Банките една от причините за поръчковите убийства

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов
се срещна с граждани, измамени
от строителен предприемач във Велико Търново

Българските граждани са били ограбени при фалита на банките

Велико Търново, 22 септември 2010г.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна днес с инициативен комитет на граждани от Велико Търново, станали жертва на строителни предприемачи, съобщи БТА.
Потърпевшите се оплакаха, че над 100 семейства  от града са останали без новопостроени жилища, за които са платили на трима предприемачи, но впоследствие разбрали, че апартаментите са били продадени на трети лица или са станали собственост на банки. В същото време хората живеят на квартира и плащат ипотечни кредити, които били изтеглили за бъдещите си домове.
Пострадалите споделиха пред министър Цветанов разочарованието си от институциите, до които са се оплаквали, които вместо да предприемат наказателни мерки срещу измамниците си прехвърляли отговорности.
В отговор министърът пое ангажимент да запознае със случая главния прокурор Борис Велчев и при своето следващо посещение във Велико Търново да информира гражданите със всички последващи стъпки за разрешаването на проблема.

В страната вече 20 години се наблюдават процеси на липса на справедливост

и за голямо съжаление потърпевши от всичко това са обикновените граждани, коментира Цветанов.
По неговите думи през 90-те години влоговете на голяма част от българските граждани са били ограбени при фалита на банките. Свързани с този процес неуредените финансови отношения между продавачи и купувачи на банките са сред основните мотиви за поръчковите убийства, по които работи МВР, добави министърът.

Вече разполагаме с достатъчно убедителни доказателства за дейността на “Килърите” като добре организирана и иерархично изградена престъпна група за пет поръчкови убийства и работим по
оперативна информация за шесто, извършени на територията на страната през последните 4-5 години.
Това заяви пред журналисти във Велико Търново Цветанов, който е сред участниците в тържествата по повод на 102-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.
Помолен да коментира задържането на Петър Стоянов-Сумиста, вицепремиерът уточни, че арестът е бил извършен миналата нощ в болница “Токуда”.
При задържането полицаите са намерили в арестувания сумата от близо 12 000 евро.
След като в болницата на МВР бе изяснено, че  се намира в изключително добро здраве, задържаният бе приведен в Шумен, където се разследва като съпричастен в убийството на местния бизнесмен Румен Рачев. По това обвинение на арестувания е наложена 72-часова мярка за неотклонение, като ще се иска
постоянен арест, каза Цветанов.

Стоянов преди време бе задържан по обвинение, че е част от групата Килърите, но бе освободен от ареста с решение на съда.