Над 650,000 ученици в България

С празнични тържества във всички училища в България бе открита новата учебна година. Първият учебен ден е очакван с вълнение не само от първокласниците, но и от техните родители. 15 Септември е паметен и вълнуващ ден за всяко българско семейство. Този ден отдавна се е превърнал във всенароден празник, защото животът на всеки един от нас е неразривно свързан с училището. Факт е че този ден е един от най-щастливите на първокласниците, които навлизат в един нов за тях свят, светът на образованието.

Над 61,000 първокласници от общо над 650,000 ученици влязоха в класните статии на над 2700 училища в Родината

Училището започва … и в Лос Анджелис – на 18 септември събота в 9:00 ам учебната година ще бъде открита и в “Иван Вазов” – Българското училище в Ел Ей

До края на ноември да е готов прооектът на Закона за училищното образование – до 3-4 години нови учебници

16 септември 2010г. Около 61 000 първокласници влязоха в класните стаи в училищата в страната, или броят им е с около 1500 повече от миналата учебна година, съобщи за bulgarica.com Асен Александров – съветник за средното образование на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

За повече от 650 хиляди български деца днес отново удари училищният звънец. Общо 2700 училища в цялата страна отвориха врати, за да посрещнат своите ученици. Новата учебна година започна и в затворите. Повече от 1000 души са се записали в общо шестте училища към местата за лишаване от свобода. За разлика от предишните две години, тази година има само десет закрити и десет преобразувани училища.

Александров уточни, че точният брой на първокласниците ще стане известен в края на септември, тъй като родителите имат право да записват децата си в първи клас до 15 септември.

Право на безплатни учебници имат учениците от общинските, държавните и частните училища от първи до седми клас, като само учебниците за първи клас са изцяло нови. Останалите учебници се употребяват три години от учениците.

Безплатните учебници вече са получени в училищата в страната, като за първи път през тази година някои от училищата ги получиха още през лятната ваканция, каза Александров, който е и директор на столичното 51-во СОУ “Елисавета Багряна” в София, квартал Хиподрума.

За безплатните учебници от първи до седми клас за учебната 2010/2011 г. бяха отделени 20-21 милиона лева. Предвидени са и 800 000 лева за проекти за достъпна архитектурна среда в държавните училища, предимно за помощни и специални училища. На 3 септември беше получена в училищата и учебната документация – дневници и материални книги, каза Александров.

По думите му към края на миналата седмица 150 общини в страната от общо 264, са заявили готовност да въведат от новата учебна година задължителната предучилищна подготовка от 5-годишна възраст.

Предвидените от правителството 7,5 милиона лева за целодневното обучение на първокласниците още не са получени в училищата в страната, но очаквам това да стане през октомври, заяви Асен Александров. По думите му с тези средства ще се плащат заплатите на възпитателите в занималните, а по решение на училищата, с тях може да се поеме и храната за обяда на първокласниците.

През новата учебна година няма да има външно оценяване за 5-ти и 6-ти клас. Това каза пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, след като откри новата учебна година в Първа английска гимназия и в 112-то училище “Стоян Заимов” в София.

През изминалата учебна година на т. нар. малки матури се явяваха учениците от 4-ти, 5-ти и 6-ти клас, като за 7-ми клас матурите бяха обединени с изпита за кандидатстване в гимназиите.

За близо една година, откакто съм министър на образованието, успях да прочета около 60 на сто от учебниците в училище, но “не съм вдъхновен от тях”, каза Игнатов. Той допълни, че затова се бърза до края на ноември да е готов прооектът на Закона за училищното образование, за да започне до три-четири години създаването на нови учебници.

Проектозаконът за училищното образование се отлага много през годините, защото материята е сложна, а екипите, които го подготвят, изучават световния опит, посочи министър Игнатов. До края на ноември ще подготвим много кратък текст на законопроекта, тъй като той трябва да е “рамката”, в която ще се развива българското образование през следващите поне 10-15 години, добави той.

Новият заместник-министър на образованието Милена Дамянова беше избрана, защото има “любопитство към живота и не е обременена от рутина”, каза министър Игнатов.

ПРИПОМНЯМЕ: Училището започва … ПРАЗНИЦИТЕ + времето