Почетоха загиналите на 11 септември 2001 и войните след това

Най-висшият американски военен – адмирал Майкъл Мълън – началник на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви, че оцелелите при терористичното нападение почитат паметта на загиналите със своя живот, включително чрез саможертвата, направена от американски войници във войните след 2001 г.

11 септември 2010г. Възпоменателната церемония в памет на близо 3000 души, загинали при терористичните атаки преди 9 години, днес започна с минута мълчание точно в 8:46 часа местно време, когато пътнически самолет се вряза в една от кулите на Световния търговски център в Долен Манхатън на днешния ден през 2001 г., предадоха световните агенции.

Най-висшият американски военен – адмирал Майкъл Мълън – почете паметта на жертвите при атентата на 11 септември 2001 г. срещу сградата на министерството на отбраната във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. Адмирал Мълън, който е началник на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви, че оцелелите при терористичното нападение почитат паметта на загиналите със своя живот, включително чрез саможертвата, направена от американски войници във войните след 2001 г.

На церемонията в американското министерство на отбраната присъстват президентът Барак Обама и членове на семействата на 184-мата души, които загинаха, когато пътнически самолет, отвлечен от атентатори самоубийци, се разби в сградата на Пентагона.

САЩ никога няма да бъдат във война с исляма, заяви днес президентът на страната Барак Обама, цитиран от Франс прес. На церемонията в министерството на отбраната във Вашингтон по случай деветата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ Обама призова американците към търпимост. “Свещените книги ни учат да се освободим от огорчението, злопаметността и гнева, суетата и оскърблението, и от всяка друга форма на злото”, припомни той.

“Не религията ни нападна на този ден от септември (преди девет години). Това бе Ал Кайда. Жалка група хора, които изопачават религията”, подчерта той.

Лора Буш и Мишел Обама почетоха паметта на загиналите от полет 93 в Пенсилвания.

Американският пастор Тери Джоунс обеща никога да не изгаря Корана, предадоха американските медии. “Ние точно няма да изгорим (свещената за мюсюлманите книга). Нито днес, нито никога”, лаконичен бе Джоунс в интервю за американската телевизия Ен Би Си. Пасторът на малка протестантска църква в град Гейнсвил, щата Флорида, уточни, че няма да изгори Корана дори ако не постигне главната си цел да издейства решение за построяване на планирания в непосредствена близост до кота нула ислямски център с джамия на друго място в Ню Йорк. Тери Джоунс пристигна днес в града, за да се срещне с имам Фейсал Абдул Рауф, който стои зад плановете за построяване на ислямския център. Рауф обаче изключва категорично възможността да се види с пастора от Флорида.Плановете на Тери Джоунс да изгори Корана развълнуваха през последните дни не само американското общество, но и целия свят.

По-късно представители на малка християнска група скъсаха няколко страници от Корана пред Белия дом днес – в разгара на отбелязването на деветата годишнина от атентатите на 11 септември в Съединените щати, предаде АФП.