Петрол, акции и индекси силно нагоре днес при търговията в Ню Йорк

БИЗНЕС

Повишението на котировките на петрола и акциите следват борсовата тенденция на фона на публикувани данни, които бяха възприети като признак за подобряване на икономиката в САЩ – Европа ги последва

Въвеждат нови мита и такси за стоки от Китай и други страни

/Ванина Цонева, Ню Йорк/

 24 септември 2010г. Котировките на петрола се повишиха значително при днешната търговия в Ню Йорк, следвайки борсовата тенденция на фона на публикувани данни, които бяха възприети като признак за
подобряване на икономиката, предаде Асошиейтед прес.
    Американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 1,06 долара до 76,24 долара за барел, цитират АП от БТА. В Лондон цената на сорта Брент се повиши с 86 цента до 78,97 долара, посочва Ройтерс.   

 Министерството на търговията обяви по-рано днес, че поръчките на дълготрайни стоки са скочили с 2 процента миналия месец без отчитане на данните от транспортния сектор. Този резултат двойно по-висок от прогнозата на икономистите и е най-добрият от пет месеца.
    Друг доклад на министерството показа, че продажбите на нови жилища леко са се съживили спрямо юлското си най-ниско равнище от 1963 година, отбелязва АП.

ПРИПОМНЯМЕ само преди 3 дни:  Цената на петрола се срина

Акциите поскъпнаха днес в ранната търговия на Уолстрийт, след като търговците бяха окуражени от данните за силен растеж на поръчките за промишлени стоки през август без отчитане на транспортния сектор, предаде Асошиейтед прес.              
    Министерството на търговията обяви малко по-рано днес, че поръчките на дълготрайни стоки са скочили с 2 процента миналия месец без отчитане на данните от транспортния сектор. Този резултат двойно по-висок от прогнозата на икономистите и е най-добрият от пет месеца.
    Промишленият индекс Дау Джоунс се повиши с цели 166,77 пункта или 0,6 на сто до 10 828,66 пункта в сутрешната сесия.
По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 нарасна с 18,29 пункта или 1,6 на сто до 1143,12 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак скочи с 37,06 пункта или 1,6 на сто до 2364,14 пункта.

  Ключова комисия в Камарата на представителите на САЩ днес одобри законопроект, позволяващ на страната да наложи мита върху стоки, внасяни от Китай и други страни със занижени валутни курсове, предадоха световните агенции.
    Днешното одобрение от бюджетната комисия разчиства пътя пред гласуването на закона от цялата Камара на представителите идната седмица. Това би могло значително да засили напрежението
между САЩ и Китай в областта на търговията, отбелязва ДПА. Сенатът обмисля същия ход.
    САЩ от доста време твърдят, че стойността на китайската валута – юанът – е занижена и неотдавна администрацията на президента Барак Обама засили критиките си, че правителството на Китай не обръща внимание на американските опасения.

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха силно в края на днешната търговия, след като докладът за поръчките на дълготрайни стоки в САЩ бе възприет като добър сигнал за икономиката, предадоха ДПА и Франс прес.

  Поръчките, получени от американските заводи за дълготрайни промишлени стоки, бележат най-силния си спад от една година, предаде Асошиейтед прес. Без отчитане на променливия транспортен сектор обаче е отчетен най-добрият резултат от пет месеца.
    Министерството на търговията на САЩ обяви днес, че поръчките на такива стоки са се понижили с 1,3 на сто през август като отражение на огромния спад в търсенето на самолети. Ако бъдат изключени самолетите и автомобилите обаче, поръчките бележат увеличение от 2 процента благодарение на силния растеж в търсенето на основни метали като стомана, както и на тежки машини и компютри.
    В категорията “капиталови стоки” не влизат продуктите от сферата на отбраната и транспортния сектор. Тя се възприема като добър индикатор за бизнеса и съответно икономистите я следят внимателно, отбелязва АП.