Премиерът не “пуска” шефката на статистиката

9 септември 2010г. Министър-председателят на Република България, г-н Бойко Борисов не прие днес депозираната вчера оставка на председателя на Националния статистически институт доц. д-р Мариана Коцева, за която ви съобщихме по-рано: Броим се правилно в интернет.

Мотивите са, че доц. Коцева е доказан професионалист в своята сфера, с качества на успешен ръководител и с авторитет в Европейската статистическа система.

По разпореждане на г-н Борисов вече е възложена проверка за изясняване на причините за създалото се напрежение по време на пробното преброяване на населението и жилищния фонд. Господин Борисов е заявил, че проверката трябва да обхване всички ангажирани с процеса на преброяването, включително и заместник-председателите на НСИ.

Очаква се проверката да приключи на 13 септември, след което министър-председателят ще бъде информиран за резултатите от нея.

Доц. д-р Мариана Коцева е председател на НСИ от януари 2008 година. Член е на ръководната група за партньорство на Европейската статистическа система в която влизат петима председатели на статистически служби от ЕС, генералния директор и заместник-генералният директор на ЕВРОСТАТ.

В края на септември Българската статистика ще бъде домакин на годишната среща на ръководителите на статистически служби от Европейския съюз. Във форума ще участват председателите на статистиките от балканските страни, генералният директор на статистическия офис на ООН, представители на МВФ, Ръководният състав на ЕВРОСТАТ и други.