Взехме си немски треньор от САЩ за национала

 
 

След прекратяване на активната си спортна кариера Матеус се отдава на треньорската професия. Първият отбор, който поема е СК Рапид Виена (6 септември, 2001- 10 май, 2002). Следват ФК Партизан Белград (22 декември, 2002 - 13 декември, 2003) и Атлетико Паранаензе (1 февруари, 2006). Матеус водеше и националния отбор по футбол на Унгария от 1 януари, 2004 до 31 декември, 2005. Германската футболна легенда Лотар Матеус наследи Станимир Стоилов начело на националния отбор по футбол на България.

Лотар Матеус поема футболистите незабавно и ще води лъвовете още в следващата квалификация за Евро 2012 срещу Уелс в Кардиф на 8 октомври

Договорът на бившия германски национал е за 1+2 години и 30,000 Евро на месец

Германецът все губи от българи и България – любопитни факти

Лотар Матеус е един от безкъсметните немски футболисти и неуспели треньори в историята

21 септември 2010г. Лотар Матеус ще е новият треньор на националния отбор на България, решиха членовете на Изпълкома на БФС след днешното си 90-минутно заседание. Матеус ще поеме тима незабавно и ще води лъвовете още в следващата квалификация за Евро 2012 срещу Уелс в Кардиф на 8 октомври. Договорът на бившия германски национал с Българския футболен съюз ще бъде за 1+2 години, поясняват от БТА.

Президентът на Българския футболен съюз заяви, по време на пресконференцията си след заседанието на Изпълнителния комитет на БФС, че решението Лотар Матеус да застане начело на националния отбор е било взето, защото подобен вариант до момента не е изпробван.

“Решихме този път да заложим на чужденец от една страна, защото всички добри специалисти в България са заети с клубовете си, а от друга – защото подобен вариант досега не бяхме пробвали. Да се надяваме, че това ще проработи и постиженията на представителния ни състав няма да закъснеят. Матеус иска да работи с местни специалисти. Това, от финансова гледна точка, е положително за нас, добави Михайлов.

Президентът на Българския футболен съюз добави, че не е говорил с Матеус за евентуално връщане на бившия капитан Димитър Бербатов в тима. “Това, че Бербатов вкара три гола онзи ден не означава, че е станал по-добър. Не, не сме говорили с Матеус за евентуално връщането на Митко. Както помните футболистът ни си даде пресконференция и си каза, че се маха, като дори се аргументира”, заяви Михайлов.

Президентът на БФС Боби Михайлов е предложил на Матеус да води “трикольорите” до края на настоящите квалификации и в кампанията за Мондиал 2014. Михайлов прекара над една седмица в чужбина в търсене на наследник на Станимир Стоилов.

БФС взе възможно най-доброто решение, назначавайки Матеус. Така бившият селекционер на националния отбор на България – Станимир Стоилов коментира за Агенция “Фокус” назначаването на германеца Лотар Матеус за треньор на представителния тим на страната.

По 30 000 евро брутно на месец ще получава Лотар Матеус от БФС в следващата година, съобщи вестник “7 дни спорт” след заседанието на изпълкома. Така за първата година в София германецът ще заработи общо 360 000 евро. След това договорът предстои да бъде продължен или прекратен в зависимост от желанието на двете страни. На заседанието не станало въпрос какъв ще бъде бонусът на Лотар Матеус, ако успее по някакво чудо да класира националите на европейското. Неофициално се твърди, че Боби Михайлов се е договорил с него да му даде 15% от приходите, което е близо 1 млн. евро. БФС се ангажира да поеме целия му престой в София, плюс самолетни билети до Германия и обратно няколко пъти годишно.

Лотар Матеус е един от безкъсметните немски футболисти и неуспели треньори в историята

/кликнете в/у снимката за голям размер/

Интересни факти припомнят от Дарик Радио. На 1/4-финалите на Световното първенство в САЩ през 1994 година Лотар Матеус, който тогава бе капитан на Германия и вкара дузпата за 1:0 на новия му работодател Борислав Михайлов, който тогава бе на вратата на България./на снимката/ В крайна сметка лъвовете спечелиха историческия двубой с 2:1 с головете на Христо Стоичков и Йордан Лечков. Сега Лечков е член на Изпълкома на БФС и след днешното заседание заяви, че е бил не за кандидатурата на Матеус за нов национален треньор, а за тази на Любослав Пенев.

Като селекционер на Унгария Матеус се изправи и на треньорската сцена срещу Стоичков, който тогава водеше България, в квалификациите за Мондиал 2006. Този треньорски дуел бе загубен от германеца, тъй като резултатите през 2005 година са 1:1 в Будапеща и 2:0 за нашите в София.

Любопитно е, че Матеус има и друго, по-тежко поражение от български наставник, като става въпрос за Никола Спасов. Като треньор на израелския Макаби Нетаня през 2008 година немецът е изхвърлен от Купата на УЕФА от Черно море на Спасов след 1:1 в Израел и 2:0 за моряците на реванша в София.

През повече от славната си кариера като футболист, през сезон 1995/1996 година Лотар Матеус беше съотборник в Байерн Мюнхен с друг настоящ член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз – Емил Костадинов. С двамата в състава си баварците спечелиха Купата на УЕФА.

Докато 49-годишният в момента Матеус играе в първия тим на Байерн, в детско-юношеската школа на Байерн пък се подвизва български играч, който все още е действащ футболист и не е изключено да облече националната фланелка отново. Става въпрос за Христо Йовов, който е един от основните виновници за силните изяви на Левски от началото на сезона.

Лотар Херберт Матеус (Lothar Herbert Matthäus) е един от най-успешните германски футболисти за всички времена с рекордните 150 участия и 23 гола с германския национален отбор по футбол. Многократен шампион и носител на купата на Германия, шампион на Италия.Матеус е един от двамата играчи,участвали на 5 световни първенства.Освен това,той има и най-много мачове на световни финали-25. Носител на купата на УЕФА през 1992 с Интер.

Матеус е роден на 21 март 1961 г. в Ерланген и започва кариерата си в Херцогенаурех. На 18 г. той се мести в Борусия (Мьонхенгладбах). В края на първия си сезон като професионалист той попада в състава на ФРГ за Евро 1980, където немците печелят титлата. Матеус влиза в игра като резерва при победата с 3:2 над Холандия, но се включва много неуспешно. При 3:0 за немците той предизвиква дузпа. Резултатът е намален, “лалетата” бележат и втори гол и в крайна сметка ФРГ едва успява да измъкне победата. Халфът повече не влиза в игра на турнира. Все пак 2 години по-късно Матеус дебютира и на световно първенство при победата с 4:1 над Чили.

През 1984 г. той се мести в Байерн Мюнхен. При това за предстоящия трансфер се разчува далеч преди края на сезона. По ирония на съдбата двата тима се срещат във финала за Купата на Германия. Резултатът е 1:1 и се налага изпълнение на дузпи.Матеус пропуска решаващият удар за Борусия. Никой не се осмелява да го обвини в опит да се хареса на новите си работодатели, но историята оставя неприятен привкус.

През 1986 г. в Мексико Матеус вече е твърд титуляр в националния отбор. ФРГ стига до финала, но губи с 2:3 от Аржентина на Диего Марадона. Именно на Матеус е поверена задачата да пази гениалния аржентинец. Като цяло германецът се справя, но в 85-aта минута Диего хвърля прецизен пас към Буручага, който бележи победния гол. До световното първенство в Италия през 1990 Матеус вече се е преместил в Интер, с който става шампион през 1989. Същата година Матеус печели “Златната топка”. С помощта на халфа Интер печели Купата на УЕФА, но през 1992 г. се разделя с него. Матеус получава тежка травма и се завръща в Байерн Мюнхен. Впоследствие обаче шефовете на миланския клуб остават крайно изненадани от бързото възстановяване на халфа.

На световното първенство в САЩ Матеус вече играе като централен защитник, но Германия отпада изненадващо от България. Той записва пето участие на шампионат на планетата 4 години по-късно и установява рекорда си за най-много срещи на световни финали. Матеус е повикан от селекционера Берти Фогтс за заместник на контузения Матиас Замлер след продължително отсъствие от бундестима, но не успява да предотврати провала 0:3 срещу Хърватия на 1/4 финалите.

През 1999 е капитан на Байерн във финалът на Шампионската Лига,загубен с 2-1 от Манчестър Юнайтед. През 2000 отива да играе в американският Метростарс,където завършва кариерата си.

В. “Зюддойче Цайтунг” и агенция ДПА отбелязват, че бившият футболист с рекорден брой изяви /150/ като треньор е демонстрирал предимно посредственост и качества на вагабонтин. Ако в Германия Матеус не се ползва със славата на добър треньор, в България уважението му е гарантирано – пише още изданието. С това обаче се изчерпват общо взето неутралните оценки.

Като цяло преобладават иронично-саркастичните коментари за досегашните изяви на Матеус като треньор. Не липсват и задявки с личния му живот. Съвсем доскоро германските медии споменаваха Матеус единствено в контекста на новата семейна драма в четвъртия му досега брак, свързващ го с 26 години по-младата Лиляна.

Силно подигравателен е “Бадише Цайтунг”, който пише, че Матеус отива в България, защото при търсенето на нова работа в интернет бил изписал “България – възможности за брак”. Още от първия сайт, отворил се пред очите му, той разбрал, че там може да намери истинската любов. Пита се само – злорадства вестникът – какво ще прави с Лиляна…

Същото издание съобщава, че във Франкфурт и Нюрнберг имало истински бунтове на фенове, които разбрали, че клубовете им преговарят с Матеус за треньорски пост. “Райнише Пост” също изобилства от иронични подмятания за тренора, който в Германия е смятан за “непродаваем”. Изданието пише, че Матеус е човек, който рядко изпълнява договорните си задължения. Във Виена бил уволнен, после самоволно напуска Партизан Белград, а от Атлетико Паранензе в Бразилия се отказва още на първия месец, по семейни причини…

 
 
 
 
 
 

Лотар Матеус се ожени за 4-ти път на връх Нова Година 2009 в Лас Вегас за 21-годишния руски фото-модел Лилиана Чудинова, с която се запознали през 2007-ма на Октобърфест в Мюнхен. Nov. 24, 2008. (AP Photo/Christof Stache)

 

 
 
 
 
 
 

Лотар Херберт Матеус (Lothar Herbert Matthäus) е един от най-успешните германски футболисти за всички времена с рекордните 150 участия и 23 гола с германския национален отбор по футбол. Многократен шампион и носител на купата на Германия, шампион на Италия. Матеус е един от двамата играчи,участвали на 5 световни първенства. Освен това,той има и най-много мачове на световни финали-25. Носител на купата на УЕФА през 1992 с Интер. 

 
 
 
 
 
 

 

 

Матеус е роден на 21 март 1961 г. в Ерланген и започва кариерата си в Херцогенаурех. На 18 г. той се мести в Борусия (Мьонхенгладбах). В края на първия си сезон като професионалист той попада в състава на ФРГ за Евро 1980, където немците печелят титлата. Матеус влиза в игра като резерва при победата с 3:2 над Холандия, но се включва много неуспешно. При 3:0 за немците той предизвиква дузпа. Резултатът е намален, “лалетата” бележат и втори гол и в крайна сметка ФРГ едва успява да измъкне победата. Халфът повече не влиза в игра на турнира. Все пак 2 години по-късно Матеус дебютира и на световно първенство при победата с 4:1 над Чили.

През 1984 г. той се мести в Байерн Мюнхен. При това за предстоящия трансфер се разчува далеч преди края на сезона. По ирония на съдбата двата тима се срещат във финала за Купата на Германия. Резултатът е 1:1 и се налага изпълнение на дузпи. Матеус пропуска решаващият удар за Борусия. Никой не се осмелява да го обвини в опит да се хареса на новите си работодатели, но историята оставя неприятен привкус.

През 1986 г. в Мексико Матеус вече е твърд титуляр в националния отбор. ФРГ стига до финала, но губи с 2:3 от Аржентина на Диего Марадона. Именно на Матеус е поверена задачата да пази гениалния аржентинец. Като цяло германецът се справя, но в 85-aта минута Диего хвърля прецизен пас към Буручага, който бележи победния гол. До световното първенство в Италия през 1990 Матеус вече се е преместил в Интер, с който става шампион през 1989. Същата година Матеус печели “Златната топка”. С помощта на халфа Интер печели Купата на УЕФА, но през 1992 г. се разделя с него. Матеус получава тежка травма и се завръща в Байерн Мюнхен. Впоследствие обаче шефовете на миланския клуб остават крайно изненадани от бързото възстановяване на халфа.

На световното първенство в САЩ Матеус вече играе като централен защитник, но Германия отпада изненадващо от България. Той записва пето участие на шампионат на планетата 4 години по-късно и установява рекорда си за най-много срещи на световни финали. Матеус е повикан от селекционера Берти Фогтс за заместник на контузения Матиас Замлер след продължително отсъствие от бундестима, но не успява да предотврати провала 0:3 срещу Хърватия на 1/4 финалите.

През 1999 е капитан на Байерн във финалът на Шампионската Лига,загубен с 2-1 от Манчестър Юнайтед.

През 2000 отива да играе в американският Метростарс,където завършва кариерата си.

ЗАЛОГ ПО-ГОЛЯМ ОТ ЖИВОТА

Изненадата от назначаването на немския специалист е толкова голяма, че дори букмейкърите ревизираха прогнозите си относно представянето на България в евроквалификациите. Букмейкърът „Унибет“ намали цената за класиране на България на 1во или 2ро място в групата си от 4.50 на 3.75, само заради името и авторитета на германеца. Провокацията на „Унибет“ по този повод се изразява в пускането на атрактивен залог. Вече има възможност да се залага на това дали Матеус ще е треньор на България след края на този цикъл квалификации.

ГЕРМАНЦИТЕ ЗА ГЕРМАНЕЦА МАТЕУС: в Германия е непродаваем

В. “Зюддойче Цайтунг” и агенция ДПА отбелязват, че бившият футболист с рекорден брой изяви /150/ като треньор е демонстрирал предимно посредственост и качества на вагабонтин. Ако в Германия Матеус не се ползва със славата на добър треньор, в България уважението му е гарантирано – пише още изданието. С това обаче се изчерпват общо взето неутралните оценки.

Като цяло преобладават иронично-саркастичните коментари за досегашните изяви на Матеус като треньор. Не липсват и задявки с личния му живот. Съвсем доскоро германските медии споменаваха Матеус единствено в контекста на новата семейна драма в четвъртия му досега брак, свързващ го с 26 години по-младата рускиня фото-модел Лиляна.

Силно подигравателен е “Бадише Цайтунг”, който пише, че Матеус отива в България, защото при търсенето на нова работа в интернет бил изписал “България – възможности за брак”. Още от първия сайт, отворил се пред очите му, той разбрал, че там може да намери истинската любов. Пита се само – злорадства вестникът – какво ще прави с Лиляна…

Същото издание съобщава, че във Франкфурт и Нюрнберг имало истински бунтове на фенове, които разбрали, че клубовете им преговарят с Матеус за треньорски пост. “Райнише Пост” също изобилства от иронични подмятания за тренора, който в Германия е смятан за “непродаваем”. Изданието пише, че Матеус е човек, който рядко изпълнява договорните си задължения. Във Виена бил уволнен, после самоволно напуска Партизан Белград, а от Атлетико Паранензе в Бразилия се отказва още на първия месец, по семейни причини…

Булевардният “Билд Цайтунг” дори пуска на сайта си анкета с въпрос: Смятате ли, че Матеус ще има успех в България? Отговорите  отдолу са почти единодушни и се простират между “Не, в никакъв случай” и “Явно не са намерили друг глупак”.

Не по-малко интересни са подборките от “крилати изрази на Матеус”, предлагани по сайтовете на медиите. Ето две от тях: “Важното е в продължение на 90 минути с пълна концентрация да се мисли само за… следващия мач” или  “Сигурен съм, че до няколко месеца ще науча английски толкова добре, че да може да ме разбира всеки втори германец.”

4 comments for “Взехме си немски треньор от САЩ за национала