Борисов пред ООН: “Можем да изправим света на крака!”

 
 
 
 

 

„Постигайки Целите на хилядолетието за развитие можем да направим и повече - можем да поправим неправилното, да изправим света на крака, да го направим такъв, какъвто трябва да бъде. Нека не се отказваме от тази възможност!”, каза министър-председателят Бойко Борисов се обърна към участниците в пленарното заседание на Срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие, която се проведе в Ню Йорк. ФОТО:МС

От трибуната на пленарното заседание на Срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие министър-председателят Бойко Борисов поздрави българските граждани по повод Деня на Независимостта

ББ:”Човечеството харчи 11 пъти повече пари за отбрана и сигурност, отколкото дава за подпомагане на развитието!”

Борисов  започна първата си реч пред ООН два пъти, като продължи 7-8 минути

23 септември 2010г./Ню Йорк/ „В рамките на своите  възможности България ще помага за постигане на целите на хилядолетието за развитие, защото си даваме ясна сметка за значението на солидарността като основен принцип в политиката. Ние самите сме изправени пред много проблеми, включително със собственото ни развитие и жизнен стандарт, но въпреки това постепенно изпълняваме поетите ангажименти по оказването на помощ за развитие”. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна към участниците в пленарното заседание на Срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие, която се проведе в Ню Йорк, съобщиха от правителствената прес служба. Премиерът и водената от него правителствена делегация са в САЩ за участие в Срещата и в 65-та сесия на Общото събрание на ООН.

Премиерът Борисов се срещна и с Бил Клинтън в рамките на откриването на годишната среща на фондацията на бившия американски президент – „Глобалната инициатива на Клинтън”, в Ню Йорк. Двамата обсъдиха редица въпроси от дневния ред на Югоизточна Европа. В този смисъл бе оценена положително и позицията на страната ни по отношение на Косово. Предмет на разговора беше и ролята на България като фактор за стабилност в региона. ФОТО:МС

На премиера Борисов му се наложи да започва първата си реч пред ООН два пъти.

Забави се пускането на превода, което се случва често, когато се говори на различен от шестте официални езика на ООН.

„Днес ние разчитаме изключително много на европейската солидарност и на средствата, които тя ни дава за развитие на българската икономика и подобряване живота на българските граждани. Затова съзнаваме смисъла и значението на солидарността и сме готови да я проявим и по отношение на тези, които в други региони на света се нуждаят от нея”, каза още в речта си Бойко Борисов.

Пред делегатите на срещата българският правителствен ръководител изрази своята убеденост, че подобряването на качеството на предоставяната помощ е не по-малко важно за постигане на Целите на хилядолетието от увеличаването на нейния обем и именно заради това разбиране, политиката на страната ни за сътрудничество за развитие е подчинена на принципите за ефективност на помощта, залегнали в Парижката декларация и потвърдени в Плана за действие от Акра.

Бойко Борисов изтъкна още, че усилията на кабинета за бързото възстановяване на динамиката и икономическия просперитет на българската икономика като част от европейските процеси на съживяване имат смисъл  и като най-ефективния начин за генериране на повече средства за развитие.

„Постигайки Целите на хилядолетието за развитие можем да направим  и повече  – можем да поправим неправилното, да изправим света на крака, да го направим такъв, какъвто трябва да бъде. Нека не се отказваме от тази  възможност!”, допълни премиерът.

„Сътрудничеството с България е важно за нас. Страната ви е много добре представена в структурите на ООН и ви благодаря, че участвате на форума през тази година”. Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки - мун по време на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов и водената от него делегация в Ню Йорк. По време на разговора Бан Ки - мун отличи пред г-н Борисов добрите връзки и отличното сътрудничество на организацията с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. В края на срещата Бойко Борисов покани генералния секретар на ООН Бан Ки - мун да посети България през следващата година. ФОТО:МС

От трибуната на пленарното заседание на Срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие министър-председателят Бойко Борисов поздрави българските граждани по повод Деня на Независимостта: „Искам от тази висока световна трибуна да отправя поздравление и към българския народ, които днес чества своя Ден на Независимостта. Този празник вече 102 години показва как с усилия и воля нацията на една слаба и неразвита държава може да отстоява своето достойнство и да се развива успешно.  Поздравявам всички български граждани в България и навсякъде по света с този празник. Поздравявам ги и за това, че, изправени пред своите предизвикателства, никога не са отказвали помощ на по-слабите и нуждаещи се от тях”, заяви премиерът.

Българският премиер изтъкна, че човечеството харчи 11 пъти повече пари за отбрана и сигурност, отколкото дава за подпомагане на развитието. Речта на Борисов продължи седем-осем минути. Чуха я повече делегати от обичайното, тъй като залата на Общото събрание на ООН очаква изказването на Барак Обама.

Днес министър-председателят и водената от него правителствена делегация участва в официалното откриване на 65-та сесия на Общото събрание на ООН. По-късно Бойко Борисов ще присъства на официалния прием, даван от президента на САЩ Барак Обама.

Пълния текст на речта на премиера Бойко Борисов можете да изтеглите от тук.