената Уорлик нарече отношенията с България в тази посока “отлични”.

Джеймс Уорлик в София:

“Нямам информация от първа ръка за разговорите в Ню Йорк, но от това, което чета за срещите, България е заела много отговорна позиция.”
“Много сме доволни, че министърът на външните работи Младенов пое водеща роля в работата със страните от Западните Балкани, за да гарантира мир и стабилност и пълната интеграция на тези страни в европейските институции!”

/Ваня Николова, София/

  24 септември 2010г. Нямам информация от първа ръка за състоялите се разговори, но от това, което чета за срещите, България е заела много отговорна позиция.
    Това каза посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в отговор на журналистически въпрос по повод на българското участие в срещатана високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие в Ню Йорк, цитиран и от БТА.
    Много сме доволни, че министърът на външните работи Младенов пое водеща роля в работата със страните от Западните Балкани, за да гарантира мир и стабилност и пълната интеграция на тези страни в европейските институции, заяви американският дипломат.
    В отговор на друг въпрос посланикът заяви, че изглежда България е на път да се присъедини към “Шенген” идната година.
Мисля, че това е добра новина както за България, така и за Европа, отбеляза Уорлик.
    Запитан за ситуацията, свързана с връщането на български и румънски роми от Франция, Уорлик посочи, че САЩ неколкостотин години имат опит по въпроси за интеграцията, както и много страни в Европа. Мисля, че урокът, който сме научили, е, че интеграцията, диалогът, зачитането на гражданските и човешките права, не се получават “от днес за утре” – това са въпроси, по които трябва да се работи от страна на правителствата и народите в съответните държави, коментира той.
    В отговор на въпрос как оценява действията на френската страна по отношение на ромите, Уорлик каза, че въпросът не е до Франция и малкото на брой роми, истинският въпрос, върху който трябва да съсредоточим, е интеграцията на ромите и диалогът в страни като България и Румъния.
    Посланикът на САЩ участва днес в конференция, на която беше представен проектът за Национална академична библиотечно-информационна система /НАБИС/, подкрепен от фондация “Америка за България”.   Целите на проекта са да има единен онлайн каталог на академичните /университетски и научни/ библиотеки в България, интегрирано търсене през Интернет, достъп до информационните ресурси.
    В изказването си на форума Уорлик изтъкна отново увереността си, че България може да е в предните редици на информационните технологии в региона, както е била. Библиотеките сега са “живи същества”, свързани са помежду си, каза Уорлик и отправи поздравления по повод на проекта, който определи като “огромна стъпка” за България.

ПРИПОМНЯМЕ: Новият US-посланик от Евро-произход пристигна в София

US-посланик: „Ромите в Каварна са интегрирани“

Посланикът на САЩ: „Една лоша ябълка разваля цялата щайга”

1 comment for “US-посланик: “България е заела отговорна позиция в Ню Йорк!”