Делегацията на САЩ напусна залата на ООН заради иранския президент

Ахмадинеджад обвини Америка в конспирация за “11 септември”

Американски иранци протестираха отвън

23 септември 2010г. Делегациите на САЩ и няколко европейски страни напуснаха днес залата на Общото събрание на ООН в знак на протест срещу думи на иранския президент, съобщи БТА.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад използва форума на Общото събрание на ООН, за да излее яростта и презрението си за болестите на капитализма, слабостта на ООН и конспирационните теории за терористичния атентат от 11 септември, съобщава Ройтерс.
След като Махмуд Ахмадинеджад намекна, че има „сегменти” от американското правителство, които са „оркестрирали” атентата от 9/11, за да „обърнат посоката на нестабилната американска икономика”, видяхме по телевизия ФОКС. 

Двамата американски официални представители, които присъстваха по време на речта на Ахмадинеджад, излязоха от залата, последвани от британските делегати и други делегации на западни страни. 

Той също се изказа за „несръчността” на ООН, заявявайки, че основната причина за това е „несправедливата структура” на организацията. Яростната му реч включи и критика срещу капитализма, като според него съществуващата капиталистическа системата е доказала, че не може да допринесе с решения за проблемите на обществата.

Американските власти нарекоха речта пред Общото събрание на ООН на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад “отвратителна и измамна”, предаде АФП.

Ахмадинеджад заяви по време на речта си, че много хора вярват, че части от американското правителство стоят зад атентатите от 9/11”.

Около 800 души, много от които с ирански произход, протестираха днес пред сградата на ООН в Ню Йорк срещу присъствието на иранският президент Махмуд Ахмадинеджад на Общото събрание на ООН, предаде АФП. Някои от протестиращите скандираха лозунгите „Ахмадинеджад е терорист”, както и „Да живее Раджави”, имайки предвид Мириам Раджави, председателя на Националния съвет за съпротива в Иран, коалиция от заклеймени от ислямския режим опозиционни групи в Иран.
„Време е международната общност да спре да преговаря с Ахмадинеджад и най-накрая да признае и упълномощи за действия опозицията, така че иранският народ най-после да види демократичната промяна, която заслужава”, е заявил Али Сафауи, член на опозиционната коалиция.
Протестът включи и улична демонстрация, в която хора имитираха сцени на обесване и извършване на екзекуции с камъни. Някои от демонстраторите развяваха флаг, който е бил националното знаме на Иран преди революцията.

2 comments for “Делегацията на САЩ напусна залата на ООН заради иранския президент