Подлуди ли ни 11 септември?

9  години, 2 войни, хиляди жертви и ненаучен урок*

Коментар на Робърт Фиск, “Индипендънт” / Nine years, two wars, hundreds of thousands dead – nothing learnt

11 септември 2010г. Подлуди ли ни 11 септември? Дали по някакъв странен начин апотеозът на тази буря от преди девет години трябваше да се окаже шантав проповедник, който заплашва с друга буря в нацистки стил- да гори Корана. Или пък ще да е джамия на два блока разстояние от Кота Нула.

Сякаш 11 септември е повече атака над християните, отколкото над атеистичния Запад.

Защо трябва да сме изненадани? Само погледнете всички други шантави размножавания на международните престъпления срещу човечеството- наполовина лудият Ахмадинеджад, Кадафи, Блеър с обезумялото му дясно око и Джордж Буш с черните му затвори, мъченията и “войната срещу тероризма”. И този нещастен човек, който живял или още живее в афганистанска пещера, и хилядите “Алкайдовци”, които е създал. И едноокият молла. Да не говорим за лунатичните ченгета и разузнавателни агенции, и ЦРУ, които провалиха всички ни. Негласно казано. Защото на 11 септември те твърде много се мотаеха или бяха твърде глупави, за да идентифицират 19 мъже, които щяха да атакуват САЩ.

Запомнете, дори и пастор Тери Джоунс да отстъпи от намерението си, веднага някоя друга откачалка ще е готова да заеме мястото му.

На тази мрачна девета годишнина, всъщност, изглежда че 11 септември произведе не мир или справедливост или демокрация или човешки права, а чудовища.

Те дебнат Ирак. Както в западен стил, така и в местен вариант. Те убиха 100 000 души или 500 000. Или милион. На кой му пука? Те убиха десетки хиляди в Афганистан. На кой му пука? Тази болест се пренесе в Близкия Изток и целия свят. Те, военните пилоти и бунтовниците, морската флота и атентаторите-самоубийци, Ал Кайда и специалните сили, те убиват от Инд до Средиземно море, от Бали до метрото в Лондон. Какъв паметник на 2966-те невинни, които бяха убити преди девет години.

Това е загубата. Естествено. Но кой спечели? Търговците на оръжие. Естествено. И Боинг, и ракетите, фабриките за боеприпаси, и безмилостните наемници, които се разхождат в мюсюлманските земи от наше име. Защото създадохме 100 000 повече врагове за всеки от 19-те убийци на 11 септември. Може би беше подходящо на тази девета годишнина да се разкрие, че в Полша има таен американски център за мъчения.

А Бог? Къде е той в цялата тази работа?

Архив от цитати показва, че почти всяко чудовище, създадено преди, на или след 11 септември е последовател на тази донкихотовски спасител. И Бин Ладен се моли на Бог, и Буш, и Блеър, и ислямските бунтовници, и западните войници, и пастор Тери Джоунс.

А Бог, горкият стар Бог, трябва да слуша всички тези молитви и винаги стои между тях в нашите луди войни. Той е добър за размишление, не за война.

*Оригиналното заглавие на “Индипендънт”

ИЗТОЧНИК: The Independent Newspaper