Образованието в Европа надолу

В Европейския съюз е по-малко вероятно да завършиш висше образование – само 34% са преминали всички степени на обучение, отколкото в Канада, Корея, Япония или Русия, които имат над 50% по този показател

“Най-образовани” са ирландците в ЕС с 45%

Бивша Президенша ръководи образованието в ЕС

9 септември 2010г. За младите хора в Европейския съюз е по-малко вероятно да завършат висше образование, отколкото за връстниците им в Канада, Япония или Русия, сочи изследване, което установява необходимостта ЕС да инвестира повече в образование, предаде Ройтерс.

Проучването на Организацията за икономически сътрудничество и развитие (ОИСР), обединяваща най-развитите икономики в света, е регистрирало степента на образование при възрастовата група 25-34 години и е установило, че в 21 европейски страни само 34 на сто от хората са завършили висше образование. Корея, Япония, Канада и Русия имат над 50 на сто по този показател, показват данни цитирани от БТА.

Най-висока образованост в Европа достига Ирландия, където 45 на сто са завършили третата степен на обучение. Изследването на ОИСР показва също, че безработицата сред хората с висше образование ( под 4 на сто) е относително по-ниска от тази в групите с по-ниско образование (над 9 процента).

“Европа не може да рискува да изостава в образованието и обучението”, заяви Андрула Василу, еврокомисар по образованието, културата, езиковото многообразие и младежта, който приветства доклада като подкрепа на нейните призиви за повече инвестиции в образованието. “Подобряването на системите за образование и обучение е една от ключовите задачи за бъдещето, за осигуряването на икономически успех и социална кохезия на Европа.”, подчертава тя в своето изказване.