Обама натисна “червеният бутон”

 Притисна евреите – предупреди арабите: “Израел трябва да удължи действието на мораториума върху изграждането на свои селища на окупираните територии, а арабските страни трябва да положат усилия за нормализиране на отношенията с еврейската държава!” … “Всички да подкрепят създаването на палестинска държава!”

Не бива обаче да се заблуждавате - САЩ ще останат световен лидер в подпомагането. Те няма да изоставят страните, които се нуждаят от спасителна помощ, подчерта президентът на САЩ Барак Обама на срещата на високо равнище за Целите на хилядолетието за развитие в централата на ООН в Ню Йорк, огласявайки новата стратегия на САЩ за подпомагане на развитието. Courtesy: Sept. 22, 2010. (AP Photo/Seth Wenig)

 

“Не бива обаче да се заблуждавате – САЩ ще останат световен лидер в подпомагането!”

/Ванина Цонева, Ню Йорк/

   3 септмври 2010г. Американският президент Барак Обама натисна “червеният бутон” в ООН, като застана зад палестинската държава, притисна евреите, предупреди арабите и заяви, че САЩ ще останат световен лидер в подпомагането на бедните народи.

  Израел трябва да удължи действието на мораториума върху изграждането на свои селища на окупираните територии, а арабските страни трябва да положат усилия за нормализиране на отношенията с еврейската държава за да подкрепят колебливите мирни преговори, заяви Обама, която бе излъчена по американската телевизия.
  Говорейки пред Общото събрание на ООН три седмици след подновяването на директните израелско-палестински преговори за мир, Обама призова световните лидери да гарантират, че „този път е различен” от предишните провалени опити за прекратяване на продължаващия от 60 години конфликт.
  Американският президент заяви, че всички засегнати страни трябва да гледат отвъд десетилетията на недоверие и кръвопролития и да сдържат песимизма си в подкрепа на преговорите, имащи за цел създаването на палестинска държава, съществуваща в мир и сигурност паралелно с Израел, цитират Обама от БТА.
  Обама коментира още, че врата остава отворена за Иран да опита да потуши по дипломатически път опасенията за ядрената му програма, която според Вашингтон цели сдобиването с ядрено оръжие, докато според Техеран е с изцяло мирна насоченост.
  Посланието на Обама от подиума на ООН идва в момент, когато американците са концентрирани най-вече върху твърде бавното възстановяване на икономиката им, в навечерието на изборите за Конгреса на 2 ноември, от които се очаква републиканците да завоюват нови позиции за сметка на негвата полити”еска партия на демократите.

  Международната общност трябва да положи повече усилия, за да постигне целите си в борбата с бедността до 2015 г. Това, заяви Барак Обама на срещата на високо равнище за Целите на хилядолетието за развитие в централата на ООН в Ню Йорк, огласявайки новата стратегия на САЩ за подпомагане на развитието.

За изцяло нов подход в борбата с бедността в света призова американският президент. В речта си в Ню Йорк Обама представи първата по рода си инициатива, предлагана от Белия дом досега.

Американският президент изтъкна напредъка за постигане целите на хилядолението, но призна, че за издъхващите в агонията на глада по света този напредък не е достатъчно бърз.
Трябва да погребем стария мит, според който подпомагането на развитието е само благотворителна операция, която не обслужва интересите ни.
Нека отхвърлим циничния възглед, че някои страни са осъдени на вечна бедност, каза американският президент на срещата.

За половин век станахме свидетели на по-голям напредък в човешкото развитие, отколкото когато и да било в историята. Вариолата – болест, унищожила поколения – бе изкоренена. Медицинските грижи достигнаха и най-отдалечени кътчета на света и спасиха живота на милиони хора. От Латинска Америка през Азия до Африка, развиващи се страни се превърнаха в световни икономически лидери, изтъкна президентът, изброявайки постигнатото по пътя към Целите на хилядолетието.

Ако международната общност продължава да върши същото по същия начин обаче, няма да успеем да постигнем целите си. При положение, че изтекоха десет години и имаме само пет до края на срока, трябва да работим повече, добави Обама.

САЩ променят подхода си и ще се съсредоточат не толкова върху изразходването на средства, колкото върху реалното подпомагане на развиващите се страни. Това означава да се използват възможностите на дипломацията, търговията, инвестиционната политика и други ресурси, с които ще им помагаме да се развиват, каза Обама, цитиран от Асошиейтед прес.

Промените са част от огласената на срещата нова американска глобална политика в областта на развитието. Обама заяви, че правителството ще изисква по-голяма отчетност от САЩ и държавите, които подпомага.

Не бива обаче да се заблуждавате – САЩ ще останат световен лидер в подпомагането. Те няма да изоставят страните, които се нуждаят от спасителна помощ, подчерта той.